tisdag 8 april 2014

Kan man köpa yoga?

Den där heligheten. Den där - jag är lite upplyst-leken. Åh vad jag avskyr den. Åh vad jag mött den i alla möjliga sammanhang kring yogan. Åh vad jag inte gillar när människor sätter sig på sina höga hästar, slänger visdomsord runt sig och känner sig extra yogiska. Som ler lite med ett höjt ögonbryn om man pratar om en svårighet man går igenom och så berättar de hur läääänge sedan det var som något sådan hände dem. För de har ju gått vidare i sin utveckling...Ner med händerna i jorden. Gräv. Hittar du något mer än jord, grattis, men det mesta kommer att vara just jord. Och ja, det är helt ok. Det är mer än ok, för det är ju så det är för oss alla. När vi tittar inåt, allt vi behöver röja och rensa i. Allt vi behöver städa ut och som handlar om vår egen historia men där vi som människor delar det mesta även om det inte sker samtidigt.
   För mig är yogan mitt fundament. Det jag står på. Det jag vilar mig mot. Det jag stångar mitt huvud mot. Det jag irriteras och förundras över. Det som får mig att växa, men inte utan min egen insats. Inte utan svett, tårar och frustration. Men även glädje. Jag blir belönad. I det långa loppet. Och ja, jag är dödligt seriös i min träning men det betyder ju inte att jag inte kan skratta mellan varven. Att jag inte kan skämta om den. Att jag inte kan le och förundras över hur tokigt det kan bli.
    De här sajterna som poppar upp och där du handlar lite yoga. Köper dig lite meditationer. Köper ett yogapass. På nätet. Den där envägskommunikationen som gör att du aldrig någonsin blir tittad på. I hur du gör, vad du behöver utveckla och var ditt fokus ska ligga. Som du får av en levande lärare. Vem ska utmana dig? Vem ska föra in element du inte vet att de finns eller ens att du behöver? Vem ska säga - att träna huvudstående är det sista du behöver just  nu. Ägna dig åt att stå på fötterna.
   Yogobe, är en sådan sajt där mycket klokt skrivs. Men också annat. Där vi på något sätt verkar mer heliga än vad vi faktiskt är. Vi alla, av kött och blod. Vi som alla har insidor som behöver vädras. Härom dagen la de upp ett klipp på en tjej som gör en slags yoga, en akrobatik i hudnära svarta underkläder. Och nej, jag tänker inte lägga upp det klippet här. Det snurrade runt i sociala medier och på bloggar för något år sedan och så väljer de att lägga upp det igen. Kroppskontroll skriver människor. En del blir inspirerade av det de ser. Men vad är det som de ser? Är det rörelser synkroniserade med andetaget? Är det en yoga där inte utsidan spelar någon roll? Tveksamt. Och när det sedan visade sig att det finns både en regissör och en producent till det hela och att tjejen egentligen gjorde reklam för underkläderna så faller det. Pladask. För mig. Jag kan inte köpa yoga. Jag kan utöva det och jag kan lära mig. Jag kan inspireras och jag kan vara ihärdig i att utöva det. Jag kan garva och jag kan komma en bit längre i min träning. Men. Jag är inte bättre än någon annan. Vi är alla lika. Oavsett om vi yogar eller om vi inte yogar. Och jag vet. Förmodligen är det självmord att skriva det här men jag är jag, inte till salu och jag står för vad jag tycker. Och som grädde på moset ger jag dig här det klippet som Yogobe genast tog bort när jag lade upp det i deras logg :)

http://www.youtube.com/watch?v=wV2Fm-wxgOo

17 kommentarer:

 1. heja heja dej!! låt oss alla vara ärliga i det här och vem som tjänar pengar på vad i den här yogaindustrin!!

  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, det handlar om mycket pengar. Det är inte fel att tjäna pengar på yoga men det måste vara inom rimliga former och att man frågar sig själv varför man gör det man gör. Tack för dina ord!

   Radera
 2. Hej Annika!!!
  Iyengar skriver om det där i sina böcker, när man tror att man är upplyst men det är ännu en fallgrop från egot. Tack för din ärlighet!
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Iyengar har skrivit mycket om det här. tack för dina ord!

   Radera
 3. Jag kan bara skriva WORD! Du sätter ord på det som troligen skulle gå överstyr om jag själv skulle skriva om det. Jag blir för upprörd.
  Det är sjukt att man tror att yoga handlar om att få en perfekt kropp. Nu ska man t o m börja tävla i yoga. Som att det vore en fitnesstävling.Blir nästan mörkrädd. Allt det väsentliga går förlorat. Enligt min mening.
  Och jag älskade det där klippet! Tog de verkligen bort det? Det är så det ser ut hos de flesta av oss i början. Och faktiskt fortfarande. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Det är sorgligt och har inget med yoga att göra som jag ser det. Jag älskar också det klippet! Du, det tog 2 minuter så var det borta! Det var lite av ett test för egen del att se hur de skulle handskas med det. Tyvärr tog de bort det, synd när man tappar humorn och kan se att det faktiskt var en parodi på det första klippet. Jaja. Tack Carina för dina rader! Kram

   Radera
  2. Men du, Annika, den är nog där! Syns bara inte i "huvudflödet" utan den finns i 'Senaste inläggen av andra' i högra spalten så att säga.

