måndag 10 mars 2014

Hälsostress

Helgens ord i sociala medier måste nog sammanfattas med hälsostress. Vad är det för ett begrepp egentligen? Är det något som vi "lider" av? Att en del människor känner att de gör för lite för att leva hälsosamt? Så då kör ett företag (ProViva) som säljer drycker med lika mycket socker i som i läsk, igång en slags kampanj mot hälsostressen. Den välkända profilen Mia Skäringer bloggar om det på aftonbladet.se. Oj då. Hon bloggar visst på företaget ProViva också. Oj då, hon använder ordet hälsostress också i sitt svarta, bittra inlägg. Oj då, var det en slump? Tja, välj själv. Det jag tycker är så sorgligt i det hela är hur en i mina ögon ganska dåligt skriven krönika där slevar kastas åt en mängd olika håll, kan få så många att jubla. Jag är inte ute efter en ny debatt utan skulle vilja backa bandet lite, till själva begreppet hälsostress.
   Är det så att de som tränar och äter enligt en modell är överdrivet hurtiga och ger andra människor dåligt samvete? Är det så att allt handlar om att bli smal? Att det är det enda som driver oss? Tja, jag vet inte mer än hur jag själv har det.
   När jag säger att jag tränar yoga 5-6 gånger i veckan och även mediterar, då är det många som suckar, trots att de just själva ställt frågan. Jag bara svarar, inte för att på något sätt "briljera" eller vara duktig. Det är så mitt liv ser ut. Samma sak med vad jag äter och dricker. Säger jag att jag nästan aldrig dricker alkohol tycker en del att det är jobbigt, säger jag att jag äter sparsamt med kolhydrater har människor synpunkter på det. Ofta i form av -så duktig du är! Tänk om man skulle orka hålla på så där!
   Poängen är ju att jag inte gör något för att vara duktig. Minns att Nina skrev något om själva ordet duktig och nu inser jag att jag är på samma spår :) Jag gör mina val och har ingen synpunkt på andra. Så den här hälsostressen, vem är det som framkallar den? kan det vara så att den finns i de som egentligen vill leva på ett annat sätt? Eller är det så att alla som rör på sig och tänker på vad de stoppar i sig är riktiga besserwissrar? Tja. Kanske finns svaret i betraktarens öga. Hälsostress - vilket sjukt djäkla ord!

Och ja, självklart vet jag om den press som finns i media och i en mängd tidningar kring utseende och annat. Men vi väljer också. Vi är inga offer. Man kan också vända på det hela, om vi struntar i vad vi äter eller rör på oss och sedan blir sjuka, kommer vi att kunna betala vården sedan? Idag har  en halv miljon svenskar har diabetes, en miljon svenskar har metabolt syndrom, fem miljoner svenskar är överviktiga. Lågt räknat uppskattar staten kostnaden för detta till 25 miljarder per år.

För att klargöra, jag har fullkomligt älskat det som Mia Skäringer gjort och gör. Hon är en duktig bloggerska, författare och skådespelerska. Alla kan göra dåliga val eller gå lite snett. Det här var ett sådant tillfälle i mina ögon.

8 kommentarer:

  1. Älskar också Mia Skäringer!! Men jag blev så besviken och skrev det på facebook men blev påhoppad för det. Så tråkigt!! Jag är ofta tyst om vad jag sportar med eller hur jag äter för folk blir så förbannade rent ut sagt! Tack för att du tog upp det!
    Kram
    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för att du kommenterar. Det här är ett sådant inlägg där jag inte förväntar mig kommentarer helt enkelt. Mia Skäringer är en ikon och dessa rör man inte helt enkelt. Jag önskar att hon hade låtit bli att skriva det hon skrev, önskar att hon hade låtit det vila så hon hade blivit lika välformulerad som hon brukar vara. Läser i hennes nuvarande blogg där hon faktiskt går till personangrepp på en tjej på ett omslag till en wellness bilaga "Jag ser en må bra guru med fult isatt löshår och franska manikyrnaglar köpa sig en LV väska för pengarna hon fick för sin senaste föreläsning. Typ: Låt ditt inre spegla ditt yttre." Vad har hänt med hennes sätt att se på andra människor?

      Radera
  2. Tycker att hela den här debatten blev snevriden och man börjar verkligen fundera över vem som gör vad och framför allt varför./L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan inte annat än att hålla med. Men hoppas att de som behöver tänka på vad de stoppar i sig och som vill röra kroppen ändå inte känner sig påhoppade.

      Radera
  3. Kloka fina!!! Har inte läst Skäringers..orkar överhuvudtaget inte följa med i allting. nog lika bra det. Att försöka bli klok på sig själv istället. Egna val som sagt. Kramar, Lycke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut lika bra :) Egna val och så inte spy galla över andras val. Kramar

      Radera
  4. Jag vet inte om jag vågar säga högt det jag tänker... en liten tanke, som jag har. Beror inte mycket av denhär hälsostresshetsen på att vi slutat tänka och känna efter själva? I grunden vet vi väldigt tydligt vad vi mår bra av, det har bara blivit så krångligt att hitta ner i de skrymslena. Jag är kanske helt ute och cyklar, men nånstans känner jag att vi måste lära oss att stänga av.
    Inte lätt, inte lätt.
    Kram du kloka ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glad jag blir över dina ord! Jo så tänker jag också, vi vet ju egentligen. Ibland behöver vi en puff i rätt riktning, men vi behöver verkligen inte dissa andras val för det. Inte lätt att stå på egna ben jag vet :) Kram kram

      Radera