måndag 30 januari 2017

Medicinsk yoga

I morse när jag kände allt strömma genom mitt högra ben i min padmasana, hellotus och jag bara andas för att stå ut. Andas andas andas. Då tänker jag, medicinsk yoga - va tusan, all yoga är ju medicinsk. Egentligen. Jag gör ju mina rörelser, som min medicin och min läkning för just det som hindrar mig. Och får annat längs vägen. Men säg mig den människa som inte behöver vissa asanas för sin egen fysiska kropp. Säg mig den som är utan obalanser, skev energi eller hinder. Jag tror att leva är att råka ut för alla olika sorters känslor och problem och glädjeämnen. Fast i olika ordning. Men ingen kommer liksom undan. Det är trösten. Det är det tuffa att ta in. Men samtidigt så finns det hjälp. Andning och tankar. Men ibland behövs lite mer. Som jag har fått och jag insåg i morse att jag suttit i tre månader i denna enda asana. Som tar mig så långt. Som gör sjukt ont på ena sidan. Men bara just då. Efteråt har jag svårt att helt enkelt räta på benen, det tar en stund och sedan när jag legat med benen mot väggen så har det rätat ut sig, jag känner mig lite bättre. Varje dag. Det är nästintill magiskt. Eller medicinskt om man vill. Så den där Göran Boll var en smart man som döpte just sitt utsnitt av KY till Medicinsk yoga. För det låter lite mer västerländskt och pålitligt eller hur? Samtidigt som jag i min egen practice kan se att alla mina yoga kriyor, sadhanas har varit just - medicinska. Och väldigt anpassat för mig. Det är mäktigt. Det är coolt. Kräver en stor mängd kunskap. Så jag fortsätter. Jag läker mig själv.

Som jag ser det är egentligen all yoga medicinsk. A L L Y O G A.

6 kommentarer:

 1. Ja det är klart att all yoga är medicinsk. Göran Boll har ju fått backa där och döpa om den till Mediyoga, medicinsk är väl inte ett ord som man kan ta patent på:), men genom att ge den ett tillgängligt namn har han fått in mer yoga i vården och på stora arbetsplatser och det tycker jag är bra. Nu sitter jag varje dag med min långa meditation & bara genom att stanna i sittandet händer det något, som en resa. KRam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väl bra, vad jag förstått så har många fått hjälp av den yogan. Men det är ju så att i andra länder har hathayoga fått samma genomslag som Göran Bolls yoga. Tyckr samtidigt att han tullar lite väl mycket på vem som ska undervisa. Du måste ha en vårdutbildning av något slag för att gå utbildningen till mediyogainstruktör men du behöver ALDRIG ha utövat yoga... Klar är att han har byggt ett riktigt imperium, med utbildningar inte bara i Sverige. Det jag tycker är synd är att det inte bedrivs forskning på fler yogaformer än just den här mediformen i Sverige. Personligen tror jag det beror på att han lagt fokus på just det medicinska som att man måste ha en vårdutbildning istället för en yogapraktik. Jag är övertygad om att det tilltalar landstinget mycket.

   Radera
 2. Jag tycker också det är dumt, jag tycker INTE att man ska undervisa yoga om man själv inte utövar den. Då faller det på sitt eget grepp. Men jag gick ju en medicinsk grundkurs innan jag fick gå instruktörsutbildningen och det har jag nytta av i mitt undervisande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi helt överens. Och med ett litet tillägg, på din blogg står det educated in mediyoga, medical yoga och medical yoga betyder väl medicinsk yoga? Kanske tycker du att jag är överdriven, jag tycker det handlar mycket om hur man hanterar ord och vad de faktiskt står för. Och att Göran Boll verkligen kan trixa.

   Radera
 3. Jag anser att det finns alldeles för mycket idag som kallas yoga och som "lärs ut" som yoga, men som är farligt, vanskligt och helt utan grund. Jag känner till personer som håller "yogaklasser" utan att de har gått en enda ledd klass själv, inte en!! Jag har påtalat det, men..nix. Och alla "gympaklasser" som hålls och kallas yoga. Många som skadar sig. Och som aldrig har fått någon insikt i andning, ingen koll på vart yoga kommer från. Vad det kan leda till. Så det självklara förutom medicinsk utbildning borde vara en lång och insiktsfull utövning av yoga, i någon form. Jag är verkligen glad över att du Annika återkommande skriver om detta och vågar stå för det du vid det här laget VET. För kan tänka mig att du väcker somligas känslor. Må så vara. Såg senast igår i flödet, ett visst nätbaserat företag som gör reklam för produkter som ska leda till bättre yogautövning. Prylar, smycken, kläder. Jag bara suckar faktiskt. Att de som så stort via alla kanaler, särskilt instruktionsfilmer är de som så många baserar sin yoga på. Så grundlöst tycker jag. Jag har gått till meriterade yogalärare och fått några av mitt livs aha-moment då jag hittat in i andning, fått hjälp och förklaringar till asanas, och känt en sådan vördnad när jag förstått att "den här människan har lagt åratal av träning på det som ser enkelt ut och nu med all värme vill visa mig på vägen". Och då har jag egentligen bara skådat ett gruskorn av härligheten. Men det ar varit och är så värdefullt för mig att ha med mig, inom mig, i det väldigt lilla som jag gör nu. Min lust och längtan är dock att gå in i min egen yoga djupare, men vet att det kan endast bli när jag gör det liksom. Och då och då vill jag träffa en lärare eller gå på klasser för det ger mig så mycket.

  SvaraRadera
 4. Ja du så mycket som kallas yoga att man blir mörkrädd! Och att kända hälsoprofiler lånar sig till än det ena än det andra och kallar det yoga så fort de rör på kroppen. Snacka om urvattnat begrepp.
  Ja jag måste skriva om det ibland för jag blir på riktigt sorgsen över hur det missbrukas. Tack för dina ord!

  SvaraRadera