fredag 9 januari 2015

Göra det själv

Det är ju inte så att det automatiskt flyter in ny energi när det är motigt. Man måste göra det själv. Jag har hamnat i en låg-energi-svacka, det beror på sena nätter här sista veckan, socker i form av en stor chokladkartong på mitt rum när jag kom tillbaka från ledigheten och att jag allmänt avskyr den här månaden. Faktiskt. För mig är januari en av de svåra månaderna. Jag har aldrig riktigt förstått varför tidigare, men enligt ayurvedan så hittar jag riktlinjer, vi är i slutet på vata och snart blir det pittasäsong. Mer eld och mer energi och det behövs. Jag vet också att utan en plan så flyter jag utan stadga. Igår bestämde jag mig för att städa under min "lediga" fredag. I vårt hus. Städa bort julen och skura. Jag bestämde mig också för att städa min yogastudio och skura. Överallt. Sagt och gjort. Det har jag gjort idag under ett antal timmar och jag är mer än nöjd just nu. Trött men ändå tillfreds med att ha gjort det jag föresatt mig. Jag har också gått en långpromenad. Utan att ta till stora ord så vet jag att jag behöver frisk luft och röra på mig utomhus. Jag har i 3 veckors tid gått en timme om dagen ungefär, utom på julafton och det har gjort mig gott. Mjukat upp min höft och fått mig att gå rakt och medvetet. Vet inte om jag slarvat tidigare men nu gör jag det inte.
   Och med nytt år kommer automatiskt lite tankar på framtiden för mig. Lite mer än den som ligger just framför mig. Och jag har bestämt mig för några saker utan att det är för stort eller överväldigande. Jag behöver lite struktur och stadga för mig själv. Så förutom min yoga och meditation är det här jag tänker göra:
 • Jag ska vara utomhus varje dag på något vis även de dagar när jag har yogaundervisning och kommer hem kl 21.30. Då får jag ta mig ut på lunchen. 
 • Jag ska fortsätta att låta bli mjölkprodukter, jag mår så bra på det. Det är bara smör jag äter.
 • Jag ska fortsätta med att vara restriktiv med mitt kaffe. Jag dricker 1-2 koppar om dagen. Inte mer. Det är en bra balans för mig som verkligen älskar kaffe men som vet att jag inte kan dricka för mycket.
 • Jag har slutat titta på tv på morgnarna och slutat lyssna på nyheterna på morgnarna, det räcker om jag får mig till livs det hela när jag kör till jobbet på morgonen. Jag måste inte känna till allt så snart något hänt. 
 • Jag lägger telefonen långt från min säng, så jag inte bryr mig om den förrän jag gjort min morgon med allt vad det innebär.
Och ja, det var det det. Inga stora omvälvande saker, men små delar i det som får mig att må lite bättre. För att ge mig lite mer energi. Kanske låter det banalt för dig, men jag börjar lite smått och tankar energi på lite olika vis. Hur tänker du? Har du något som du vill börja med, fortsätta med eller avsluta för att må bättre.

20 kommentarer:

 1. Tack för allt du skriver. Känner också av låg energi. Jag har bestämt mig för att jag ska fortsätta med min morgonyoga för den mår jag så bra av. Ska försöka juica mer av nyttiga grönsaker och frukter. Min dotter har börjat och jag ska hänga på. Jag gillar dina Instagram inlägg så fortsätt snälla med dem! Ha nu en njutbar helg! kram Heléne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack, så roligt att du säger det med IG! Jag är ju senast i världen och har först nu insett vilket enkelt medium det är. Jag fortsätter absolut! Morgonyogan är den bästa om du fråga mig och lite juice på grönsaker är nyttigt då och då, men att hålla på och dricka det för mycket tror jag faktiskt inte på. Sanna Ehdin, som är som en husgud för mig, sa på sitt föredrag att vi behöver tugga maten och framför allt grönsaker för att de kemiska processer som behövs för att ämnen skall frigöras. Så jag tuggar mestadels, men gör en smoothie då och då :) Kram och tack för dina ord och hoppas du får en skön söndag!

   Radera
 2. Det är bra att ha dom "där lagom" målen. Som det där med tv och nyheterna. Att starta i lugn och ro istället, mjukt liksom.

  Kram och fin helg// Hannis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Mjukt och lugnt. Ha en fin söndag! Kram

   Radera
 3. Ibland måste man strama upp det lite för sig själv, fundera som du har gjort och punkta upp för sig själv. Tycker dina punkter låter både sunda och enkla att genomföra. Håller med dig om januari och i måndags skickade jag iväg familjen och rensade, skurade och fejade. Det är en härlig känsla, renande, nystartande. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta, ja de är enkla och inte för komplicerade. Men det här med att skippa tv på morgonen det är stort för mig. Efter min yoga och när jag tar mitt kaffe har jag helst velat se nyheterna. Men tänk vilken skillnad det gjort i mitt sinnestillstånd att inte göra så. Och nu är våra hus resan, härligt! kram

