lördag 17 januari 2015

Klart. Gott. Enkelt.

Bättre idag men jag känner motståndet där inne som en vägg, en mur och jag vet att när jag ställer mig på mattan då kommer det att hända som jag drar mig för. Tar yogapaus idag också helt enkelt. Jag vill inte skynda in i något som involverar hela mig, inte bara kroppen utan lika mycket hjärta och ande.  Läser lite, fixar lite. Går en kortkort promenad, ja jag ska skaffa broddar men inte hunnit. Vägen är totalt isbelagd och snön är blöt. Men jag får lite luft. Min man jobbar hela långa dagen idag och när jag är ensam slarvar jag med maten. På det sättet att jag verkligen inte har lust att laga mat. Jag kan naturligtvis laga mat men tycker det är tråkigt. Kanske ska man inte säga det men det är så. Till lunch öppnade jag en burk tonfisk. Punkt. Och så lite majonnäs och citronpeppar på det. Gott. Enkelt. Klart. Efter alla år av matlagning där jag stod för merparten i vår familj och med alla olika allergier och annat som krävde en noggrann planering är det som jag helt släppt greppet om det hela. Nuförtiden lagar min man oftast maten, lite payback time som han säger :) Och när jag är själv hemma kan jag nästan låta bli att äta. Frukost är lätt att laga. Koka lite kaffe går an, men att laga mat, nej! Gör en smoothie på eftermiddagen och det känns så skönt. Att jag inte vill ha så mycket ståhej kring maten. Bara äta något. Punkt. Tycker att det är en slags crazy business kring maten idag. Alla dessa tv-program om matlagning och kockar av olika slag. Gäsp. Alla dessa kokböcker, visste du att Sverige är det kokbokstätaste landet i världen? Alla tips vi får hela tiden. Vi kan ju eller hur? Vi vet ju, eller hur? Det är som inspirationen till att laga mat måste vara på topp. För mig är det enkelt ibland, jag kokar några ägg, äter en burk tonfisk, lagar en liten soppa, steker en omelett. Finliret spar jag till festligheter och högtider. Och ja, jag mår bra. Tror inte jag lider brist på något. Svär jag i kyrkan för dig nu?

7 kommentarer:

 1. Absolut inte! Jag äter helst likadant, speciellt när jag är själv och nu alltid till lunch. Två ägg, en näve nötter, en burk tonfisk, en avocado, en smoothie... Och jag mår alldeles toppen! Lite skönt att läsa det du skriver, ofta handlar det ju om att mätta, och det behöver ju inte alltid vara kulinariska höjdpunkter!

  SvaraRadera
 2. Amen säger jag!
  För jag funkar i stort som du - matlagning kan verkligen vara "gäsp", men det finurliga ÄR ju att den enkla maten oftast är den rena. Rejäla råvaror, boostade med näring så vi klarar oss. Sådär som du, och Lotta, skriver.
  Ävenom jag kan dras med i någon "mattrend" så finns alltid min lathet ;) där och jag går helst på repeat. Och är det inte så, enligt ayurveda??, att man faktiskt mår bättre av att äta rätt ensidigt?! Inte blanda, mixtra och byta maträtt hela, hela tiden. Med det inte sagt att man skulle må gott av bara ett par avocado och ägg varje måltid, men jag tror du vet vad jag menar :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Systrar, tack för era svar! Och ja Nina så är det enligt Ayurvedan, man kan äta det man äter oftast. Lite variation beroende på säsong men absolut inga stora svängningar.
  Kokar ägg ibland på jobbet till lunch och jag vet att de nästan tycker synd om mig när jag inte mikrar en tallrik full med pasta och ketchup ;)

  SvaraRadera
 4. Amen säger ja med. Så härligt att slippa det där pusslandet med vad någon inte tål och en annan absolut inte tänker ta med tång i.

  SvaraRadera
 5. Åh jag blir så glad av att läsa detta för du är ju inte ensam som du vet. Jag kan också laga mat men det ÄR tråkigt! Så är det bara! Jag önskar att jag kunnat äta kokta ägg och liknande för det hade blivit så enkelt då. Nu har jag dock hittat ett smarrigt recept på omelettmuffins. Snabbt, enkelt, jättegott och mättande. Det blir lunch för mig på skolan imorgon.
  Kram på dig

  SvaraRadera