måndag 6 april 2009

Liten grupp stort privilegium

Vi samlas 21 personer på gatan utanför vår blivande dojo för de kommande 3 veckorna. Klockan är före 07 på morgonen och det är ljummet i luften. Det enda ljud som stör är sopåkarnas jonglerande med soptunnor.
De flesta i gruppen är yogalärare och många har tränat många år. En hel del kommer från andra stilar men när de väl prövat Shadowyoga stannar de och utforskar den :) Vi får alla individuella övningar, asanas, som vi skall göra efter vår serie, någon av the prelude forms. Vi får välja vilken serie vi vill göra men någon av de första två rekommenderas eftersom de är lättast. Den tredje bör man ha ett flöde i för att riktigt kunna tillgodogöra sig den. Z pratar/undervisar i 2 timmar. Åh! Jag skulle vilja stoppa in vartenda ord i min organism, det är så mycket kunskap ända ner på cellnivå som han förmedlar. Han betonar att vi alla är där för vår egen skull och att man måste träna i sin egen takt, inget annat fungerar. Vi behöver bli påminda. Han uppehåller sig vid uppvärmningen, hur mycket alla delar korresponderar med varandra. Bara att snurra på fotlederna med tårna liggandes mot golvet (ja, det gör ont) korresponderar med hela magen, tarmar och annat som finns där. Han är inne på ämnen som intelligens, medvetenhet, omedvetenhet och det medvetna sinnet. (inte lätt att skriva på svenska, vi har inte riktigt lika bra vokabulär) Exakt samma saker jag läser i mr Iyengars bok - sammanträffanden i min tillvaro som känns underbara. Fantastiskt att vi inte är större grupp än vad vi faktiskt är. Samtidigt vet jag att det gör att man syns bättre också :) Vi är en kosmopolitisk grupp, folk kommer från hela världen och alla är lite spända, vi vet att det kommer att bli tufft även om vi är privilegierade!

7 kommentarer:

 1. Wow vad spännande det låter! Ska bli skoj att följa din blogg under dessa veckor! Blir verkligen sugen på att träna mer yoga! Kram Helena (Jansson)

  SvaraRadera
 2. Åh va spännande! Vilken asana får du mån att träna på? Jag är också djupt inne i Iyengars bok. Sista dagarna har jag tänkt på att ha lika mycket kraft i båda ben, inte så lätt i Hanuman. Lätt att man lägger ned det bakersta knät i golvet i stället för att ha båda benen raka och med lika mycket kraft. Det blir en helt annan känsla och om man dessutom låter kraften fortsätta genom fötterna och ut på golvet... wow!
  Kram AG
  Åker till fjällen imorgon
  Lycka till med "din" asana! .-)

  SvaraRadera
 3. ÅH!!
  Lyckliga modiga du! Jag vill veta allt, alla detaljer, skriv och kom ihåg! Saknar dina mail, tack universum för "en aning om yoga". På så sätt är du ändå nära :)

  kram
  a

  SvaraRadera
 4. Jista, det är ett privilegium att följa dig, din yoga och dina eskapader.
  Du beskriver allt så nära, nästan som om jag skulle tro att jag förstår, vilket jag alltså inte gör . Men du inspirerar kraftigt.
  Hoppas verkligen att du orkar hålla detta tempo med din blogg. Vore kul om de relaterade mer till namn än till första bokstaven ifall man vill veta mer om de personer du hänvisar till och ifall de har hemsidor.
  Keep it up.
  (;

  SvaraRadera
 5. Åh va härligt med kommentarer! Z är Zhander, mannen bakom Shadowyoga, är lite lat och skrev ut hans namn i början men nu blir det bara Z :) E som är min rumskompis Elaine från Skottland, har undervisat i ett tiotal år men har ingen hemsida... Annars känner jag inte folk men överhör vissa berättelser när andra pratar också. Någon undervisar både i Athen, Istanbul men bor i Portland! En tjej är flygvärdinna "for the money" så hon kan åka på kurser. Listan är lång. Återkommer om det blir någon hemsida jag kan referera till.

  AG! Jag fick simhasana, lejonet i olika variationer. Kändes kanon och inte alls läskig!

  SvaraRadera
 6. Nu blev jag nyfiken på shadowyoga!
  Har alla en egen serie? Hur vet man vilken den är? Att man är en speciell ställning? Är det i förhållande till ens kropp?
  Det är ju kanon att vara på kurs med människor från hela världen, tänk vad många länder du kan åka till och hälsa på dina blivande yogavänner!
  Ser fram emot fler inlägg.
  Anna

  SvaraRadera
 7. Anna!
  Inom shadowyogan finns det några serier som kallas för the preludes. Dvs de är förberedande inför asanas och pranayamas. Vi fick välja en av de tre att göra innan vi gjorde de personliga asanas vi fick första dagen. Det som är kruxet är att Z hela tiden utvecklar och förbättrar sina serier, vilket gör att det ibland är svårt att hänga med. Nu var det inte så märkvärdigt, jag gjorde helt enkelt för mycket :) Mitt ego fick sig en törn, behövde säkert det. Lätt att bli "säker" inte så mycket flöde, jobbar på det. Jag är jätteglad att du ställer frågor om serien, vissa saker blir man så hemmablind för. Jag har dessutom tränat väldigt lite i någon annan serie, bara en termin för ett år sedan för en Ashtangalärare som hade någon slags hathayoga bestående av olika positioner. Jag kan inte uttala mig om något jag inte känner men jag undrar ju. Precis som du!

  SvaraRadera