   Radera
 4. En sorts andlig arrogans. En sorglig arrogans. Och jag tycker du är bra som vågar hojta till. Hjärta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Den där arrogansen klär sig i många skepnader. Värst är den när den är "god". Tack för dina ord och ditt hjärta. Min vän!

   Radera
 5. Ha ha vilket underbart youtube klipp. Känner inte till yogobe så mycket tänker att det inte är för mig som har hittat min sorts yoga och inte vill prova någon annan yoga nu. Däremot är jag tacksam för att det finns mycket kundaliniyogapass på film och cd då det finns så otroligt många pass där så då kan det vara bra som vägledning. Kram och Sat Nam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en provs på-månad hos Yogobe och var glad över Emma Öbergs KY-videos där, hon är ju som en yogaälva :)
   Ville bara skriva detta för Yogobe har mycket bra, det fyller absolut en funktion - ett komplement och som en inspirerande kanal. Sat Nam :)

   Radera
  2. Ulrika, jag har ju min yoga också och kan inte tänka mig att ändra den för någon annan stil, som mitt liv ser ut nu. Men jag är också en nyfiken själ, vill kolla på det som många gillar så skarpt.

   Nina jag skrev att det finns mycket bra där också. Måste ändå tillstå att det är helt obegripligt för mig att yoga till dvd-filmer och klipp. Som inspiration köper jag det rakt av. Men det andra. Det är något artificiellt över det hela som jag inte kan begripa. Därmed inte sagt att det är fel, alla blir saliga på sitt :) Men jag måste ändå uttrycka det som just jag tycker här i mitt eget forum. Det var också därför jag skrev att det kanske är självmord att skriva som jag gjorde eftersom många idag aldrig har träffat en yogalärare IRL, de kör till sina datorer och jag menar i ärlighetens namn, hur sjutton ska det fungera i en utveckling av en själv?! Inspiration och komplement, absolut!

   Radera
  3. Ingen fara, kära du :) Jag vet precis vad du menar och jag skulle inte i misstag ta det personligt, ävenom jag hör till dem som ibland (typ igår, haha) slängde in en dvd i spelaren och lät mej guidas den vägen. Inte jämförbart med den egna yogan, i tysthet, eller den jag gör med lärare IRL, men som ett komplement. Och som skön inspiration.
   Sen är kundaliniyogan lite speciell, som du kanske förstått, och det är liksom inte helt spejsigt att yoga till en cd eller dvd ;)
   Kram!

   Radera
  4. Det är helt enkelt så att jag inte vet någonting om Kundaliniyoga :) Kram!

   Radera
 6. älskar den här filmen!
  och håller med dig i dina tankar.
  den där gränsen är hårfin.... det blir lätt en produkt att konsumera. precis som hållbarhet och miljötänk. köp grönt, köp hållbart, köp fairtrade, men fortsätt att köpa köpa köpa...
  och med yogan så blir det ju tyvärr den där ytan, och det yogan egentligen syftar på försvinner bakom ytan. och sen är ju typ alla yogalärare nuförtiden....blir ju också lite konstigt.

  å andra sidan har jag nygligen upptäckt yogaglo som jag antar är inspirationen till yogobe, och jag tränar hemma varje dag med klasser därifrån. på så sätt har jag hittat tillbaka till yogan. och visst vore det ännu bättre att vara närvarande i en lektion, för att se och att ses, men det är tyvärr inte möjligt för mig just nu. och jag känner mig så otroligt tacksam över att jag har hittat det här formatet som funkar för mig!
  kramar så länge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att det funkar fint för många. Och är man inte nybörjare så vet man förmodligen (förhoppningsvis :)) vart man ska. Skönt att höra att du är på väg tillbaka. Kramar!

   Radera
 7. Jag beundrar din kraft som du använder när du "ryter" till, antar att det är den känsla som den vi talade om när det är bättre att stå rak för det som bultar som en hjärtesak därinne än att efteråt stå med "skammens rosor" över att ha tigit. Sedan att videon tydligen fanns att se är bra. Jag instämmer helt i det du säger om att det verkar omöjligt att ta sin yoga vidare utan att möta en sann lärares blick och kompetens, omsorg skulle man kunna säga också. Jag kikar på Yogobe då och då, men har aldrig kommit så långt som till att yoga framför datorn. Det är något som känns i magen. Vill på sätt och vis prova, men är rädd att komma vilse och inte kunna få hjälp.

  SvaraRadera