torsdag 19 juni 2014

Om att unna sig

Det fullkomligt vräker ner ett kallt regn som en stålridå utanför mitt morgonfönster. Jag huttrar och är glad att balkongdörren är stängd. Jag är så trött, det känns som jag nyss blundade efter gårdagens vm-fotbollsmatch, även om det gått några timmar är jag inte utsövd någonstans. Andas djupt och långsamt. Väcker mig med en kopp hett vatten med en hel pressad citron i. Det är så gott. Äter citronen som om den vore ett äpple. Älskar citroner och vet att de gör min kropp basisk trots den lite sura smaken ibland. Tar det långsamt, unnar mig en stilla morgon.
    På jobbet hakar maskinerna upp sig, allt från p-automaten till skrivaren. Bara att följa med. Åker till tandläkaren och passar på att säga hej till en vän som jobbar där. Unnar mig en pratstund. Bestämmer mig för att ta ledigt resten av dagen. Får tag i min man och hans assistent och äter en hemlagad god lunch på ett litet kvartershak. Unnar mig en västerbottenpaj som smälter i munnen, tillsammans med dem.
    Precis innan tandläkarbesöket fick jag ett mail med erbjudande om olika massager till halva priset. Kollar och det finns en tid ledig för underbens- och fotmassage. Aldrig gått på det tidigare men det är faktiskt helt underbart. Massören gör en massage jag aldrig känt tidigare, säger att jag har som kristaller i benen, man kan få det om man tränar mycket eller går mycket. Alla har det, mer eller mindre säger hon. Det gör inte ont någonstans när kristallerna löser upp sig. Jag somnar nästan i stolen. Unnar mig att släppa taget om jobbveckan. Alla uppgifter finns kvar nästa vecka, inget att fundera på.
   Det duggar när jag kliver ut, går till en specialaffär med choklad och andra godsaker. Köper en dyr mörk chokladkaka med hasselnötter. Unnar  mig själv den fina chokladen. När jag kör in på vår lilla väg så spricker himlen upp med all ljushet som solen ger. Släpper allt jag har och sätter mig på trappen. Tar en bit brieost och starkt kaffe. Unnar mig en egen stund.
    Förr betydde det här om att unna sig något helt annat, idag ger jag mig själv andrum, lite gott utan socker och framför allt min egen stund. Jag hinner. Och det gör du också. Allt som vi ska. Och inför midsommarhelgen säger de på radion att vissa vägsträckor har dubbelt så många trafikanter mot annars. Med en önskan om att vi alla kommer fram hela dit vi ska, om vi ska någonstans, önskar jag er den skönaste av midsomrar. Och ja, solen ska lysa imorgon!

6 kommentarer:

 1. Ett smått magiskt inlägg. Så fint att "unna" allt mer går från att vara ett sätt att utsätta kroppen för alla möjliga påfund, till att vara något som i sanning är gynnande för både kropp och själ.

  Och jag känner väldigt starkt att en helkroppsmassage är precis vad jag ska unna mej snart!

  Kram och ljuv midsommar på dej, Annika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nina, och vi behöver alla unna oss lite mer av det goda i livet som massage, egentid och annat. Önskar dig också en ljuv midsommar vännen!

   Radera
 2. Jag njuter när jag läser om din dag! Precis som Nina skriver är det nya unna sig mycket bättre än det tidigare. Unna sig tid och sånt som är bra gör kroppen är underbart! Och fot- och underbensmassage... Det är magiskt!! Önskr dig en fin midsommar !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh va bra Lotta! Önskar dig också en underbar midsommar!

   Radera
 3. Låter skönt. Men tänk ändå att man aktivt måste "unna sig" när man gör saker för att må bra. Att det inte bara är någonting man gör utan att motivera det med att "man unnar sig". Så konstigt, egentligen.
  Önskar dig/er en riktigt härlig midsommarhelg.
  Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har du rätt i. Samtidigt så tycker jag det är viktigt att sätta fokus för min egna del på stunder jag behöver och tar mig numera. Förr skuttade jag från det ena till det andra utan pauser. Tänker att jag inte är ensam om det. Sedan är själva uttrycket att unna sig en travesti på allt som folk brukar unna sig i form av alkohol och godis för att inte tala om hårfärger och make up :) Önskar dig också en fin midsommar! Kramar

   Radera