onsdag 16 september 2009

How Yoga Works


Ni vet det finns böcker och det finns böcker. Vissa har en helt egen division. Fick just en sådan underbar bok av E i helgen. How Yoga Works av Gesne Michael Roach och Christie McNally, med underrubriken Healing Yourself and Others with the Yoga Sutra. Författarna har en otrolig bakgrund med kunskap i tibetanska- och sanskrittexter. Och de har använt sin kunskap på det mest delikata sätt. De har skrivit en slags saga om en ung fattig flicka som hamnar i fängelse för en av hennes få ägodelar är en bok. Boken om Yoga Sutras av Patanjali. Hon får en chans att bevisa att hon som är flicka och fattig faktiskt vet vad boken handlar om och att hon läst den, hon får börja undervisa "the Captain", en av hennes fångvaktare, i yoga och hjälpa honom med hans onda rygg. Den är underbar! Varje kapitel är en lärdom i sig. Igår kväll när jag läste så fastnade min blick på några rader som jag läste om och läste om...

When important things are about to happen, bigger problems come to try to stop them. This is a law of yoga, and a law of the powers that run our lives.

Känns klockrent när jag läser detta. För mig är det ungefär så att motståndet ökar när jag är på väg att ta mig vidare. Känner ni också igen det? Så tröstande att då läsa dessa rader. Med detta i huvudet och med alla värmande kommentarer från igår så ställer jag mig på golvet och gör mitt allra allra bästa idag. Andningen går bättre än på riktigt länge, hostar inte en enda gång, och jag bara är i min egen stund!

4 kommentarer:

 1. Jag är i ett stadium nu där jag köper alla intressanta yogaböcker jag kan komma över. Men jag har lovat mig själv att inte köpa fler böcker förran jag läst mig igenom högen bredvid sängen. Men jag sparar ditt tips tills jag kommit en bit på vägen.

  SvaraRadera
 2. Så bra Så bra, så är det ju, naturligtvis. Har tänkt ge upp paddlingen mer än en gång. Men så går man vidare, med en ny och annan kraft eller inställning.
  D.

  SvaraRadera
 3. vissa böcker ger så mycket - de öppnar verkligen upp våra ögon. jag tror att jag får läsa den där boken när jag är klar med "the seven spiritual laws of yoga" av deepak chopra och david simon. jag bläddrar gärna i böckerna och funderar. låter det ta sin tid att sjunka in i huvudet.

  ja, verkligen! vilken är din favorit asanas?

  shanti*
  /S

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt citat! Det tar jag med mig. Boken låter ju helt underbar! Jag läser "Happy yoga" igen, parallellt med Eckharts "en ny jord". Måste nog beställa den du nämner jag med.

  Hoppas du har en fin dag!

  /a

  SvaraRadera