torsdag 29 juni 2017

Vem är prinsessan på ärten?

Åh jag visste det någonstans inombords. Att någon skulle bli arg och förorättad för att jag levererar det som är mitt liv och min sanning. För vad kan idag vara mer kontroversiellt än maten? Och tänk så många matprogram det finns. Och tänk så många skolor. Och Sverige är också det kokbokstätaste landet. Det är verkligen en djungel. Och inom yogavärlden. Som översvämmas av märkliga mat- och grönadrinkartips. Och jag rackar verkligen inte ner på någon annans kost. Jag bara redovisar det som jag upplever, läser och som jag sett i min närhet. Kan jag få göra det? Om du blir sur eller arg för det jag redovisar om mig och min närhet, säger det något om dig eller mig då?

Ur Martina Johannsons bok Fettfrälst
Jag känner tre personer som haft tjocktarmscancer, en dog av det, de var/är alla stora kolhydratätare och med mycket socker i sin kost.

Jag känner åtta personer som fått bröstcancer. De är alla vegetarianer och har ätit mycket kolhydrater.

Jag känner en person som opererat bort sin livmoder pga cancer. Vegetarian sedan födseln och stort intag av kolhydrater.

Jag känner tre personer som opererat sin höft. De är/har varit vegetarianer. Med mycket kolhydrater.

Säger det här något? Nej kanske inte. Men det får mig att tänka ett varv till. Kring kolhydraterna. Det här måstet med kolhydrater det står mig ärligt talat upp i halsen. Och folk är så känsliga så otroligt lika prinsessan på ärten, det tål inte att pratas om.

Och ska man dra det ytterligare ett snäpp så hittar man raw food. Eller rå, okokt mat som vi säger på svenska. Både inom ayurvedan och yogan är det big no-no. När jag pratade med min ayurvediska läkare om det i Indien var han lite chockad. Eller som han sa "what you don't cook outside the body, you have to cook inside". Det vill säga, om du äter okokt mat så använder du din agni och feminina energi till att "koka" maten inuti. Många upplever en initial förbättring när de börjar med råkost och gröna drinkar. Men det är som en exploderande stjärna, man får mycket energi i början och sedan dör det ut. Det kommer från USA och har inget med yoga att göra. Men ni vet som vanligt  är det money talks. Så man gör en pyttipanna av allt och kallar det hälsosamt. För det SER gott ut. För att vi tror att det gagnar oss. No hard feelings, jag har själv vandrat i gröna-drinkar-träsket. Mina yogalärare förespråkar allt avhållande från rå mat. Och att dricka grönsaker, munnen är gjord för att tugga och det som frigörs då av enzymer får du inte annars.

Något intressant som jag läste på rawness av alla sidor, är om att låta bli rå mat om man har tendens till sköldkörtelproblem. Och det är det tusentals kvinnor som har i Sverige. Tänk om man då vill boosta sig och dricker gröna drinkar, som visserligen innehåller mycket näringsämnen men som vi inte kan bryta ned eller tillgodogöra oss. Vad är det då för vits? Vågar man svära i kyrkan? Vågar man ställa frågor om det som känns självklart för en del men faktiskt inte för andra? Tänker på flera bekanta som jag har som är utmattade och i princip bara sover och som ska vara "duktiga" och äta råkost. Som jag tror bara gör dem sämre. De skulle behöva en varm kopp buljong. Något som många förespråkar idag, eftersom man inte får i sig det man fick naturligt när man åt alla delar på djuret och även kokade buljong på benen. Både Sanna Ehdin och Kostdoktorn slår ett slag för det. Själv har jag läst en hel del artiklar och personliga berättelser om det och jag kommer nu att koka min buljong för att se om det funkar lika för mig och min höft, som det gjort för många andra. Jag har börjat med att dricka gelatin (=kokt kollagen) varje morgon och tycker jag är bättre, men svårt att säga ibland vad som beror på vad.

Om man mår optimalt på det man stoppar i sig, då gör man förmodligen rätt. Om man inte gör det, ja då måste  man ju ändra något. Med mår bra menar jag:
 • avsaknad av allergier
 • avsaknad av smärta i leder
 • aldrig eller sällan är förkyld
 • inte har huvudvärk av något slag
 • inte har något problem med magen
 • inga inflammationer i kroppen, som i andningsvägar, mage, tarm eller leder
 • om man sover gott och djupt och inte har svårt att vakna
 • om man har ett jämt humör och blodsocker
 • om man klarar av att vara utan mat en längre stund utan att man går i taket
 • om man slipper äta en mängd tillskott för att må optimalt, det är ju egentligen maten som ska ge dig det du behöver. förutom d-vitamin som är svårt att få i sig och för att vi bor i så solfattigt land
 • är pigg och nöjd 
 • inte har någon svår sjukdom som cancer, metabolt syndrom eller diabetes 
 • inte har pms eller menstruationsbesvär
Hur många mår då optimalt?  Gör du? Vågar du titta på vad du äter? Eller blir du bara arg om någon säger något om det? Tror du inte att kost och hälsa har något samband? Vill du veta? Eller vill du sticka huvudet i sanden? Själv mår jag bäst av att veta. Och att leta fakta, forskning och personliga berättelser. Följer två konton på instagram där båda tjejerna har gått ned någonstans 90-100 kg!! Smaka på det! Och ja, de har uteslutit kolhydrater och socker. Är det placebo? Snacka om förakt för andras liv och livsresa.

