torsdag 15 januari 2015

Helhjärtad

I Indien har de ayurvediska läkare och behandlare jag träffat på pratat en hel del om vikten av att få ut det mesta av sin behandling. Att inte vara i solen. Att inte bada i havet. Att hålla sig i skuggan utifrån de behandlingar som är varma i sig. Att solen inte är bra i det läget. Skuggan är en annan sak. Samma sak med havet. Det har en kraftfull energi och saltet gör sitt till i sammanhanget. Samma saker som våra yogalärare säger: -simma inte i havet, ska ni i vattnet, doppa er bara och gå upp. (Gäller alltså vid yogakurs!) Själv fick jag sommaren 2013 i Kroatien rådet att inte bada alls, havet gjorde mig faktiskt väldigt stel. Först blev jag lite ledsen men sedan insåg jag att jag var på yogakurs och inget annat. Men vill vi höra det? Vill vi läsa det? Jag har haft yogavänner som åkt till Indien för ayurveda men som samtidigt ändå vill sola och bada. Trots att det är två helt olika ändamål med en resa. Vi vill inte välja. Det är min uppfattning. Och när jag var i Indien senast pratade vi en hel del om fenomenet med ayurvediska "spa-områden" som växer upp vid stranden, nära havet. Jag frågade Vijay Vaidya om det. Han var väldigt tydlig på den punkten och sa att det är turismen och pengarna som styrt det hela dit. Inte kunskapen. Och det låter rimligt i mina öron. De ashram och ayurvediska ställen jag besökt ligger åtminstone en timmes färd från havet, oftast längre bort. Och  tar man sig till havet så ska man inte hoppa i det. Helst. Det jag kan känna inom hela vårt område kring yoga, ayurveda och välmående är att vi både vill äta kakan men spara den. Att vi vill ha allt samtidigt. Och jag tror att många av er nu tänker -men vad gör det? Kan man inte få göra som man vill? Kan man inte få bestämma själv? Det är väl klart att man alltid kan göra som man vill. Men om man vill få råd och vill utvecklas så kanske det behövs annan kunskap som vi inte äger själva? Kanske till och med få råd som känns bakvända och fel. Vågar vi lita på att andra kan något vi själva inte kan? Eller är hela området redan påverkat av detta kanske.
När jag frågar Janesh Vaidya om det hela på Facebook så missförstår (?) han först frågan och svarar på om havet är förorenat eller inte och sedan är frågan borta, hur det nu gick till. När jag skriver den igen så får jag inget svar. Jag vill inte vara otrevlig, ville bara höra hans syn på det hela, han som är Nordens egna ayurvedaexpert. Och jag blir besviken. För att jag så många gånger saknar det helgjutna. Kanske är det vad som tröttar mig mest. Att inte göra saker helhjärtat. Kanske är jag naiv. Kanske är jag en drömmare. Men just nu är det viktigare än någonsin för mig att inför mig själv vara sann. Och nej, det betyder ingenstans att jag är perfekt (vem är det?) och att allt jag önskar slår in. Att det är enkelt. För det är just det. Det är inte enkelt att vara helhjärtad. Det är inte enkelt att kliva upp varje dag och göra sin yoga, det är inte enkelt att åka till ett varmt land och låta bli en massa saker, för att kroppen och sinnet sysslar med annat. Å andra sidan. Vem sa att det ska vara enkelt? Ja jag vet. Är det lätt så är det rätt. Jag kan också slänga mig med sådana uttryck Men där jag befinner mig nu, där vill jag vara så helgjuten jag kan. Även om det innebär att det inte blir som jag tänkt innan. För det som kommer ut av det hela är något helt annat. Något jag faktiskt inte kunde föreställa mig innan. Men då måste jag våga gå på den tunna isen, även om jag inte tror att den håller. Då måste jag våga lita på mina lärare, mina behandlare, på att de vet vad de pratar om. Och exakt samma är det ju för de som kommer till min yoga. De måste kunna lita på att jag inte lär ut det jag inte tränat själv eller blivit undervisad i. De måste kunna känna att jag är så helhjärtad jag kan vara. Tycker du att jag är konservativ? Hur tänker du?

