lördag 8 februari 2014

Lite flärd och örtkur

Jag får lite örtmediciner av vår TCM-läkare, traditional chinese medicine-doktor, han är som vår husläkare sedan 25 år. Och vips är febern och allt annat borta.  Ganska häftigt eller hur?! Men inte tröttheten. Jag har vilat i tre hela dagar men idag har jag äntligen orkat lite yoga. Jag sköter om mig. Jag smörjer min torra hud med olja, finns inget bättre för mig och vilar aktivt.
  
Bjuder på några favoriter från mitt badrum. Edge är ett märke som är så ekologiskt det är möjligt idag om man vill ha någon form på håret, enligt min frisör och henne litar jag på. Hon är noggrann. Jag vill forma håret lite. Kanske fåfäng, men jag gillar hår och frisyrer. Har nog haft alla färger och längder, från knallrött till långt ner på ryggen. Och sedan kortkort och mörkt eller blont. Det har varit ett sätt att vara lite spontan och vild, det växer ju alltid ut igen och om det inte blivit helt lyckat så har jag ändå känt mig lugn. Idag är jag inte lika sugen på håräventyr men vill ändå ha något med stadga i, så Edge har gjort en slags droppar, en droppe räcker, för att få lite fason på luggen och så lite spray på det.
   Oljan i flaskan har jag blandat själv. Det är två delar mandelolja, perfekt för din hud och en del ricinolja som tar bort alla slags produkter i ansiktet. Dessa två oljor gifter sig fint med varandra och så tar jag olja i handen på kvällen och smörjer in hela ansiktet, rikligt, har jag mascara och puder så glider det bort när jag med en varm tvättlapp tar bort allt i ansiktet. Sköljer några gånger med varmt vatten. Den olja som är kvar är perfekt för natten för huden. Och på morgonen fyller jag på med lite jojobaolja i ansiktet om det inte är så att huden fortfarande är mjuk och fin. Så här på vintern eller när jag varit lite sjuk har jag en tendens till att bli lite torrare så då behöver jag fylla på. Jag vet att många har känslig hy i ansiktet, jag är en sådan, men sedan jag började med det här för ett halvår sedan har ansiktsskinnet inte varit bättre. Min rekommendation helt enkelt. Man får vara lite varsam med ricinoljan för den får inte dominera då kan man få utslag. Ha en fin helg!

8 kommentarer:

 1. Jag letar efter ett bra ekologiskt schampo, måste kolla in Edge. Tycker det är svårt att veta vilka man kan lita på, tydligen smyger det sig in en massa skit både här och där. Brukar läsa bloggen Naturligt snygg och få lite tips.
  Det hör med att smörja in sig med olja fick jag upp ögonen för alldeles nyss tack vare Karin Björkegren Jones. Ska köpa hennes nya bok och få lite tips för både huden och kroppen tänkte jag. Tack för ditt tips om vad du smörjer in dig med. Vilket märke på olja använder du?

  Ja jag ska starta en liten webbutik för mina stearinljus. Jag säljer en del och det känns lättare att sälja via en webbutik än att hålla på och maila. Jag försöker sprida information om hur dåligt det är med paraffinljus för miljön. Många köper paraffinljus för att de är lättast att få tag på och så är de ju billigare med. Men att tända ett sånt ljus är lika illa som att sätta dig bakom ratten och starta motorn.
  Andra gången på min yoga tog jag faktiskt med mig två ljus till läraren där och sa att du kan ju bara inte ha paraffinljus tända här i studion och förpesta tillvaron. Hon släckte dem direkt och beställde sedan ljus hos mig för 600 kr, ha ha.

  Oj, vad långt det blev...

  Kram
  //bara anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om Edge har något schampo faktiskt. Jag använder det som Karin B-J är affischnamn för, Moonsun. Det är väldigt drygt och funkar superbra, lite dyrt kanske men det är det värt. Kroppen smörjer jag med olja som jag köpt i Indien, Himalayaprodukterna som är framtagna enligt ayurvedan och som funnits i 50 år. Men det är lite långt dit :) Annars har de allt man kan önska sig i kroppsvårdsväg!
   Håller helt med dig när det gäller paraffin, använder alltid bara stearinljus. Man får se upp med värmeljus så man får rätt sorts ljus. På en del står det inte ens att det är paraffin. Och jag kommer att handla av dig! Härligt med din yogalärare haha!
   Kram

   Radera
 2. Jag tycker det här med TCM är så spännande. Önskar att jag också hade någon sådan läkare på nära håll. Har haft kontakt med en i Stockholm tidigare som skickade till mig, och det är verkligen en helt annan värld än vår medicin. Häftigt att det fungerar! Jag använder också bara olja nu för tiden. Jag har kokosolja på kroppen och i ansiktet. Ibland byter jag och har mandelolja i badet eller i ansiktet. SÅ billigt och genialiskt enkelt, om man har en hy som det passar. Bra tips att blanda i en egen flaska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen tror jag att olja passar för all hy, det gäller bara att hitta rätt. Och ja, det är verkligen genialiskt. TCM, en helt annan värld och när man hittar en som är kunnig och erfaren, då håller man hårt i hen :)
   Ja eller hur, sedan är jag svag för olika flaskor. Ha en fin kväll!

   Radera
 3. Jag använder också mandelolja och jojobaolja. När jag tvättar håret med bikarbonat och äppelcidervinäger behövs det knappt några hårprodukter :)
  Jag läste lite snabbt ditt inlägg om gröna drinkar och jag vet att det att det inte passar enligt ayurvedan,så jag har varit kluven för jag tror mycket på det!! Har provat att äta mer ayurvediskt och på så många olika sätt under åren som gått men jag kan bara konstatera min kropp mår bäst utav juicer och då rumstempererade. Ja det är en djungel det här med maten men jag känner så starkt i mig att detta är rätt för mig och jag hittat hem ....

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Fruktjuice är helt ok enligt Ayurveda men det är det här med att blanda frukt och gröna grönsaker, men Lotta bara du mår bra och hittar det som funkar för dig är det väl fint?
  Äppelcidervinäger är en sådan grej som kommer då och då. För länge sen gjorde jag det men stod inte ut med lukten :) Håret blev också väldigt "gnissligy" och sprött för mig. Bikarbonat har jag inte testat för håret men väl att bada i! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte mer på att jag inte ska dricka kallt och mer lagad mat enligt min dosha :) Och jag har hört att äpple ska gå bra att blanda med grönt,det har jag i min gröna.. men man läser och hör så mycket hela tiden!!

   Kram Lotta

   Radera
  2. Ja det gör man och råden kan gå åt helt olika håll ;) kram

   Radera