Hur jag mår? Jag har en förstorad sköldkörtel men inga problem med ämnesomsättningen, har testat mig hundra gånger. (ungefär) Jag har en ömmande höft. Annars har jag varken huvudvärk eller förkylningar, sedan några år. Min pollenallergi har försvunnit sedan några år. Kan nysa till någon gång och sedan är det klart. Har en bra sömn, är glad i humöret och jämn. Inga inflammationer längre i mina luftvägar. Jag klarar av att vara utan mat en hel dag om jag fått i mig bra med fett på morgonen. Punkt. Som du ser har jag betat av en hel del i min egen lista.  Vad beror det på? Tja. Jag har minimerat kolhydraterna och ökat på fettet.

Jag har långa tider ätit vegetarisk kost. Jag har aldrig mått bra på det, aldrig känt mig mätt, fått hudproblem och magproblem med svullnad och värk, sovit dåligt och blivit rastlös och nedkyld. Och ja, den längsta perioden jag testade var ett år. Därför är mitt val inte vegetarisk mat.

Kött. Jag äter kött men inte alla dagar i veckan och när jag äter kött äter jag vilt (hemskjuten älg) eller naturbeteskött. Det går att hitta rätt. Jag äter inte skaldjur och jag äter inte fisk. Skaldjur äcklar mig, du vet väl att de tillhör familjen spindeldjur? Och fisk är det svårt att hitta rätt. Vill inte att haven ska fiskas ut eller att man matar fisk med annat än de ska äta i fiskeodlingar. Någon gång hittar jag en vit fisk på restaurang som jag äter.

Ägg. Jag äter en hel del ägg. Eko. Och det går att göra så mycket på dem.

Frukt. Äter ingen frukt. Äter bär. Men inte så mycket. Nu när det är jordgubbssäsong blir det det, annars blåbär och hallon.

Mjölkprodukter. Äter smör. Annars inga. Hittat en fantastisk vegansk ost som är gjord på kokosolja. Smakar som vanlig ost :)

Grönsaker. Äter blomkål, spenat, broccoli, squash, gurka. Lite lite sallad och avodcado. Men mest lagade grönsaker.

Fett. Det viktigaste för mig. Smör. Kokosolja. Inte så mycket vegetabiliska oljor eftersom de höjer inflammationsnivån i kroppen. Dit vill jag inte.

Känns det spartanskt? Inga problem för mig. Jag vet vad jag mår bra på och att jag halkat ner i sockerdiket gör mig bara mer motiverad nu igen. Och du, hoppas du också hittar rätt i den här djungeln. Och gör du inte det, bli inte förbannad på mig. För jag är en biohacker i dess rätta bemärkelse, jag provar, testat, läser tills jag hittar rätt. Hoppas du också gör det. För jag tänker åldras och vara frisk. Det som funkar när man är 40 kanske inte går när du är 60 eller 80. Just saying!

PS. Känns det här allt för kontroversiellt för dig, fundera på varför. Och jag vet. Inga gulliga kommentarer kommer på ett sådan här inlägg. Men om jag inte är ärlig, då är det ingen mening att blogga för mig.

18 kommentarer:

 1. Ibland har jag blivit upprörd över något du skrivet. Men ärligt talat du har ofta satt fingret på det som är svårt för mej. När jag försöker se det ut din vinkel inser man att du bara ställer frågor. Och du ställer dej själv i skottgluggen. Det är många som inte vågar det!!
  Heja dej!!
  Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina ord. De väger extra mycket idag. Kram!

