lördag 31 januari 2015

Kolhydratsinfluensa

För femtielfte gången skriver jag om detta. Maten. Kosten. Har inte riktigt ätit som jag mår bäst på. Testar lite allt möjligt för att se var magen min drar sin gräns. Jag har gått med i en FB-grupp, "LCHF -tips, pepp och recept!" och har fått hur mycket tips på mat, bröd och fikagott som helst. För ibland behöver man inspiration och se vad andra gör och vad de möter. Jag fullkomligt älskar när människor delar med sig. Här har jag hittat en gröt som är det godaste jag ätit i den vägen, mandelgröt gjort på vatten, kokosgrädde, mandelmjöl och ett ägg.  Och idag dag kom ett recept på vitlöksbröd, ska testas till kvällen. Men gröten, mmm, igår var jag ledig och då passade jag på att testa. Man delar allt möjligt i den gruppen, de som vill gå ner i vikt fotar sig före och efter
Mandelgröt med extra stora blåbär, mums!
kostomläggningen,  de som dragits med diabetes och andra sjukdomar redovisar sina hälsovinster. Och så vidare. Och så vidare. Här tycker jag att sociala medier är som bäst. Människor som peppar varandra och får andra att hålla ut när de sviktar. Det som är skönt är att människor hittar egna vägar till välmående och hälsa, ibland tvärt emot det läkare och dietister slagit fast är det bästa. Men vi som läser Sanna Ehdin och som följer henne vet hur dåligt pålästa en del "experter" är. Jag mår allra bäst helt utan gluten, socker och mjölkprodukter. Så är det. Sedan väljer jag avsteg ibland, men det får inte bli för ofta för då mår jag verkligen inte bra. Får kolhydrat-influensa, carb-flu, och det är inte skönt. Huvudvärk, ont i magen, vrålhungrig där jag annars inte alls är hungrig, svälld i magen och allmänt på lite sämre humör. Det är otroligt hur mycket kosten spelar in i välmåendet. Tänk också att många går ner i vikt utan att ens träna. Ja! Jag vet, det är klart att kroppen behöver röra på sig, men här rasar faktiskt människor i vikt bara av att ändra sin kost. Det säger ganska mycket. Sedan är vi individuella som vanligt. Män har generellt lättare att tappa i vikt och kvinnor 40 och uppåt kan ha svårare att tappa vikt. Om det är det man är ute efter. Men det här välmåendet, det är det inte som slår. Så nu när sötsuget slår till går jag och äter lite blåbär. Tar lite mer kokosfett i kaffet och blir mätt direkt. Och jag har äntligen vänt sötsuget ryggen den här gången också, ingen mer carb-flu för mig.

12 kommentarer:

 1. Just nu upplever jag att jag har en bra balans med maten. På alla sätt. Dels 80/20-tänket och dels att sockret är ner på miniminivå. Samtidigt har jag mer eller mindre "gått tillbaka" till husmanskosten, efter att lite krystat försökt ta mej från den - för faktum är jag mår bäst av just den sortens varm mat, och ser man till att prioritera bra kolhydrater så är det en fullvärdig kost utan konstigheter. Vardagsmat :)

  Och dendär mandelgröten vill jag absolut pröva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också ätit så, men någonstans tippade de där 20% och blev fler. Det är där jag testat lite olika men hamnat tillbaka på lite striktare lågkolhydratkost. Helt enkelt. Varm mat äger alltid för mig också. Gröten är underbar!

   Radera
 2. Är också inne i en period med sug för bra mat, för nya recept och strama åt lite. Är inte särskilt sötsugen utan har fyllt frysen med saker som ger bra effekt men ändå är gott till kaffet (måste ha nåt till kaffet, snacka om inrotad vana). T ex "chokladbollar" och en jättegod fudge på jordnötssmör, kokosfett och agave. Precis som Nina skriver äter jag också mer vanlig mat, åt husmanskosthållet, fast byter ut kolhydraterna mot bättre. OCh mår toppen på det! Men kan ärligt säga att jag gillar de där 20% också, att kunna ta en semla eller vad det är, då och då.
  Men visst är det så att det här med kosten är en känslig fråga, speciellt i vissa sociala medier och i debatter t ex. Tänk om man kunde komma ihåg att alla är olika och mår bra av olika saker. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi är individuella. Samtidigt kan man inte bortse från vår biologi :) Det vi är gjorda för att äta. Husmanskost vad är det egentligen? Protein, fett och grönsaker är det för mig. Och som jag skrev här ovan så har mina20 % tippat över. Ris och pasta kommer jag aldrig att börja äta igen, har aldrig varit min grej. Potatis och rotfrukter tycker jag om. Bröd, där äter jag det jag själv bakar. Har "unnat" mig en semla men det har inte ens varit gott men är som du, vill gärna ha något till kaffet ;) Men det finns mycket gott utan gluten och socker tycker jag.
   Den här FB-gruppen är bra, jag gillar den skarpt. Kram!

