onsdag 18 januari 2017

Njutningen

Ländryggen ler. Min ryggrad böljar skönt efter händerna som rör den, händerna som är smala och lite rynkiga men starka. Axlar och höftleder har en rundad mjukhet jag aldrig känt tidigare. Fnisset på bröstkorgen när den varma indiska oljan flyter ned mot halsen och örsnibbarna blir mjukt gnuggade.
   Jag har varit på abhyyanga idag. Oljemassage enligt ayurveda. Ingen behandling i regelrätt mening. Snarare som en smekning. Som mjukt och skönt. Tvärtemot hårt och kantigt som jag upplevt en del av massage-behandlingar jag varit på i mitt liv tidigare.
   Jag kör söderut längs Närke-slätten. Dimman flyter runt och vindkraftverken syns knappt förrän man är riktigt nära. Det är disigt, halt och isigt. Och jag är förväntansfull när jag kliver in i det lilla röda huset där jag varit så många gånger. Birgitta har tänt kaminen och det är riktigt varmt när jag klär av mig. Sätter fötterna på en värmedyna och har ett stort lakan på mig när hon börjar massera mitt huvud. Jag är närvarande. Mer än jag någonsin varit tidigare hos henne. Förr ramlade jag in, lätt stressad och med tidsbrist i kroppen. Då var massagen som ett första förband, en kompress på ett sår, ett bandage mot det som skavde. Nu är det något helt annat. Jag följer med och uppfattar rörelserna som helt nya. Fast de inte är det. Förr försvann jag direkt i tankar. Nu är jag där. Doften från oljan får mig att återigen längta till Indien men kaminens sprakande och hennes mjuka rörelser gör att jag stannar där jag är. Även i tanken.
   Och kroppen njuter. Jag kan verkligen inte säga något annat. Den vill det här. Så tydligt är det. Det är som en kommunikation i mig under flera timmar som jag tillbringar på massagebänken. Nacken får allt den behöver. Framsidan, baksidan och så framsidan igen innan hon sveper om mig ett stort täcke och lämnar rummet när hon sätter på klassisk musik. Då somnar jag. Då. Och jag sover så djupt att jag tror att jag är hemma när jag vaknar. När hon kommer tillbaka får jag en kopp vata-te som är lite sött och jag känner mig som jag sovit ett dygn. Helt utvilad. Skarp i tanken men mjukare än någonsin i kroppen. Vilken magi. Och att jag tog det här skitåret. För nu är jag vid något helt annat. Nu gör jag faktiskt just det jag vill. När jag vill. Det sjunker in i mig allt eftersom. Så här smakar frihet. Så här smakar njutning. Så här smakar det när jag lyssnat inåt och lägger mina pengar på att regelbundet bli omhändertagen på detta varma mjuka sätt.

Sitter och njuter av min Indiendoftande kropp men vet att jag måste duscha innan kvällen, håret är som ett fågelbo!

6 kommentarer:

 1. Nu försöker jag läsa ifatt här.
  Du vet att jag är oerhört glad över att du är här. Med dina sanningar.
  Att jag valde din bok av alla, för att den levererar sanningen i den yogiska utvecklingen. Att allt inte är hallongrotta jämt utan att det svider att utvecklas. Att jag öppnar mig för dig för att du svarar sant, inte medhållande för att det låter bra.

  Du skrev en sanning till mig om att ta hand om andra.
  Under hela den här sjukdomsresan har jag burit det med mig och gjort något åt saken. För att jag visste att du var sann. Och du hade rätt, det gav resultat när jag valde bort energitjuvar.

  Vad vill jag säga egentligen...Jo, att du behövs i en värld där så mycket fokus läggs på yta. Du är en av kontrasterna som skapar en egen nyans.
  Som väcker tankar. Sluta fasiken inte med det!!

  Kram, en stor!
  Ps. Stugan...mitt största grattis till att drömmen nu är sann. Urcoolt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Hannis! Först, härligt att se dig här igen. Sen tackar jag för dina varma ord om mitt skrivande.
   Så glad om jag på något sätt kunnat hjälpa. Hoppas du får vara frisk och pigg nu.
   Och stugan, visst är det coolt? Hoppas du kommer dit och dricker kaffe med mig! Stor varm kram ❤️

   Radera
 2. Som sagt, din bild på IG igår fick mej att plocka fram kalendern och telefonnumret till vårt lilla ayurvedaställe här hos oss ♥
  Längtar redan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart Nina ❤️ Mera njutning åt folket!

   Radera
 3. Men gud det låter underbart! Kram

  SvaraRadera