Jag har en tid tänkt att jag ska testa att koka bovetegröt, på hela korn och chiafrönspudding. I helgen fick jag testa på båda. Sådan tur jag har :) Jag gillade gröten för jag gillar nästan all gröt. Har alltid gjort. Men chiafrön. De var ett snäpp bättre. Sedan jag kom hem har jag tagit 2 matskedar frön i 2 dl vätska. Har testat med havremjölk, kokosmjölk och mandelmjölk. Allt smakar gott! Jag lägger det i blöt över natten och när morgonen kommer har det bildats en slags geléartad massa som blir som en pudding när man rör runt. Har sedan strött lite färska bär som blåbär och någon morgon jordgubbar, ovanpå. Så mycket min smak. Läser dessutom att chiafrön är supernyttiga, de innehåller:
- 1 msk chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
- 2 tsk chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalportion laxfilé
- 2 msk chiafrön innehåller mer än dubbelt så mycket järn som i 100 gram spenat
- Innehåller 21 gram protein /100 gram (18 av de 20 olika aminosyrorna)
- Rikt på mineraler som magnesium, kalium och zink
- Chiafrön är rika på antioxidanter
- Innehåller vattenlösliga fibrer som bildar en gel i tarmarna. Näringen i maten tas upp långsammare och hjälper till att hålla blodsockret jämnt.
Har du testat?
- 1 msk chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
- 2 tsk chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalportion laxfilé
- 2 msk chiafrön innehåller mer än dubbelt så mycket järn som i 100 gram spenat
- Innehåller 21 gram protein /100 gram (18 av de 20 olika aminosyrorna)
- Rikt på mineraler som magnesium, kalium och zink
- Chiafrön är rika på antioxidanter
- Innehåller vattenlösliga fibrer som bildar en gel i tarmarna. Näringen i maten tas upp långsammare och hjälper till att hålla blodsockret jämnt.
Har du testat?
Jo, gör då och då! med olika bär till. Blir ju bästa "risifrutti" :)
SvaraRaderaJamen precis :)
RaderaJag gör jag med ibland. Har då i lite mandel eller rismjölk och bär. Fast för stunden är jag helt fäst vid min smoothie på hallon, kokosolja, citron, ingefära, kokosmjölk, banan, avokado och rismjölk. :-)
SvaraRaderaDin smoothie låter helt fantastisk!
Raderahar chiafrön i min morgongröt. och igår bakade jag gluten och sockerkaka med chiafrön i. mums. måste pröva ditt tips däremot! kram
SvaraRaderaÅh det låter också gott! Kram
RaderaDetta är mitt favorit frö, använder det varje dag att strö över min frukost. Grape,mango,äpple och sen lite tahini till det. Mmm... Ibland blir det en gröt/pudding, perfekt om man har bråttom på morgonen. Sen slänger jag alltid i lite om jag gör bröd eller i en smoothie.
SvaraRaderaKram Lotta
Toppen! verkar vara bara jag som inte hade koll, ni alla verkar ju använda det på massor av sätt :)
RaderaKram
Läste om chiafrön igårkväll och är så sugen på att testa. Men jag har inte sett dom i min affär. Låter perfekt som jobbfrukost:-). Kram
SvaraRaderaJag har sett dom i flera små affärer, men de kan vara sorterade på lite olika ställen :) Ja det är supergott! Kram
RaderaPrecis som du har jag länge tänkt testa chia-gröt, men aldrig kommit till skott. Dags nu! Jag har annars en påse hemma, som jag använder i bröd, på müsli och så. Tack för inspirationen!
SvaraRaderaJa testa bara. Supergott!
Radera