tisdag 25 mars 2014

Andetagsjunkie


Jag är en andetagsjunkie. Eller hur man ska säga. Jag fullkomligt älskar andetagen. De mjuka och djupa. Men också styrningen av andetagen. När man styr från olika delar av kroppen. Det kan ju låta som lite hokus pokus, men faktum är att det fungerar. Bra. Mycket bra till och med. Jag har varit på kurser där jag sett andetagen dras från alla möjliga ställen på kroppen. Sett det ske. Och ändå nästan haft svårt för att tro på det. Jag kan vara en sådan skeptiker! Nu i min undervisning har vi tittat på barnets position, balasana lite mer. En trygg position för en del. Fullkomligt klaustrofobisk för andra. Som vanligt är det individuellt. Men ett faktum är att när man ligger tätt ihop blir inandningarna
något kortare och det kan vara otroligt svårt att få till ett andetag när man ska styra från magen. Men om man styr från baksidan av kroppen, från lungornas bas så händer annat. Igår kväll i mina grupper så var det underbart att se och höra att de som verkligen haft svårt att andas just i denna hopkrupna asana, de andades och kunde känna sig avslappnade. Av att styra andetaget från ett annat ställe. På kursen i somras sa min lärare på en fråga att man kan styra andetaget från en mängd olika platser i kroppen. Och naturligtvis är det så. Kruxet är att veta varifrån man styr i olika asanas. Och det är här den där djupa kunskapen kommer in. Yogans olika nivåer och dimensioner. Jag kan inte annat än buga mig. Om och om igen. För andetaget. För kunskapen. För att det finns där att ta del av för oss. Och att vi har någon som kan förmedla det . Sat Nam.

Bilden har jag googlat fram och inte hittat någon fotograf till.


12 kommentarer:

 1. Jag börjar förstå lite grann av andningen och du har verkligen rätt!!! Den kan bli så djup och det frigör olika saker i mig!!
  Kram
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju precis det som den gör. Tack för dina ord. Kram

   Radera
 2. Jag jobbar mycket med att hitta mitt andetag och nu blev det en dimension till. Tack tack!!!
  Kram
  Annelie

  SvaraRadera
 3. Andetagsjunkie ;-) Jag antar att det är bättre än godisjunkie eller adrenalinjunkie eller nåt! Hur som helst verkar andningen vara så otroligtmycket mer än bara andning och jag anar att du är på en annan nivå i kunskap, men det är väldigt spännande när man upptäcker hur andningen kan styra ens liv, både positivt och negativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det borde det väl vara? :) Ja den styr hälsotillståndet också. Om fler andades via näsan så ofta som möjligt och även drog ner andetaget djupt och tyst så skulle mycket vara vunnet.
   Kram!

   Radera
 4. Läste först andaktsjunkie och visste in vad jag skulle få läsa :) Men så landar jag i en text om andetaget och nickar, nej bugar, ända från hjärteroten. Tack för dina ord idag! Kram!

  SvaraRadera
 5. Haha, det hade varit något. Men tack Nina. Stor kram!

  SvaraRadera
 6. Åh så intressant det är. Jag har lånat Medveten andning av Anders Olsson och är helt förstummad av allt jag får lära mig....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt fantastisk! Det är ett stort område det här med andningen :)

   Radera
 7. Andetaget har blivit som ett "handtag" för mig, något att hålla i när det blåser upp i livet ibland, även inombords. Sat nam på det :)

  SvaraRadera