onsdag 11 juni 2014

Väldoft

När jag var gravid första gången blev jag oerhört känslig för lukter. De kunde få mig att vända ut och in på mig ibland. Allt som doftade för starkt blev jobbigt. Det var också så mina arbetskamrater förstod att jag var gravid andra gången, jag stod inte ut med lukten av choklad (drycken) :) Det var något kväljande över den. Sedan dess är mina luktkanaler vidöppna och har aldrig stängts. Likaväl som lukter som vitlök och lök kan få mig att hålla andan, lika underbart tycker jag att det är med väldoft och drar i mig i långa djupa andetag.
   I mitt omklädningsrum på min yogastudio har jag små doftpinnar med en svag citrusdoft, de doftar precis lagom mycket. När jag yogar har jag alltid rökelse tänd tillsammans med mina ljus. Jag gillar Nag Champa väldigt mycket men den rökelse med det namnet jag köpt i Sverige kan lukta hursomhelst jämfört med den Nag Champa jag köper i Indien. Där har den en egen doft och luktar alltid samma.
   Jag stryker tätt intill en av våra stora schersminbuskar när jag går till min bil i morgonljuset. Stannar upp och bara drar i mig doften. Om den gick att konservera ändå! Men samtidigt är det den korta blomningen som ändå gör att jag njuter extra mycket. Tror jag. Vi har smultronschersminer och de är totalt underbara. Överjordiskt väldoftande. Kan inte hålla mig, jag bryter av en kvist som jag tar med mig in till mitt kontor. Lutar mig fram lite då och då för att känna hur otroligt gott den doftar. Tre veckor kvar att jobba och jag längtar ut. Samtidigt går det att njuta även om man jobbar. Det är så mycket kvar av dagen när jag åker hemåt att jag inte kan klaga. Klippte gräset igår igen i strålande sol när jag kom hem. Satt i trädgården tills myggen blev för intresserade av oss. Drar i mig väldoften och njuter, det hjälper. Har du semester eller jobbar du som jag?

7 kommentarer:

 1. Åh, schersmin.... vi hade en enorm buske hemma på gården. Den spred sin väldoft i hela trädgården. Vi hade en där mina föräldrar bodde också och för mig representerar den doften sommarlov, äta i hammocken och allt som var bra när jag var liten.
  Jag jobbar litegrann men tar lediga dagar då och då. Njuter av värmen, har inte solat så här mycket på tjugo år eller mer. Njuter, njuter...
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, det låter underbart! Och vi har faktiskt två gigantiska buskar, underbara helt enkelt! Kram

   Radera
 2. Jag har också blivit mer & mer känslig för dofter som inte är naturliga. Stordöttarna sparar på några hemska sorts kroppsspray som jag får huvudvärk bara jag tänker på. Jag väljer naturliga dofter & oljor att ha på mig. Än så länge jobbar jag & det blir ganska kort semester i år, försöker att njuta av varenda dag nu! ljuvliga tider. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så får man göra, njuta varje dag! Kram

   Radera
 3. Dofter ska vi inte ens gå in på nu när jag är gravid... Trodde det skulle lätta, men icke :-) Alltså dofterna nu som schersmin, syren, hägg (nyss) är ju rent ljuvliga! Min absoluta favoritdoft är citronvebena, men allt citrusigt älskar jag. Två jobbdagar kvar... sen lång semester!

  SvaraRadera
 4. Citronverbena skulle det ju va'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh bara två dagar kvar! Och jag gillar också allt citrusartat! Fräscha dofter ungefär :)

   Radera