måndag 9 december 2013

Vi vet inte hur länge

Får ett samtal från vår son. Han är ledsen. En av hans vänner har dött i en trafikolycka på väg till jobbet. Så rasar smärtan in i ett obevakat ögonblick. Vi har alla varit med om det på olika sätt. När något ofattbart störtar in i tillvaron. När unga människor dör. Hur orättvist ter sig inte livet? När vi bara vill få vara ifred och leva på. Men livet tuffar på obönhörligt på sitt eget sätt. När någon dör stannar allt en stund. Ibland varar den stunden länge i våra hjärtan. Allt hänger ihop med relationen och hur nära vi varit. Vad som skett i vår relation. Mitt allra svåraste är att stå bredvid när något av barnen har sorger. För jag vet att jag inte kan göra mer än lyssna. Finnas där. Det känns så futtigt ibland. Men det är så det är. Jag vet. Men jag ger honom min odelade uppmärksamhet. Jag l y s s n a r
allt jag förmår. Hör vad som sägs. Hör vad som inte sägs. Och det här som vi säger inom sorgbearbetningen - att vara ett hjärta med öron - det är en konst. Jag har inga som helst problem med att göra det när det gäller mitt jobb. När det kommer till familjen blir jag ju inblandad för att jag är en del av familjen. För att jag kommer ihåg min sons och hans kompis alla diskussioner. Politiken och allvaret. Det kreativa ungdomliga. Och att sedan dö i en bilolycka. Det känns extra hårt. Det känns till och med onödigt. Men ingen har levt i onödan. Ingen har levt förgäves. Hur kort eller långt livet än är så är det. Tänder mina ljus. Yogar för min sons vän men skickar också tankar till min son. Att han ska våga sörja fullt ut direkt. Inte spara sorgen som en hård skorpa på hjärtat. Att direkt det sker vara i stunden. Han är känslomässigt begåvad. Det kan man uppleva som en black om foten nästan. Men ibland är det extra bra att vara nära sina känslor. I glädje. Men också i sorg. Den där randiga tillvaron vi alla har. Önskar er alla att ni är varsamma i trafiken. Så gott det går. Tänd ett ljus. Krama en vän. Gör lite mjuk yoga och var i stunden. Låt inget komma mellan er och er själva. Vi vet inte hur länge vi är här.

9 kommentarer:

 1. Varm kram och omtanke!
  När du skriver dethär så inser jag att min skorpa sakteliga börjat ge med sig, den spricker här och var, och lättnaden är enorm. Det som förut varit inkapslat och tärande, har fått komma ut.

  SvaraRadera
 2. Stor kram till din son och dig. Så ofattbart det är när det händer, så orättvist och meningslöst. Och varje gång påminns mn om hur skört livet är och bör levas fullt ut, vad som är viktigt och inte.

  SvaraRadera
 3. kram till dig.
  så mycket liknande runtomkring här. tänker precis det du skriver. att ta vara på det vi har, här och nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja precis Sara, så lätt att tappa bort det ibland. Kramar!

   Radera