12 kommentarer:

  1. Annika du är en av de mest helhjärtade jag vet så jag förstår att det gör ont när inte de man tror ska svara som man hoppas. Man kan bara leva sitt liv så gott det går och hitta rätt ledare eller vägledare för det som känns bäst för en själv. Jag tycker du gör det så bra!!! Tappa inte sugen, håll ut, jag behöver läsa hos dej!! Kramar och tack för allt du delar!!

    SvaraRadera
  2. Upplever att det är bra att du lyfter fram detta. Mitt svar är, såklart, utgående från hur jag själv ser det. Hade jag läst dethär för något år sedan hade jag sagt att JA, såklart väljer jag själv! Ingen ska komma och säga hur jag ska göra. Då var jag väldigt mycket mer rastlös än vad jag är idag, jag var också argare och hade inte riktigt bottnat i varken mej själv eller yogan.

    Idag skulle jag längta (!) efter ramar. Jag skulle njuta av att bli dirigerad åt det håll som är bäst för mej. Jag skulle lita på den kunskap som är större än min vilja. Jag skulle inte bada i havet. Inte sola heller. Och det skulle inte vara varken konstigt eller jobbigt.

    Så mycket beror nog på tidens melodi, ja du säger ju det också, vad gäller pengar, quickfix och två-flugor-i-en-smäll-syndromet. Vi vill ha allt, helst jämt, helst igår och helst gratis.

    Kram och tack för klokheterna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir så glad över dina ord! Du vet det här var ett sådant inlägg som jag tvekade om att publicera. Kramar och tack!

      Radera
  3. Nej, du är inte konservativ. Du är klok! Det du skriver rymmer så mycket sanning Annika.
    Jag skriver som Nina att förr hade jag gjort som jag ville, och det gör jag till viss del fortfarande som den rebell jag är, men i vissa sammanhang måste man våga lita till den som vet (bättre).
    Det är trist när det är pengar som styr i sådana här sammanhang. Det innerliga går förlorat på något vis.
    Glad att du skriver om detta! Glad att du så ofta tar upp viktiga ämnen och reflekterar över dem. :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man måste nog våga släppa taget eller garden lite ibland, även om jag också känner mig våldsamt rebellisk ibland :) Kramar och du gör mig glad!

      Radera
  4. Allt nu är så fokuserat på att man har möjlighet att göra allt, hela tiden. Allt är möjligt och man vill välja, och det ska gå lätt. Jag kan på ett sätt känna igen mig och på ett sätt hålla med Nina och Carina. Det som du skriver om, att vara helhjärtad med något, kräver jättemycket av en, och det är inte många som klarar. Jag tänker något helt annat med "Är det lätt så är det rätt", mer med hur jag ska känna inför val jag ska göra, men det är klart att uttryck kan svängas åt en massa håll. Tänkvärt! Kramar, och håll ut med dina tankar, det är tur någon ifrågasätter ibland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har rätt så är det. Allt är möjligt alltid. Men det är ju inte riktigt så...Åh skönt att du tolkade det på ett annat sätt, tack! Kramar!

      Radera
  5. Jag tänker att jag kan leva med det, att bara doppa mig. Så länge jag bara har synen av sjö eller hav klarar jag mig bra. Kort svarat.

    SvaraRadera
  6. Tänker på när vi var i Thailand i en månad för några år sen. Jag höll fortfarande på med ashtanga då och tänkte att i ett varmt land måste kroppen bli mjukare men jag var så stel. Kanske det berodde på alla bad i havet. Ett favorituttryck för mig är "där tvistar de lärde" det är svårt att få ett svar ibland, tex om kost. Jag tycker inte du är konservativ, och vill man göra en behandling fullt ut måste man ju lita på den som har mer kunskap. KRam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina ord och som jag förstått så är det skillnad på hav och hav också :) Havet just vid Kroatien är otroligt salt och det spelar stor roll hur salt havet är. I Indien har inte havet varit speciellt salt jämförelsevis men där har annat spelat in, som en väldigt stark sol - den dränerar oss faktiskt på energi fast vi helst vill tänka annorlunda här i Norden! Kram kram

      Radera