   Radera
 2. Jag mår optimalt. Tycker faktiskt det. Och min sanning är köttfri kost, äter fisk och skaldjur, och är inte det minsta försiktig med fett. Aktar mig noga för kolhydrater och anser att socker är rent gift. Jag njuter av vällagad vegetarisk varm mat och är lycklig i hela kroppen att det är just vegetariskt och inte ett spår av djur i det jag får i mig. Så härligt att hitta det som passar just mig och min kropp och min sanning är min, ingen annans. 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis så. Och då får ju min sanning också vara min, eller hur? Även om jag äter djur som du också gör (fisk och skaldjur är väl inte grönsaker 😅)

   Radera
  2. Javisst 😀 Skulle dock aldrig tillaga fisk/skaldjur själv härhemma men ätit nån gång när vi varit bortbjudna... Men känner då en oerhörd lättnad o lycka efter ett dygn när det lämnat min kropp och jag känner mig fräsch igen!! 😀

   Radera
  3. Skönt. Hoppas det inte bara är mentalt utan att din kropp också känner så :)

   Radera
 3. Jag vill inte äta djur, det är min sanning och jag mår fint 💜

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt om du mår bra nu, har för mig att du brottades med en del problem med magen när du ändrade din kost.
   Sedan har ju viljan ganska lite att göra med biokemin, som jag ser det. Men det är en annan diskussion 💜

   Radera
 4. Ja, det är intressant att det blir ett stohej när man pratar kost och mat....?? Jag förstår det inte riktigt, men samma sak gäller ju exempelvis trossystem, eller hur?
  Jag har under alla mina 25 år på retreater och ws, både inom yogans värld och zenbuddismens, ätit ren vegetarisk mat med mycket bönor, linser och kolhydrater...mina tarmar och mage svullnar upp och hela matsmältningssystemet stannar av och jag mår pyton...inget för mig alls, men jag har försökt. Råkost, som det hette på 90-talet, alltså rawfood har jag aldrig tagit på allvar då det, precis som du beskriver, totalt förstör "ojas", vår grundenergi/Jingqi, och vattnar ur vår energi, öppnar upp för tidigt åldrande och sjukdom kinesisk medicin pratar om att det öppnar upp för cellförändringar).

  Men det är ju rätt logiskt och har ju inget med tro att göra, att vår mage och tarmar får arbetar på max varje dag för att värma och bryta ner ouppvärmd och rå mat!
  Jag är nu i en medelväg, där jag äter djur :), både kyckling, vilt och fisk (men så gott det går "bra" kött), jag äter mycket lite mjölkprodukter, mest ost (var har du hittat den där osten du skrev om?), jag äter kolhydrater varje dag i form av ris, qinoa, potatis och surdegsmackan från bästa bagaren på väster :)...och så det fina fettet såklart (nötter, oljor). Då funkar min mage och tarmar bäst (till skillnad mot veg-mat). Har också börjat ta kollagen för att kolla vad som händer i fascias och leder...ser ingen skillnad än. Har ökat mitt kalori-intag efter att ha kollat upp min energiförbrukning kontra min träning med min PT (vår gemensamma fining, du vet) som var förvånad över hur lite jag åt (har aldrig tyckt jag äter lite mat?) och måste tillstå att hon haft rätt nu när jag äter oftare och mer, är både piggare och starkare :). Långt inlägg men jag är en ord-bajsare...whahahaha
  Kram på dig och ha en fin sommar
  Annelie

  SvaraRadera
 5. Annelie du är en som jag verkligen beundrar, som gått från att vara vegetarian till att våga se vad din kropp behöver. Så stort! Och så skönt med vår pt :)
  Ostens namn kommer jag inte ihåg men den finns på ICA Maxi på den hyllan som har veg produkter. Hoppas du hittar den.
  Jag har beställt kollagen också! Får se om det förändrar något.

  Stor kram tillbaka och tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara en ost som heter Jeezly (från Astrid & Aporna) eller Violife (det är samma fast olika märken)? Innehåller vatten, kokosolja, modifierad och icke-modifierad stärkelse, salt, smakämnen etc.

   Radera
  2. Ja precis Violife är det! Tack!

