måndag 10 augusti 2015

Jag unnar mig

Lunch på grönsker, tonfisk och majonnäs. Gott!
Den här sommaren har det varit lite upp och ner med kosten. När vi varit bortbjudna så har jag inte velat "krångla" och när man fikar ute är det oerhört svårt att hitta något som är utan både socker OCH gluten. Så jag har ätit. Och det har ökat på. Lite söta juicer och smoothies som visat sig innehålla lika mycket socker som läsk. Urk. Och när jag hade min sommarsjuka förra veckan fick jag ett överslag av socker. Jag åt massor med skräp. Smågodis. Bakverk. Och inget av detta fick mig att må det minsta bättre. Det var som att köra sig i sank helt. Men det hade en bra sak med sig för jag inser att ju striktare jag är med min kost så mycket bättre mår jag. Det finns ingen genväg. Och jag säger verkligen inte att alla måste göra som jag, det är bara det jag mår absolut bäst på en sockerfri kost. Och kolhydrater är ju socker så... I torsdags tog jag ett beslut. Inget svårt eller krångligt. Men nu är det dags att  unna sig att må optimalt. Jag slutade med socker och kolhydrater. Äter bra fett, kött och fisk och ägg och så ovanjordgrönsaker. That's it. Back to basic. Jag mår redan bättre. Inga svårigheter att låta bli glass och annat som folk har ätit i min närhet. Jag vill inte ha det. Egentligen. Och nu är jag på väg igen. Så skönt att unna sig det. Hur gör du? Unnar du dig välmående?

10 kommentarer:

 1. Ja alltså...den här resan till Belgrad rubbade mina kostvanor om jag säger så.
  Men jag hade bestämt mig för det också. Att låta det vara dom här dagarna.
  Så det första jag gjorde var att galoppera till en glassbutik och köpa den största glassdrinken dom hade=))

  Nu när jag är hemma igen så återgår jag till min vanliga kost.
  Som inte gör att jag känner mig svullen och överjäst.
  Det är en investering i hälsan som jag tycker om.
  Som verkligen känns, när socker och vitt mjöl tas bort.

  Och tack för välkommen hem!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag all förståelse för, gör så själv emellanåt men sen är det skönt att återgå till det som fungerar bäst för en själv :)
   Kram kram

   Radera
 2. För mig har sommaren också varit lite upp och ner vad gäller mat. Delvis beror det nog på många resor och en magsjuka som ställde till det i början av juli. Precis som du känner jag av socker men andra kolhydrater går utmärkt. Kör just nu "sockersanering" efter lite för mycket sådant (och tacochips, min andra last) tidigare under våren och sommaren, mest för att SJÄLEN ska må bättre. Eftersom jag annars äter vegan + glutenfritt + sojafritt är kosten rätt begränsad som den är och raw är ingenting för mig. Inte heller LCHF.

  Däremot har jag fått tips om ett naturläkemedel som VERKLIGEN har gjort skillnad för min IBS-mage (kramp, gaser, förstoppning etc). Jag har blivit mycket bättre sedan jag började äta det, även i lederna! Har hittills testat två varianter som båda fungerar bra; Thornes Phytoprofen och en som heter "Bromelain" från Paradise Herbs. Tar 2 tabletter dagligen, lite fler om jag har "ätit fel" och har därigenom fått en mycket lugnare mage! Så skönt!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande för dig Josefine att hitta rätt! Kram!

   Radera
 3. Jag är inte så förtjust i bakverk och glass längre men sen av praktiska skäl blir det lite knas, kanske ett besök till snabbmatskedjan någon helg emellanåt. Men jag tänker att det är det som man äter varje dag som räknas. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller, men ibland äter jag ändå... Klart det är vardagen som räknas och där är jag nu. Skönt! Kram!

   Radera
 4. Hej, roligt att du tar upp detta nu. Jag har helt rensat min kost från det du nämner för en vecka sedan och jag känner en så markant skillnad i hur jag mår överlag. Samt att jag också gick tillbaka till min dagliga lilla sadhana, den gör jag direkt vid sängkanten på morgonen innan något annat alls. Den sätter tonen för dagen, bär med mig en känsla av att ha det gott och varmt inombords. Står där som ett träd med fasta rötter, stark stam och en vid, vacker trädkrona belyst av solen. Känner att jag vet vart jag kommer ifrån, (rötterna) min klokskap finns med från mina föräldrar, jag är stark och rak (stammen) och jag tar med allt det in i mitt eget liv och sonens, lever gott och rikt här och nu, under solen. (kronan)
  Sedan tassar jag ut i köket och gör kaffe, väcker sonen med lite frukost på sängen och känner att livet är så gott, så rikt. Tacksamhet.
  Kram till dig <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fint och så roligt att se dig här igen! Ja yoga och kost, båda är viktiga. Sen är det ju som med allt annat, individuellt i allra högsta grad! Varm kram

   Radera
 5. Jag försöker äta så nyttigt som går men vill hitta tillbaka till att kunna välja "veckans socker" dvs välja en sak varje vecka som jag verkligen vill ha. Men inte mer än så. Jag menar inte att jag ska frossa då utan vill jag ha en efterrätt på helgen så tar jag det men håller mig från det de andra dagarna och äter nyttigt då. Vet vilken kost jag mår bra av och försöker hålla mig till den i den mån det är mölligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något gott ryms alltid inom min kost. Egentligen. Men jag förstår vad du menar :)

   Radera