fredag 27 februari 2015

Yoga, bikarbonat och citroner

Upp och ner. Som en berg- och dalbana har det känts i min kropp. Vet inte om jag någonsin varit så uppmärksam på vad som faktiskt sker i mig när jag är sjuk. Vad det nu är som stökar, virus eller bakterier så har jag ansträngt mig för att lyssna inåt. Jag har varit matt och låtit kroppen jobba på med sitt försvar. Samtidigt har jag längtat ut, längtat efter frisk luft. Igår när jag kände lite mer energi klädde jag mig riktigt varmt, tjock mössa på huvudet och gick en liten sväng. Vårkänslan var påtaglig precis som känslan av frihet. Ser våra fyra rådjur som långsamt strosar på fältet när jag närmar mig min brevlåda. Sedan skuttar de iväg så graciöst som bara de kan. Deras vita rumpor blandas med fläckar av snö i skogen, som ett kamoflage och så är de borta. Vägen är lerig och det ligger lite, lite snö kvar i skogskanten. Snart börjar en annan tid, det känns tydligt.
Efteråt är jag helt utslagen. Lägger mig i  min första ordentliga boost, supta padmasana, benen i hellotus och så liggande bakåt, med ett stort bolster under ryggen. Som jag hostade efter det, det öppnar upp bröstkorgen på ett mycket effektivt sätt. Ganska skönt att ligga så. Kan man inte ha fötterna i lotusställning så kan man sträcka ut benen rakt framför sig eller ha dem i sukhasana, korslagda ben eller easy pose.
   Jag har stillat suget efter sött och smågodis med massor av fett. Bra fett. Och lite mer grönt att dricka. Min man kom hem med en slags smoothieblandning av olika salladssorter och torkad mynta där man bara skulle tillsätta äppeljuice. Det var otroligt gott. Kunde inte låta bli att blanda i lite vetegräs och spirulina för att verkligen boosta och rena mig. Äter inga mediciner men mattheten är stor.
   Jag går nästan alltid upp i vikt när jag är sjuk. Det är som kroppen drar ihop sig och samlar allt för att inte tappa någon kraft. Det är okay men jag känner mig stor.  Ungefär som när man har mens, de flesta går upp några kg under mensen och det här känns lite lika. Tänker också på hur mycket hormonerna styr oss, allt i princip, och där gör kosten en stor insats för att vi ska få rätt nivåer av allt. Är så glad att sötsuget lagt sig och att jag ätit ordentligt. Tappar inte aptiten, det är snarare som jag är mer hungrig, att kroppen verkligen vill ha energi.
   Min andra boost är att bada i bikarbonat, 1 dl i badvattnet piggar upp hela systemet. Även dricka det lite grann för hostans skull. Jag gör allt jag kan för att stärka mig. Teorin är att bikarbonatets effektivitet mot infektioner handlar om att höja kroppens PH-värde eftersom virus, bakterier och svamp generellt gillar en sur livsmiljö.
   Min tredje boost är citroner, något som också hjälper kroppen mot försurning. Jag tror att jag har druckit och ätit flera kg citroner sedan jag blev sjuk. Jag blir alltid sugen på citroner när jag är sjuk. Jag kan äta dem rakt av och det gör gott. Eftersom citroner gör kroppen basisk, tvärt emot vad man kan tro, så lyssnar jag ännu mer på kroppen här. Vill inte ha en försurad kropp. Vill inte ha en sjuk kropp. Men just nu är vilan kanske den allra största medicinen. Men jag tror det har vänt. Igår hade jag ingen feber och solen har kikat fram.

Har du några tips på vad du använder när du är sjuk?

6 kommentarer:

 1. Jag gör nog ungefär samma som du med mycket citron. Bikarbonat har jag dock aldrig testat när jag varit förkyld. Ska göra det nästa gång. :-)
  Annars bir det mycket ingefärste. Värme över huvudtaget.
  Nu önskar jag dig fri från sjukdom och en underbar helg! <3
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Kram och fin helg till dig också!

   Radera
 2. Hoppas nu innerligt att du går mot en stark och frisk vår fylld med energi. Februari verkar ha varit tuff mot många...

  Jag tar till mig ditt tips om bikarbonat! Tack! Hoppas också att min reumatolog friskförklarar mig från vinterns skov och allt vad cortison och annat gör med min kropp. Mår bra men är svullen av mediciner.
  Läste igår att även gurkmeja är suveränt mot mycket. Själv använder jag även ingefära och citron samt tvättar händerna ofta. Kanske har det hjälpt mig från mer sjukdomar denna vinter.

  Stor varm kram och fin helg!!
  Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingefära har jag alltid hemma och dricker varje morgonven när jag inte är sjuk. Gurkmeja har också fantastiska egenskaper. Hoppas du får vara fortsatt frisk! Kram kram

   Radera
 3. Ingefäravatten är min favorit. Dricker det varje morgon.
  Bikarbonat har jag aldrig testat att bada i. Det ska jag spara som tips!
  Funderar på det här med syrabalansen. Är det genom stickor som man kan ta reda på balansen i kroppen?

  Hoppas att det vänder nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bikarbonat hjälper dig med balansen i ditt andetag också. jag vet inte om det finns stickor att möta med, det gör det säkert! Vet bara att de flesta av oss har väldigt försurade kroppar.
   Ingefärsvatten är en favorit! Kram och tack!

   Radera