tisdag 13 januari 2015

Undantag

Jag är en person som gillar att ha struktur och vanor. Samtidigt gillar jag att ändra på dem. Lite då och då. Det är mer som ett ramverk för mig att hålla mig till - eller att förändra. Något att utgå från helt enkelt för att kunna göra undantag. Något som jag upptäckt att jag gillar i alla sammanhang.
   Igår när halkan var enorm efter både snöstorm och spöregn så gick jag bredvid vägen, på åkern där snön låg tunn och blöt och vinden öste runt. Tog en promenad före yogan. Egentligen är det så jag vill ha det. Röra på systemet innan jag går in i djupandningen. Och det var en kortis, men det var ändå några steg i det fria. I mörkret. Jag har fått en sådan lust för promenader, hela tiden vill jag gå.
   Väl inne gjorde jag yogan, men jag gjorde sådant jag inte gjort på väldigt länge. Slumrande asanas som plötsligt fick liv igen. För att kroppen helt enkelt ville göra dem. Nästan så jag blev överraskad själv, jasså den här asanan? Nu? Som var satt lite på undantag :)
   På jobbet har jag mest lust att släppa allt jag har och göra något annat. Men det är som sagt en annan historia. Vi är pressade från en mängd håll just nu och yogan och meditationen är mina livlinor just nu, något jag inte förstår hur jag skulle klara mig utan. Helt enkelt. Där blir det inget undantag.
   Hemma har vi fastnat för ännu en serie från Netflix. Ja jag vet, det är hopplöst, man vill titta hela tiden men lite då och då tar vi seriekvällar då vi ser flera avsnitt på raken. Igår gjorde vi det. Samtidigt blev vi så sugna på något gott och något man egentligen inte äter en vanlig kall måndag. Jag har gjort Nutella på eget vis med hasselnötsmjöl, havremjölk, kakao, honung och mixat ihop allt. Syndigt gott. Och så vispade jag lite grädde. Svängde ihop en liten skål med banan, "nutellan" och grädde. Det smälte i munnen. Och som pricken över i fick vi lust på ett glas konjak! Vi som nästan aldrig dricker någon typ av alkohol. Och det smälte i munnen. Och det  där lilla glaset var max för mig, men det var också skönt att göra något som vi inte brukar. Jag älskar undantag helt enkelt, det skulle vara en passande sammanfattning för mitt tillstånd just nu. Hur har du det? Kör du på i samma vanor hela tiden? Eller gör du undantag?

16 kommentarer:

 1. Jag gillar dina undantag!!! Och jag är inte så stelbent så jag inte kan ändra mej och göra undantag i bland. Men det får inte bli för ofta!!! Det var otippat att du skulle dricka konjak...
  Kram
  Anneli

  SvaraRadera
 2. Mitt i all stress så inspirerar du mig idag. :-) Jag blir påmind om att vakna upp och göra något annat. Och precis samma ord upprepas i boken jag läser nu. Små förändringar. Bryta vanor.
  Så tack! Nu är det bara att skrida till handling och strax ta en paus i pluggandet (eller det har jag ju redan gjort eftersom jag är här nu. *fniss*)
  Kram och en mysig dag önskar jag dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss, lite undantag då och då behöver vi nog! Kram

   Radera
 3. Åhh det där lät så gott. Jag är nog ganska bra på att göra undantag tex ta ett halv glas rött en vardag om jag vill. Men jag mår bästa av mina fasta vanor och rutiner. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mår också bäst på rutiner men vatan i mig gör mig rastlös och otålig :) Rött vin har jag inte druckit på många år, helt enkelt för att jag mår jättedåligt när jag druckit det, även om det inte ens är ett glas... Kram

   Radera
 4. Vad härligt att höra att du också kan ta dig ett glas utan att det är något märkvärdigt med det. Bilden av dig är annars så präktig i positiv bemärkelse...om du förstår hur jag menar. Fast jag tror att vi måste göra undantag. Ofta. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm präktig är ett förskräckligt ord i mina öron, men du säger det i positiv bemärkelse så jag får väl ta det så :) Kram

   Radera
 5. Helt lovely:iga undantag! Är med dej i allt du nämner, för jag är väldigt mycket likadan. Ramar ja, men det blir så mycket skönare i livet om avbrotten/undantagen bryter av på överraskande, trevliga sätt :)
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag är inne i en period där jag utan att tänka på det, eller planerat, börjat att skapa mig nya vanor. En del fungerar, andra inte. Konstaterar det utan dåligt samvete, och försöker att fokusera på det som gör mig gott. och apropå gott, vad gott det där såg ut. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis så, allt förändras eftersom. Det var jättegott!

   Radera
 7. Det är ju undantagen som ger det där lilla extra tycker jag. Om man inte hade rutinerna skulle man ju inte uppskatta undantagen, om man tog en konjak varje dag vore det ju inget speciellt. Vi lever ju väldigt välplanerat och har fasta rutiner, men jagg tycker vi alltid minns den där koppen varm choklad med marshmallows framför brasan en tisdag eller då vi åkte och åt middag ute i det fria på en utkisplats. Såna saker skulle man ju inte uppskatta om man gjorde dem jämt. Låter som en helt fantastiskt mysig kväll ni hade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade det supermysigt och nej utan rutiner blir det inga undantag som du säger, då flyter allt! Kram

   Radera
 8. Jag både gillar vanor och undantag. Det får inte bli för mkt undantag men det får inte heller bli för mycket vana. Blir det bara undantag saknar jag struktur på tillvaron men blir det bara vanor blir jag uttråkad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det ena förutsätter det andra, men för mycket av något är inte bra tror jag!

   Radera