   Radera
 4. Så klok du är, som alltid. <3 Det enda jag har svårt för är att inte dricka kaffe, tycker att det är så gott!
  Jag är ute mycket, har också möjlighet till det. Och behov. Kroppen & själen fungerar bättre tillsammans när vi får umgås i friska luften.. vi, alltså hela jag. :) En promenad i hjärtats rytm brukar jag kalla det för. Och det som tynger eller skaver brukar oftast vara lite lättare efteråt. Har låtit många tårar flöda fritt i skogen. Och ilskor. De måste också tas om hand.
  Det där med nyheterna håller jag verkligen med dig om. Ser ingen som helst vits med att bli översköljd av allt elände innan jag vaknat och väckt mig själv. Tittar sällan på morgonen och helst inte innan jag lägger mig, det känns inte snällt mot själen. Och telefonen ligger på surr i köket, det får räcka.
  Ska strama upp min mat igen efter helgernas små utsvävningar, mår som allra bäst när socker, mjölk och snabba kolhydrater är puts väck. Jag tänker som du tror jag, det Lilla Stora.
  Tänker utöka min lilla morgon-sadhana, känner in vad och hur. Ingen stress över detta alls. Litet och nära. Fortsätta med boxningen, den är kraftfull och skapar stor glädje inombords.
  Ha det fortsatt gott, hoppas vi alla laddar upp vår energi nu när vi går mot ljusare tider. Kram till dig <3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack :) Jag har varit en riktig nyhetsjunkie, förskräckligt egentligen, men alltid velat höra nyheterna och kolla upp olika saker. Har känt mig som en dålig medmänniska om jag inte gjort det. Tidigare. Men nu har jag ändrat mig. Inget hänger på mig. Det är rent idiotiskt egentligen. Härligt med din boxning, vårt mellanbarn boxades när hon gick på högstadiet, jag tror aldrig hon har varit så vältränad. Hela kroppen gicks igenom på ett bra sätt. Dessutom lärde hon sig att försvara sig. Kram till dig!

   Radera
 5. Utomhus är viktigt tycker jag. Jag försöker alltid att promenera till jobbet ( 3 km) men ger mig själv dispans om det regnar.. .Fösöker gå ut på lunchen varje dag och försöker gå hem en del av vägen... Men annars är det skrämmande lite man är ute ändå speciellt nu när vädret lämnar mycket att önska..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det låter så skönt! Jag har alltid cyklat till och från jobbet, det blev en halvmil om dagen, perfekt för mig. Men nu har vi bott på landet och det är lite för långt för cykling tyvärr. Har tänkt kanske åka in och ställa bilen där vi bodde tidigare och sedan cykla, men det känns som ett stort projekt...

   Radera
 6. Exakt! Mer eld och energi behövs! Så känner jag med. Har känt mig väldigt låg den senaste tiden och orken finns knappt. Och så vädret...
  Jag har inte gjort upp några riktiga planer ännu. Åtminstone inte mer än mitt vanliga årskollage. Men precis som du vill jag vara mer ute i friska luften. Komma igång med promenaderna igen. Rata nätet lite mer för jag tappar fokus när jag sitter här för mycket. Jag påverkas mer än jag tror av allt här. Av samma anledning läser jag inte heller dagstidningen längre. Jag behöver sluta upp med att äta sent på kvällen för jag tror att det är det som gör mig så trött på morgonen. Och kanske även se över kosten lite mer. Hur ogärna jag än vill erkänna det börjar suget efter kött komma tillbaka igen så kanske måste jag klämma in en köttdag i veckan för att inte falla in i frosseri igen. Ska ta in lite mer ägg i kosten igen och se om det gör gott för mättnadskänslan. Ja det är väl det jag tänker mig framöver. Beställer härmed en dos sol till oss alla så utomhusaktiviteterna blir roligare. :-)
  Ha en skön lördag! KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att vi är flera. Jag påverkas också mycket av den digitala världen och har därför blivit mer restriktiv, som jag verkligen mår bra av. Ja du ser, köttet... Man måste bli mätt, jag orkar inte vara sugen hela tiden vilket jag är med vegetarisk kost som du vet. Men balansen och ekoprodukter är viktigt. Ha en fin söndag min vän, kram!

   Radera
 7. Det låter underbart att gå en timme om dagen...! Jag har tänkt att jag ska försöka få frisk luft, ljus & natur varje dag. Men så började jag jobba nu några dagar och då fanns inte alltid tiden. Men nu ska jag försöka igen, 10 minuter på lunchen & en hundprommis på kvällen gör stor skillnad för mig. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst gör det? Men på lunchen kommer jag inte att kunna gå så länge, men något i alla fall är bättre än inget tänker jag. Kram

   Radera
 8. Ja, ut! Ut! Idag då jag varit inne på ett yogacenter hela dagen, och verkligen njutit av det, så har jag ändå saknat utomhus. Så trött när jag kom hem att en promenad inte funkade. Imorron är en annan dag. Hursomhelst, vi behöver himmel och luft just nu. Tror jag. För att hållas alerta och bibehålla ork. Skönt att du säger detdär med att Vata snart övergår i Pitta och att vi inte bara kan "vänta in det", utan själva behöver bidra med lite eld och framåtanda. Sat Nam & kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi behöver mycket himmel och luft :) Sat Nam och varm kram!

   Radera
 9. Jag ska bara fortsätta som jag gör tänkte jag. Är ute väldigt mycket nu när vi bor på en gård. Vardagsmotion får jag mycket på köpet liksom. Och så bra det känns! Livet med djur omkring mig är lycka.

  TACK snälla du för att du påpekade om margarinet i mitt recept. Självklart använder jag inte margarin (gammalt recept och jag bara skrev av det utan att tänka mig för), smör ska det förstås stå, har ändrat det nu. Och sockret, håller med dig, det är ett stort minus, tror man kan använda honung i stället, liiiite bättre i alla fall...

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Anna, du verkar ju ha det fantastiskt på din gård. Och så skönt att du inte tog det fel :) Ha en fin dag du också!

   Radera
 10. Låter som bra intentioner! Små stegen är ju oftast som som gör förändring. När man inte tar för stora kliv utan hinner med sig själv. Jag har helt klart yogan som regelbundenhet för detta året. Och mycket natur vilket är lätt när man bor på Mallis. stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, Jag har yogan som regelbundet och grund, det här är vad jag försöker lägga till :) Kram!

   Radera