tisdag 28 januari 2014

Blåljus

Det blå morgonljuset. Det signalerar till vår kropp och vårt hormonella system att det är dags att vakna. Dags att bli pigg. Dags att köra igång. Kanske är det därför det kan vara så tungt att kliva upp när det är kolsvart utanför? För att vi helt enkelt inte är rent fysiologiskt redo? Läser så mycket spännande just nu över hur ljus och hormoner samspelar i vår kropp. Att vi behöver ljus för att bli pigga vet vi nog alla, men att vi även behöver det här magiska blå ljuset som förebådar en gryning. Nog är det vackert? Poetiskt. Vi hade en lampa som väckte oss med vågskvalpsljud och ljus tidigare. Det var ett vanligt ljust ljus, kanske skulle det ha varit ljusblått? För att få oss att riktigt vakna som det är meningen. Jag rullar nästan ur sängen idag, vi hjälps åt hemma, men vi är tröttast när det är mörkast. Som små djur som egentligen vill ligga i ide. Jag är så kär i det blå ljuset, vill yoga till det varje morgon. Och i skymningen kommer ett annat blått ljus mer mot det röda, som också signalerar något till oss. Vardagens poesi.

8 kommentarer:

 1. Åh visst är det vackert! ♥ Och jag längtar så efter att det ska bli ljusare tidigare om morgnarna, men det är på gång. Sakta men säkert.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är underbart! Snart är det så ljust som vi önskar. Kram!

   Radera
 2. Jag bara fullkomligt älskar morgnarna och det svaga ljuset som du så poetiskt skriver.
  Kram
  M

  SvaraRadera
 3. Vad läser du för spännande om detta? Jättenyfiken! Skriv gärna mer om det om du vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver ett inlägg om det, det blir så långt svar :) Glad att du frågade!

   Radera
 4. Vi har det så makalöst bra nuförtiden, sambon och jag. Inga barn som ska upp och till skolan, jag börjar aldrig jobba före klockan 10, oftast senare än så och sambon styr sina egna dagar. Så gissa om vi sover länge så här års! Jag tror det är biologiskt. Hela naturen går ner i vila under vintern, men vi tycker att vi ska springa runt och prestera precis lika mycket fast det är mörkt mer än halva dygnet... Jag har nog aldrig varit så pigg en vinter som i år när vi får sova ut i princip varenda dag.
  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, jag tror som du och det låter helt gudomligt ert liv! Har ju inte heller några barn kvar hemma men måste upp tidigt 4 dagar i veckan. Måste ändras :) kram!

   Radera