lördag 21 december 2013

Jag gillar rent

Det finns ett ord som är förknippat med mycket irritation och frustration just nu. Julstädning. Plötsligt är det något som alla fasar för, gör helt andra saker än att minsann städa och pynta. Hm Jag städade hela dagen igår. Det vill säga, jag plockade undan gamla tidningar, sorterade papper, familjens och företagets. Tvättade några maskiner. Dammtorkade och gjorde fint. Inget mer än när jag storstädar lite då och då. Handen på hjärtat - nog vill vi ha det rent och fint när helgen kommer? Men det betyder  ju inte att jag skurar mitt golv med topz eller kammar mina mattfransar. Det betyder bara att jag gör det rent. Jag gillar rent. Och framför allt lukten som kommer av ett fräscht hem. Och nej, jag pratar inte ytterligheter alls. Bara ren och skär vanligt hålla ordning runt sig. För mig var det ett riktigt fyspass i ordets rätta bemärkning. Att inte behöva gå till ett gym för att träna, rörelsen finns i vardagen egentligen. Att gå upp och ner, vrida hit och dit. Det är nästan träningsvärk i kroppen idag när jag gör min yoga i mörkret och med några tända ljus. Så nöjd som jag känner mig efter att ha städat och hunnit i fatt med att kolla igenom post och mail, det är en underbar känsla. Efter städningen la jag mig i badkaret. Släckte lamporna, låg och tittade ut på en dyster himmel. Tände mitt wood wick-ljus med cinnamon chai-doft. Ljuset är rött och luktar jul. Det sprakar om det som om man hade tänt en brasa, veken är av trä. Egentligen behövs inte mer, mer än ett rent hem och ett tänt väldoftande ljus för att få julkänsla.

6 kommentarer:

 1. Jag gillar också rent :-)
  God Jul!!
  Annelie

  SvaraRadera
 2. God Jul och tack för allt fint du gett mig genom din blogg under det här året! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! God Jul till dig! Julkramar

   Radera
 3. Exakt så!
  Jag vill ha det ordnat omkring mej, är en riktig "plockoman" och vill att rätt sak ska vara på rätt plats, varje dag, så slipper man storstäda varje gång man ska städa. Sen bryr jag mej inte särskilt om det är grusigt i hallen och lite dammigt i hyllan.
  Jag tänker som du att bara för julens skull städar jag inte livet ur mej, men såklart gör jag den vanliga dammsugarvalsen och skurdisciplinen - och gläds åt att jag inte är den enda som väljer att se det som ett fyspass :D

  Kram och fridfull helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att vi är fler som tänker så :) julkram!

   Radera