måndag 6 januari 2014

Älskade citron

Citroner. Något som jag kan bli våldsamt sugen på. Då pratar jag om det sura. Har tänkt ibland att jag försurar min kropp genom att äta citroner. För rättsom det är blir jag oerhört sugen på citroner. Äter dem som äpplen. Har inte ens funderat över det. Ramlar över information om citroner och att de faktisk gör vår oftast försurade kroppar, mer basiska. Kan nästan känna hur polletterna trillar ner inombords. Jaha! Efter min galloperation för 6 år sedan så har jag ibland fått riktiga cravings för citroner. Äter dem som jag äter äpplen. Faktiskt. Och återigen har kroppen talat om vad just den vill ha för att må bättre. För att hjälpa mig när jag är försurad inombords. Jag har i perioder börjat dagen med hett vatten och en halv pressad citron i. Allt för att starta kroppen på ett vänligt sätt. Efter en halvtimme brukar det vara lagom att göra sin yoga, då har systemet vaknat till och hela mitt inuti blir piggare. På något vis. Så jag tar upp den trevliga vanan igen. Hittar den här information:
Citron är en god antioxidant och innehåller bioflavoniderna som bl.a. förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Citron är antiseptisk och kan användas vid småsår, den renar blodet och används även som skönhetsmedel för hud och hår. Citron är även bra på att ta bort toxiner i kroppen. Citron tillsammans med olivolja anses kunna lösa upp gallstenar och motverka njursten. Citron är ett mycket basiskt livsmedel.Att ha citron i vatten eller mineralvatten är därför mycket bra. Citron skyddar även mot magsjuka. Kan även användas som insektsmedel!

8 kommentarer:

 1. Intressant att det sura kan vara basiskt. Tack. Vilken snygg ny header du har!
  Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tvärt emot vad jag trodde! Och tack, jag är jättenöjd.
   Kram!

   Radera
 2. Jag instämmer verkligen! Citrusfrukter är jättegott, och så konstigt att det inte försurar kroppen. Sedan nåt år tillbaka eller mer dricker jag också ljummet citronvatten direkt när jag vaknar. Tyvärr äter jag frukost ganska direkt därpå, men så får det vara. Tror stenhårt på att kroppen signalerar vad den behöver i matväg (och annat också så klart). Över vintern har jag ett starkt sug efter apelsiner, och det har väl också sin förklaring i att man behöver t ex c-vitaminer. Man skulle lyssna mycket mer, t ex äta när man är hungrig och inte när det är lunchrast...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det verkligen, men processen inuti ser inte alltid ut som man tror :) Tror också på att kroppen säger till vad den vill ha. När man väl "avgiftat" den. Just nu, efter helgerna så ropar den efter choklad och sött... inte vad jag behöver alls! Men snart så är jag på banan igen.
   Och när jag äter mer strikt lågkolhydratkost så är jag sällan hungrig när det är lunchrast. Äter några ägg med smör ibland, klarar mig finfint på det.

   Radera
 3. Jag har citron i morgonvattnet eller i min gröna :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. är också galen i citroner,
  har citronsaft och ibland även skal i nästan allt nuförtiden!

  dessutom slänger jag chili och dyl i nästan all mat jag äter, så både sur och stark/het blir den, undrar ibland om det vore bättre att äta lite mildare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju så gott! Men chili är för starkt för mig, men jag har redan så mycket hetta inombords att det räcker :) Om man vill ha det tror jag man ska äta det!

   Radera