onsdag 11 december 2013

Destillerad kunskap

En huvudingrediens i mitt liv är och har varit böcker. Som mitt liv bestått av böcker. Lärde mig läsa tidigt och sedan dess har böckerna varit en inspiration, ett lärande och många gånger en tillflykt. Jag har läst hela mitt liv. Faktaböcker. Skönlitteratur. Deckare. Poesi. Allt mellan himmel och jord. Läst högt för barnen från det att de var små tills nu. Vi läser fortfarande högt ibland på jul eller sommaren. Vissa böcker återkommer i den stunden som Kometen kommer och Sommarboken med Tove Jansson. Det går inte att tröttna på hennes visdom och klurigheter. Perfekta för högläsning!
   Jag läste hela tiden vid sidan om pluggandet alla gånger jag läst på universitet. Sista gången var jag till och med bokrecensent i en tidning här hemma. Jag läste när barnen var små trots att de inte sov. Jag läste så fort jag kom åt. Men i höst har något förändrats. Jag har somnat med böckerna över ansiktet. Jag har ibland inte orkat öppna någon av alla olästa böcker jag samlat på mig sedan i somras. Det är ett gäng. Och jag inser att så trött som jag är nu när min bok snart är klar och jag tillåter mig att inse att jag inte haft många lediga timmar sedan förra sommaren. Det är helt crazy. Det är ingen tävling jag vill vinna. Och mitt dygn har inte fler timmar än någon annans. Kanske är det så när man skymtar målsnöret att det som gömts i mig kommer till ytan. Ögonlocken faller ner. Jag dråsar i säng. Jag somnar nästan mitt i steget. I jul ska jag vara ledig ganska länge och det är ett mål i sig. Jag försöker också att inte ha dåligt samvete inför mig själv över alla böcker som jag inte hunnit med. Det är också märkligt, om jag skulle späka mig själv så. Men trots allt önskar jag mig en del böcker i jul. Ränderna går liksom inte ur :) Och jag som ibland gjort långa julklappstips på böcker till tidningen jag skrev i, tänker nu att jag behöver julfrid också. Även om jag inte orkar läsa då heller. Men när det gäller yogaböcker vill jag ändå jultipsa om min lärares bok, Shandor Remete - Shadow Yoga Chaya YogaThe Principles of Hatha Yoga. Jag vet faktiskt inte hur många gånger jag läst den men varje gång öppnar sig något nytt. Första gången jag läste den blev jag arg, förstod inte mycket. Sedan dess har jag insett hur destillerad kunskap ser ut i yogasammanhang, den ser ut så här. Som en kinesisk ask öppnar sig alltid något nytt. Jag hade med den i Indien i januari och träffade en hel del yogamänniskor från andra yogastilar. De blev alla förtjusta i boken och besetällde den för att kunskapen är tillgäng för de som yogar. Punkt. Oavsett stil. Men vill du ta dig vidare, vill du förstå sammanhangen och yogans anatomi så ge dig själv en fin julklapp. Du kan köpa den på flera ställen bland annat www.amazon.com 

7 kommentarer:

 1. Satt precis och letade Tove Jansson på nätet.
  En liten flicka fyller år och jag tänker att hon måste ha Mumin i sitt liv.
  Remete har jag ju också hittat översatt till italienska...och faktiskt bör jag nog läsa om den.
  Som du säger kanske jag förstår mera.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du, var då på italienska? Vet att du skrivit det förut men på shadowyogans hemsida så finns den bara med som översatt till ryska. Är det hans bok? Vet du vem som gjort det, snälla jag skulle verkligen vilja veta!
   Kram!

   Radera
  2. Här; http://www.amazon.it/gp/search?ie=UTF8&camp=3370&creative=23322&index=books&keywords=Iniziazione+all%27Hatha+Yoga.+Lo+yoga+dell%27ombra+Shandor+Remete&linkCode=ur2&tag=illibraio-21

   Radera
  3. Men tack! Men det ser ju inte alls ut som hans bok! Måste vara någon annan text. Han har ju skrivit en hel del. Måste skicka det till honom.

   Radera
  4. Vet du Marika, Zhander hade ingen aning om att det fanns en italiensk version! Förlaget hade "glömt" att komma överens med författaren och bara översatt den och dessutom gjort ett helt annat omslag. Vad är det för fel på folk? Tack för att du skickade länken till mig.

   Radera
  5. Hoppsan! Ohyfsat värre!
   Jag hittade den på en stor bokhandel här i närheten och eftersom jag ju suger till mig allt du skriver så var det bara att köpa den ;)

   Radera
  6. Haha, du är för skön!

   Radera