torsdag 13 augusti 2015

Yin

Igår började jag på yinyoga. Jag har testat något pass i samband med någon helgkurs förra året med Karin Björkegren Jones, men nu ska jag gå en gång i veckan. Det känns så bekant och samtidigt så avlägset, det är 7 år sedan sist så bara det här att vara i en grupp varje vecka ska bli lite skönt. Jag fungerar ju som jag gör så jag har förstås läst en bok för att få något slags hum om det hela. Jag har läst The Complete Guide to Yin Yoga: The Philosophy and Practice of Yin Yoga av Bernie Clark med förord av Sarah Powers. Det är en bra bok på olika sätt, samtidigt är det mycket som jag ställer mig frågande till. Som vanligt :) Jag har därför valt att gå en kurs för att se hur det kommer att kännas att utöva detta som kallas yin. 
   I Shadow yoga gör vi både stående och sittande och allt däremellan. Jag undervisar också så. Jag har förstått att många som utövar Ashtanga, de känner att de behöver Yin som en komplettering. I dessa dagar med olika yogaindelningar och uppdelningar har jag lite svårt att hänga med. Den yoga jag utövar blir jag mer och mer tacksam över. Jag säger inte att något är sämre eller bättre, bara olika. 
   Författaren skriver bland annat : With the modernization of Hatha Yoga, some things have been lost. The original forms of Hatha Yoga equally amphasized strong muscular activities, wich can be characterized as yang practices, and the softer activities that opened our deeper tissues such as the joints which can be characterized as the yin practice. The yin-side of yoga is found now only hidden inside a few softer styles such as restorative yoga and in the meditation prectices chich very people are drawn to.
Han är västerorienterad som skriver om leder och muskler och använder inte yogans anatomi av vindar och energikanaler. För de kanalerna är ju olika, yin och yang. Som jag ser det så handlar det om att kunna rikta sin energi. Och det tar år. Det tar väldigt lång tid. Men när man hittar dit, då behöver man inte kalla olika rörelser för yin eller yang. Då vet man vad som skapar vad.  I till exempel Garudasana (mythical bird), stabiliseras både  yin och yang och ökar Agni, den inre energin. Det finns alltså många asanas där energierna växlar och där man går från yin till yang eller  tvärtom. Det är alltså en helt annat synsätt och det som jag arbetar med. Samtidigt vill jag testa något för att jag är nyfiken.
   Jag känner igen alla asanas från min yoga, men här har de lite andra namn, triang mukka heter till exempel halvsläde... och så vidare. Ordpolisen i mig och som älskare av uttryck och rätt namn på saker och ting, vrider sig. Men det är kanske bara en detalj för någon. För mig hänger allt ihop.
   Hursomhelst, skillnaden so far, är att vi stannar länge i varje asana. Uppallade, med kuddar och bolster och helt enkelt tänjer ut bindväven. Det känns helt ok och jag tror att det kan vara bra för mina höfter i dagsläget. Sedan får jag lämna den i mina ögon lite haltande teorin hän och bara känna. Det är en nyttig erfarenhet för mig som dels älskar helheter, dels vill känna att det stämmer teoretiskt också! Och ja. Jag vet att många av er älskar yinyoga, det här är bara min syn på det hela.

Bilden på Emma Balnaves är tagen av fotograf Dan Lindberg

7 kommentarer:

  1. Intressant att du ska prova yin. Jag blev också sugen att gå någon klass på min shala i yin, tänkte skriva det när jag mailade yinläraren innan jag läste här.. Det blir lite tankeöverföring via bloggarna tror jag. Att namnen inte heter samma i yin tänker jag beror på att ställningarna inte blir helt rätt när man är helt avslappnad.. Yin är bra som en komplettering när man har stelhet i kroppen och en kompis till mig som bara utövar meditation har hittat yin och älskar den.. Fast å andra sidan tänker jag att både du och jag har allt vi behöver i den traditionen vi är i. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tror också att vi påverkar varandra i positiv riktning via våra bloggar :) Ja både du och jag har hittat vår tradition, det är helt sant. Jag behöver bara vidga mina vyer ibland känner jag vad det gäller olika stilar. Kram!

      Radera
  2. I min Hathayoga ska man vara avspänd, om man står spänd eller yogar muskulöst löper inte energin som den ska. Då blir det varken yin eller yang.
    Frid
    Robert K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roert, det är sant, inget löper som det ska i en spänd muskel, det blir varken eller! Men här ligger man länge för att släppa och töja om jag har förstått det hela rätt. Kan vara nog så verkningsfullt även om det skiljer sig oerhört mycket ifrån det jag själv gör och undervisar i. Frid till dig också!

      Radera
  3. Hej Annika!
    Va roligt att du hittat till yinyogan, den ligger mig så varmt om hjärtat och eftersom den gör det så måste jag skriva lite ;)...Jag har i mina yinklasser märkt att de elever som har stor kunskap i Hathayogans teori/filosofi undrar lite över innehållet i Yinyogan. Det som skapar förvirring är att en del lärare (och författare) är inte tydliga med att det är två olika traditioner som beskriver hur man rör och underhåller sin energi. Paulie Zink skapade yinyogan på 80-talet då han blandade taosimen med yoga och fick Taoyoga (som sedan blev yinyoga). Han gav positionerna andra namn då de utfördes utifrån ett annat förhållningssätt till positionen än i yogan. Men den traditionella hathayogan så har man ju hållt positioner (sittande i meditation) sedan långt tillbaka, även den daosistiska traditionen har liknande. I den taoistiska teorin är yin det kalla, det stilla,det reflektiva, i kroppen är det blod (i förhållande till Qi, som är yang). Det finns alltid lite yin i yang och det motsatta. Det ställer till det lite då det i Hathayogans teori inte finns det förhållningssättet riktigt, även om det finns motsatser HaTha (sol å måne, Pingala, Ida, vayus som för energierna på olika sätt). I Yinyoga är inte syftet att skapa tejas (eld/agni=Yang) utan ojas (den konstitutionella energin/essensen/kroppsvätskor i sin mest subtila form=Yin). Här hör också femelementsteorin och meridianteorin in...det handlar alltså inte endast om bindväv (som är yin i förhållande till muskler som är yang:). Jag har tyvärr varit på flera yinyogapass som inte var yinyoga, utan restorativ yoga (vilken är en helt annan sak). Hoppas att du hamnat på yinyoga - den är fantastiskt!! Kram å lycka till! Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack Annelie, då är jag med! Det var så skönt att träffa dig sist! Kram

      Radera
  4. Desamma Annika! Å så är det ju så viktigt som du skriver att det finns en metod/-er för att rikta energin. Även yinyogalärare behöver ha en metod/-er hur eleverna ska sända/rikta energin (de räcker tyvärr inte med de sköna bolsterna :) Kram

    SvaraRadera