   Radera
 3. Ja nog spelar kosten in när det kommer till välmående.
  Jag vill inte heller drabbas av carb-flu igen och jag är på väg år rätt håll. Det känns så gott i kroppen när man gör sig av med kolhydraterna. Bara på den här korta tiden har jag blivit piggare (är piggare efter 6 timmars sömn än jag var innan när jag sov 7). Hyn i ansiktet börjar sakta men säkert se friskare ut. Sötsuget har varit hemskt de senaste två dagarna, men jag äter extra mycket fett och vet att det gör susen.
  Är tacksam att jag redan slutat ätit godis för det är lättare att undvika nu. Har svårast för att inte få fika på stan, men nu har det blivit att vi köper med oss fika hem till N och W och så gör jag annat till mig själv. Vi sparar en slant och det känns ok. Framöver vill jag förstås kunna fika någon gång när jag har lust, men det gäller att hålla det där och att det inte blir en vana för då är man snabbt på ruta 0 igen.
  Maten är paleo för egen del eftersom jag märker att det passar mig bäst. Grädde och ost kan precis som go-fika ätas någon gång ibland, men jag vet att jag bör undvika det.
  Tack för tipset på mandelgröten förresten! :-) Jag måste testa redan imorgon. Har ätit en annan paleogröt gjort på ägg, kokosmjöl och banan tidigare men tröttnar så lätt på den. Tror att denna är godare.

  Nu kör vi på Annika och låter våra kroppar må tipp topp!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, tack!!
   Blir så peppad av dina ord. Nu kör vi!
   Varm kram

   Radera
 4. Åh den gröten ska jag göra! Ser god ut! Jag följer Nilla's kitchen på fb. Många recept och fantastiskt vackra bilder på det hon (framför allt) bakar. Tips! /l.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja jag tror jag bakat mig igenom Nillas alla recept :) Men hon använder frukt och sötning som honung och agave. Just nu är det för liberalt för mig. Kram!

   Radera
 5. det är häftigt hur vi ständigt förfinar och prövar vad som är rätt (för oss själva). Coolt att det du kallar liberalt är så utanför boxen för så många, så många fortfarande. Jag är radikal i min vänkrets som öht pratar om det som Nilla's kitchen lägger upp. Så jag läser på, testar och känner efter helt för mig själv fortfarande. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt, man blir så inne i sitt eget att man inte alltid tänker på det men här i min egna blogg är jag ju så frispråkig som jag vill gällande kosten :) På jobbet kan jag inte säga hälften av det här och absolut inte till alla jag känner heller. Har ingen ambition att "frälsa" någon, bara ha en dialog med de som tänker i liknande banor. Kram på dig!

   Radera
 6. Så skönt att du har hittat rätt för dig! Personligen tror jag att det är med maten precis som med allt annat: att det som är rätt för en person inte nödvändigtvis passar en annan. Vi är individer, med olika förmågor och förutsättningar, vissa medfödda, andra förvärvade. Att då tro att en mall passar alla när det gäller mat är nog lika fel som när det gäller allt annat (inlärning, träning, intressen, arbete m.m.). Men det är jätteskönt när man hittar likasinnade, kan byta tankar och erfarenheter, i synnerhet när de val man gör skiljer sig mycket från "normen" (säger jag, som har varit vegan i över 15 år och numera även är glutenfri, sojafri sådan som mår bra av periodisk fasta 19/5... Och får en hel del frågor och synpunkter på det).

  Förresten - har du testat bönpasta? Vet att du har skrivit att din mage inte mår bra av baljväxter, men kanske kan den förädlade varianten fungera? Finns i alla fall en sort som inte är gjord av soja (svart bönspagetti). Väldigt bra proteinkälla om man vill äta helvegetariskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har läst om det men inte testat det, pasta har aldrig stått högt på dagordningen för mig men om den är proteinrik så är den värd ett försök :)

   Radera