tisdag 19 maj 2015

Jag ska träna!

Den yogakursen jag var på för två veckor sedan, den var tuff. Tuff mentalt. Tuff med ljud och annat som jag aldrig gjort förut i min yoga. Som krävde en annan koncentration. Men  främst var den tuff fysiskt. Så mycket att jag i början av veckan hängav mig åt fantasier om att jag skulle slippa. Att Emma Balnaves skulle gå förbi mig och ta mig åt sidan och säga - this is to much for you! Men nej. Det hände ju inte. Det gjorde ont i min höft, så mycket att jag grät de första dagarna. Så här i efterhand vet jag inte vad som var vad. Smärtan. Rädslan. Nåja. Efter halva veckan vände det. En yogavän från London som satt alldeles bakom mig sa att hon såg vändningen i mitt ansikte. Och sedan släppte smärtan. Och rädslan. Det var inte huvudpoängen för mig. Egentligen. Nu. För när jag tänker på att jag faktiskt orkade så mycket rent fysiskt så har en annan tanke börjat spira i mig. Vi tränade cirka 5 timmar om dagen. FEM TIMMAR. När jag såg mig i spegeln efteråt var jag rödblommig, svettig och såg frisk och glad ut. Kan det vara så att jag behöver träna hårdare fysiskt? Kan det vara så? Jag har varit styrd av mitt schema men också av kroppen som trasslat. Men kanske har jag  tagit för mycket hänsyn till det som gjort ont? Eller hur jag ska säga. För  det vände ju. Och i ärlighetens namn, man kan inte skada sig av att sitta i en squat. Även om det känns som höften ska gå av för mig. För man sitter ju bara där. "bara". Ni förstår säkert vad jag försöker säga.
   Nästa vecka har jag mina allra sista grupper. Ja det är vemodigt. Men det är också frihet för mig. Att jag kan bestämma andra saker för egen del. Vi diskuterade hemma igår och ja, vi känner båda att vi behöver träna mer fysiskt. Och jag är så lycklig att min yoga är så sammansatt. Den är både meditativ men också väldigt fysisk. Och krävande. Och ja, jag tror att jag behöver det. Bygga upp en fysisk styrka utöver de hinder jag haft och satt upp. Handen på hjärtat. Vågar knappt säga det. Men. Jag har inte haft ont i höften eller på höger sida sedan kursen. Det har inte hänt på många år. Så det fysiska var precis vad jag behövde. Tvärt emot vad jag trodde, tänkte och skapade andra önskningar kring.
   Läser hos Lotta om träningsmål och något sådant har jag inte. Mer än ett enda. Att träna. Att  faktiskt göra det fysiska som är tufft i min yoga. Att hitta det lekfulla utanför yogan och vara utomhus, hjula, stå på händer, lyfta tunga saker. Ja ni vet. Nina är ju en evig inspiration när det gäller rörelseglädje och att slippa gå till gymmet. För dit går jag nog inte. Jag ska hitta det hemma. Hos mig. I min kropp. Jag ska träna. Hejar du på mig? Nu när jag vågat skriva det?

21 kommentarer:

 1. Heja heja & ibland måste man orka över tröskeln för att vinna. Jag fick mig en tankeställare nu. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra då blev vi två :) kram!

   Radera
 2. Yes! Jag blir så glad när jag läser hos dig idag. Vad lätt och härligt det känns, som att du fått en helt ny insikt och att det känns rätt. Det målet vill jag också ha egentligen, att träna, punkt, det måste inte vara svårare än så. Klart jag hejar på! Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en lite tung insikt :). Kram och tack!

   Radera
 3. Men gaaaa! Jag avskyr att du träffar så rätt!
  Kom på mig själv innan skovet jag är i nu att sakta ner när jag blev svettig...
  Det är att fuska eftersom att jag egentligen mår bra av det fysiska men först nu kunde jag erkänna det. Nu måste jag förändra ju=))

  Du är så bra på pepp! Att du delar med dig så ärligt om dina insikter.
  Så skönt att läsa. Tack!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannis du gör mig så glad, tack!! Och nu kör vi, visst?!

   Radera
  2. Det gör vi! Som 17!

   Radera
 4. Yogi Bhajan-farbrorn lär ha sagt, inte bara en gång, att kvinnor behöver svettas i pannan varje dag för att klara av att deala med livet. Helt enkelt. Tror det är något inneboende i oss kvinnor att vi ska hålla tillbaka lite, men det vänder sakteliga (inte minst när man ser sig omkring i träningsboomen!) och för egen del är jag absolut övertygad om att den fysiska träningen fått mej i form både utåt OCH inåt. Jag höll ju nästan på att sitta ihjäl mej där ett tag, men så blev jag matt överallt också - och fick lite småont här och där.

  Men det är som du säger - träning i vardagen och träning som inte kräver gym och all världens utrustning. Den naturliga rörelsen och glädjen i den. Så, såklart hejar jag på dej! Jag hejar på alla oss som ser till att svettas i pannan :)
  Kram, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, vad sa gurun om männen?
   Kram och tack!

   Radera
  2. Sån tur att man är i klimakteriet då, svettas i pannan flera gånger om dagen utan att behöva träna ;)
   Carina

   Radera
  3. Haha, ja då är du ju klar :)

   Radera
 5. Jag är här och hejjar!!! Hejja dig! Hemmaträning är skönt och enkelt. Kravlöst men ändå lika utmanande som vilket gym som helst. Du får ta hjälp av barnbarnen då och då! Kram! /l.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, min son har gjort ett program jag kan köra hemma :) Men faktum är att yogan jag gör nu ör superkrävande på alla plan också! Kram och tack!

   Radera
 6. Jag är med och hejar på! Själv är jag alldeles övertygad om nyttan av den mer fysiskt tuffa träningen, för att kroppen och knoppen ska klara av vardagen och de prövningar jag möter i livet. Jag behöver svettas och ta i för att må bra. Även om det tar emot ibland är känslan efteråt värd mödan. Jag klarade det! I kombination med min lite lugnare yoga är det perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du hittat rätt för dig!

   Radera
 7. Klart jag hejar på dig. Du är klok och eftertänksam och det får mig att se att jag kanske har lösningar på mina egna saker precis framför näsan på mig bara jag öppnar upp ögonen lite. Tack för att du gav mig insikten.

  SvaraRadera
 8. Åh, hjula måste jag börja med igen! Älskade det när jag var liten!! ( och lite vigare ) Kram Heléne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen eller hur?! Kanske ses i sommar och träna?

   Radera
  2. Hör av dig om du ska till Skåne!! Hade varit så kul att få träffa dig!! KRAM

   Radera