söndag 9 februari 2014

Mellanrum

Kanske är det i mellanrummet som allting sker? Av utveckling. Som när vi stannar upp mellan utandning och inandning. När vi bara finns. När allt som smärta, prestation, rädsla och annat inte finns. De delarna lever inte alls i den lilla stunden. Stora stunden. Mellanrummet stund. Jag tror på pauser. Jag tror på vila. Precis lika mycket som jag tror på att göra. När jag hoppade fallskärm för en evighet sedan på 70-talet, hittade jag det en gång. När jag efter den enorma rädslan som fyllde mig efter första hoppet ändå hoppade igen. Och igen. Där. En gång. I stunden när jag låg stabil i luften och föll rakt nedåt. Utan rädsla. Bara existerade. Där och då var det ett sådant mellanrum som jag menar. När jag svankade och bara fanns i luften, innan skärmen löstes ut.
   Nu när jag vilat i en evighet som sedan visar sig vara tre dagar och inte mer än så har jag ändå hämtat in något. Nej jag tror inte att man kan vila sig i form. Jag tror på rörelse+vila. En evig rörelse framåt och där mellanrummet består av just vila. men inte bara. Det finns något mer i det där mellanrummet som snarare blir som ett tomrum. Ett eget litet universum skulle jag vilja skriva men det känns för stort. men känslan jag vill åt, den kanske du förstår? Jag har inte gjort något alls på några dagar. Med det menar jag någon typ av hushållssysslor eller annat. Helt enkelt inte orkat alls. Med örtmedicinerna och min totala vila har jag hittat något annat. I min yoga igår steg glädjen som en simdyna som det inte går att trycka ned. Som en ballong fylld med helium. I mig. Och jag stannar i den glädjen. I den stunden finns inget annat. Idag vill jag sjunga mellanrummets lov för att jag tror på kombinationer. För att jag tror på både ock. För att jag tror att alt finns att hämta i ett mellanrum. Efter rörelsen kommer vilan. Och sedan rörelse igen. Eller practice som är ett bättre ord för mig egentligen. Min alldeles egna glädjepractice av yoga efter ett mellanrum.

10 kommentarer:

 1. Det där känner jag igen...alltså inte fallskärmshoppning för det är jag alldeles för feg för. Nej, jag menar den där glädjen som stiger upp i en i den efterlängtade yogan...efter mellanrummet. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är underbart! Skulle inte heller hoppa idag men när jag var ung var det annorlunda! Kram

   Radera
 2. Fallskärmshopp - respekt!!
  Instämmer med Marika och tycker din liknelse med simdynan är klockren!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppade 7 gånger, det är vad alla brukar bli imponerade av :) Men det är som sagt länge sen men då gjorde jag det! Kram !

   Radera
 3. Mitt i prick :) Jag förstår vad du menar och du beskriver det så fint! <3

  SvaraRadera
 4. Jag har funderat sen igår på det här med mellanrummet och känt mig lite trög för att jag inte fattade :-) Kanske är för trött. Men jag tänker att det kan vara i den stunden då man verkligen bara ÄR, när man är "completely in the moment" utan att vara på väg någonstans eller tänka på sånt som varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Då brukar allt liksom stanna på ett tydligt sätt där man bara är men inte tänker, bara gör och flyter. Men det kanske inte alls gjorde det klarare :)

   Radera
 5. Intressant....
  Jag känner redan att jag mår bättre av att ha börjat med yoga, försöker göra lite övningar varje dag, särskilt ta mig tid till att andas, känner att jag behöver det och det är så bra för mig. Har nu beställt tre dvd av Karin Björkegren så jag har något att följa, jag är verkligen på gång.
  I morgon är det tisdag och det betyder medicinsk yoga för min del, jätteskönt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du är på g. Dvd filmer kan vara en inspiration. Skönt att du har en lärare IRL också på din medicinska yoga. Kram!

   Radera