   Radera
 6. Ang kost, Jag föddes stark och stor, efter att mamma slutat amma mig och ge mig vanlig mat,dvs mjölkprodukter och kolhydrater, så blev jag sjuk, jag stannade i växten, fick svår eksem och astma. En sk klok gubbe sa att jag inte fick äta mjölkprodukter och kolhydrater eftersom min tarm och dess system var svagt, Återstod kött och animaliskt fett. Jag blev stor och stark och är fortfarande det. Min far var en som gärna jagade året runt så vi hade alltid kött, företrädesvis älg och skogsfågel hemma, ibland någon potatis till, vi var fattiga, men mätta. Mamma kokade märgben och buljonger, vi gjorde "blöta" ibland, hembakat bröd som vi la i buljong och åt. Min bror har knappt varit sjuk i sitt liv, ännu starkare än jag faktiskt. Vi har en grundstyrka som är rå, även om vi även är muskulärt starka också. I samband med en livskris sent i livet så blev min bror vegetarian. Sedan blev han allt sjukare, och svagare. Han har utvecklat astma, allergier och hudproblem. Ett par olika alternativa doktorer jag besökt har frågat hur jag kunnat behålla en sådan fysik och hälsa långt upp i åren, jag är ju strax pensionär. Och de har varit övertygade om att det är det animaliska fettet från märgben och inälvor tillsammans med kött och lite grönsaker som byggt stommen. Jag har blivit utskälld och idiotförklarad när jag berättar vad för slags mat jag stoppar i mig. På morgonen kan jag ta ett par skivor smör och ett par koppar kaffe, till lunch några kokta ägg med smör, på kvällen gärna en stor köttbit med tomater och lök och olja till, samt kryddsmör eller bearnaise.
  Jag kan jobba tungt hur länge som helst i min trädgård och jag sover direkt jag lägger huvudet på kudden. För några år sedan var jag ute i europa och yogade med the big guru. En gammal man som berättade om vitsen med att inta rätt föda, både mentalt och i magsäcken. Grönsaker gör benen svaga, titta på er alla sa han, ni har höftproblem, ledproblem och alla andra besvär. Det är inte många här som har starka ben och ändå tränar ni som besatta. Sedan tittade han på mig, du däremot du har starka ben i en stark kropp.
  Jag tycker det är ganska ointressant att folk går i taket för att man forskning visar det man alltid vetat egentligen. men nu har svart på vitt på det. Det är som att säga till troende att din gud finns inte. Det blir gråt och tandagnisslan när man upptäcker att det finns andra vägar och den stig man trampat inte leder fram till målet. Jag förstår inte upprördheten med att äta djur. Ron L Hubbard kunde ju påvisa att även växter har ett själsliv och lever. Träd lever i symbios med andra och ger varandra näring och kraft vid sjukdomar. Inte stor skillnad att äta vegankost egentligen mot att äta en älg.
  Stå på dig, din inlägg är vitaliserande.
  Robert K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Robert, dina inlägg är verkligen något extra! Tack för att du delar din historia. Ja det där med att bli idiotförklarad... Trots att all forskning visar detta nu. Men människan är väl sådan att hon inte vill ändra sig för något hon TROR är rätt. Då kan all fakta och livshistorier dra dit pepparn växer verkar det som. Så sorgligt. Men alla har sin väg att gå.
   Spännande med din guru! Min yogalärare har sagt att smör är optimal föda, att det smörjer alla leder och allt innanmäte. Själv tror jag att jag aldrig hade behövt operera bort min gallblåsa om jag inte hade ätit fettsnålt och mycket kolhydrater, vilket gjorde att jag fick stenar i gallgångarna. Hade jag ätit fett hade det spolat rent.
   Kanske är det ointressant vad folk tycker eller inte tycker. SJälv gillar jag ju dialog så jag vill ju gärna att man ska dela det man tror på. Men inte att bli utskälld eller feltolkad, det känns helt rubbat i min värld. Men men. Jag står på mig, annars gör ju någon annan det! Tack!

   Radera
 7. Tack själv för att du sticker ut hakan 😀 Nu packar jag för en ws i helgen och yogafröken smyger ner kokta ägg, tonfisk och kvarg som bomull för min mage å tarm inför hel helg med veg-mat...😬 #smyganeranimalisktprotein 😜
  Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja du, det känns onekligen konstigt att människor blir provocerade av vad jag tycker. Och de som sympatiserar med den som blir förbannad... ur led är tiden, vem kan man lita på? Egentligen? Nå. Jag fortsätter min resa, de som inte är intresserade får gå någon annanstans, jag är ingen people pleaser med gullegull och många hjärtan och kramar.
   Lycka till på din workshop! Haha bra där, att du tar med det du mår bra på. Så rebelliskt! Kram kram och ha en fin sommar!

   Radera
 8. HEJSAN,
  Jag har följt din blogg sedan du kommenterade om pojken som dog i cancer eftersom min mamma bodde granne med dem och jag själv är uppväxt där.
  Sedan har du gått hos min som är osteopat och du skrev lovord om honom.
  Nu är jag intresserad av hur du äter skriv gärna mer om det .Jag har försökt men blev väldigt förstoppad kanske åt jag för lite fett.
  Jag yogar oxå men bara lite och jag har fastnat för medicinsk yoga då den passar min värkande o gamla kropp bra.
  Jag gillar att du är rak och går vägen som är rätt för dej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för din kommentar! Den värmde.

   Ibland blir en del förstoppade när de byter kost, linfrön brukar hjälpa. Fettet spolar också rent. Jag rekommenderar dig att gå in på WWW.kostdoktorn.se Du kan testa gratis först,där finns allt du behöver läsa för att komma igång, veckomenywr med strikt eller liberal lchf, eller vill äta vegetariskt. Lycka till!

   Radera