söndag 17 april 2016

Visst är det logiskt?

Jag har mest halkat runt här hemma  i mjuka kläder. Så otroligt trött. Men som en god vän sa till mig idag; - det är som du egentligen gått in i väggen - du behöver återhämta dig och det gör man inte med aktivitet hela tiden. Jag har aldrig i hela mitt liv haft så stort behov av vila. Så visst är det logiskt, har bara haft väldigt svårt att svänga mig själv 360 grader och inse att jag på vissa sätt måste skynda väldigt långsamt. Även roliga saker gör mig trött på ett nytt vis. Att träffa människor gör mig lite saktfärdig. Det är som mycket av det jag gör tar längre tid. Jag glömmer saker och tappar bort. Men nu utökar jag mitt eget svängrum för mig själv och nu har jag har orkat läsa en hel roman! Jag som har läst hela mitt liv har plötsligt inte orkat med det. Jag läste när barnen var små, jag läste när jag pluggade och jag läste fast jag jobbade så mycket. Men inte nu. Inte nu när jag haft tid... Men jag är expert på att köpa böcker! Någonstans i november tog det tvärstopp med romanläsandet. Så skönt att känna igen mig själv igen. Jag samlar ihop mina delar och är mig glad över det. Allt går i olika faser. Fortsätter läsa om psoasmuskeln och att den inte ska stretchas när den är svag och tight. Ändå är det många som föreslår det. Har man en muskel som är stark och tight då är det ok, men annars blir det fel signal. Jag förstår mer och mer att min psoas har dragit ihop sig maximalt och att den idag ett halvår senare är svag. Därför behöver varsamheten finnas.
"Om en muskel är hämmad det vill säga svag och tight då är det direkt olämpligt att stretcha muskeln. En svag och hämmad muskel tycker definitivt inte om att bli stretchad! Att stretcha en hämmad muskel kommer skapa panik i nervsystemet och kroppen kommer reagera med att dra ihop den svaga muskeln ännu mer och den kommer kännas ännu tightare."
Tänk att jag hittade det här, läser och läser och inser att en del övningar som finns på nätet är helt förkastliga för just mig. Men hittar en länk till en återhämtande vila och läser det här;
Höftböjarna aktiveras vid all form av stress och påverkar nervsystemet och hela kroppen, ut i armar och ben.  När dessa muskler är stressade så fattas full funktion.  Många säger att muskeln är svag.  Liz Koch (en av mina lärare) som jobbat med dessa muskler i över 35 år, säger att musklerna är utmattade. Visst är det logiskt?  

2 kommentarer:

 1. Tack Annika!! Det här är viktig läsning för mig också . Jag tror jag har samma problem sim du men jag har inte fattat det!!!
  Kramar!
  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag tror vi är väldigt många som har samma trassel utan att veta om det! Kram!

   Radera