tisdag 13 juni 2017

Så undrar folk varför man söker alternativ behandling

Jag går till doktorn. Efter 1,5 år kryper jag till korset och går till vårdcentralen. Nu har tre behandlare med olika kompetens, en osteopat, en TCM-läkare och en kinesiolog/naprapat tyckt att jag ska röntga min höft. Så jag ringer och bokar en tid, får komma samma dag, som var igår. Jag kommer in, läkaren ifråga börjar en lång inledning om varför de storstädar på vårdcentralen "du förstår det är ju viktigt att vi har rent på en vårdcentral"... eh jasså? Han fortsätter sin långa inledning om när han jobbat i Stockholm så har ställen han jobbat på blivit granskade och de har skrivit om det i DN. Eh, jaha. Nå, jag är fortfarande välvilligt inställd. Han tittar på mig och mitt födelsenummer och säger sedan - Men! är du 62 år! du var mig en fräsching! Jag blir helt stum. Det sista jag har förväntat mig är att en läkare ska bedöma hur jag ser ut. Jag känner mig väldigt obekväm men blir tyst och svarslös. Tänker - jag vill inte klä av mig inför honom - men det behöver jag inte, han undersöker min höft när jag har jeansen på. Låter mig böja på vänster ben, sedan höger. Säger att det måste röntgas och drämmer till med -Man vill ju inte operera en sådan fräsching som dig.  Jag går ut, känner mig helt märklig till mods, vad är detta? Ska vi kvinnor/tjejer bedömas för vårt utseende överallt? Och nej, det var inte ok någonstans och ändå sa jag inget. Jag blev överrumplad och sedan kände jag mig jobbig. Jag tror att han kände sig snäll att han skulle ge mig en komplimang. Men det gjorde han verkligen inte. Han ställde inga frågor. Han kollade ingenting, undersökte ingenting, han hade redan satt diagnos när han såg min ålder. - Artros sa han. Utan någon vidare fundering. Kanske är jag naiv. Kanske vill jag inte inse fakta. Kanske är han en superexpert som ser direkt vad som är problemet. Men är det här en utbildad person som gör så här? Jag är där inne ungefär 5 minuter. Kommer ut med en röntgenremiss och en taskig känsla. Det kostar mig 150 kr.
   Idag har jag varit hos den kinesiske läkaren. Han lyssnar på mig, ställer frågor, känner, undersöker. Han blir glad att jag har röntgat min höft. Jag säger att den svenska läkaren tror artros. Han tittar på mig och säger - det vet vi inte ännu. Men då får du svart på vitt vad det är och sedan kan vi jobba utifrån om det är leden eller musklerna som har problem. Jag blir undersökt i en kvart sedan masserad och sedan får jag akupunktur. Sammanlagt är jag där 1,5 timme. Det kostar mig 350 kronor. Han tar mig på allvar. Han lyssnar, kollar och funderar. Skriver anteckningar och ställer följdfrågor. Han kommenterar inget annat än det jag är där för. Och ja, det är rent och städat, men det känns ju självklart och inget man behöver prata om.

Och så tycker människor att man lite knasig när man går till den så kallade alternativa vården. Min fråga är - vem har alternativ? Det här är sättet jag vill bli bemött på. Lyssnad på. Och ja, de har lika lång utbildning. Så varför blir vi bemötta så här i den svenska vården. Är det konstigt att vårdcentralen är det sista ställe jag söker hjälp på när jag har något problem? Jag vill inte ställa öst mot väst, men i de här lägena är det svårt. Tänk om vi kunde få välja själva var vi vill lägga våra subventionerade besök. Och det kan ju inte vara svårare att ställa krav på utbildning och annat utanför landstingen. Eller?

12 kommentarer:

 1. Inte ok av den där läkaren. Inte alls ok. Han ska vara tyst och undersöka dig. Ordentligt. Förstår din känsla. Förstår också din känsla för den kinesiske läkaren. Som lyssnar och tar sig tid. Du har helt rätt i allt du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pernilla! Det är skönt med stöd!

   Radera
 2. Känner igen. Min onkolog hade bestämt att jag inte skulle klara behandlingarna så bra för att jag såg "vek" ut och för att jag är vegetarian. Han har dock bett om ursäkt för det..klen tröst. Om jag hade tagit till mig hans babbel om något jag inte är så hade kanske allt gått åt skogen. Härligt med din kinesiska läkare! Skulle gärna gå till en sån om de var lättare att hitta ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur kan de ens få yttra sig så? Skönt att du struntade i honom! kram

   Radera
 3. Trist och tragiskt. Förstår inte varför man skall ge komplimanger när man är i tjänst och hanterar utsatta människor i utsatta situationer, oavsett hur de ser ut. Vill man ge tröst finns det andra sätt. Egentligen så är det ett ärende som borde anmälas. Det verkar som om vi män alltför ofta har en grodfabrik någonstans i svalget. Kan bara beklaga din situation och förstår till fullo att allt fler väljer annan vård.
  Robert K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Robert! Skönt att du som man också tänker lika. Och ja, flera har uppmanat mig att anmäla, men det kommer jag inte att göra, han är trots allt den jag ska få svar och ev åtgärder ifrån.

   Radera
 4. Trist nog känner jag igen så himla väl, man verkligen drar sig för att söka sjukvård.. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det ju. Man drar sig i det längsta och ändå kan jag uppleva att 1. inte blir trodd, vad man än har för problem, 2. att man inte får ha en egen åsikt 3. att det är för mycket löpande band-princip och det gäller att disponera sina minutrar väl... Kram!

   Radera
 5. Herregud, ska man skratta eller gråta...?! Jag var också på Vårdcentralen för ett tag sen. Jag är som du, väntar in i det längsta och provar hellre allt annat först, men hade turen att träffa en ung, kvinnlig AT-läkare som var väldigt duktig och noggrann. Det är som att spela på lotteri, tydligen. Tur att det finns "alternativ" eller komplement, som är ett bättre ord tycker jag.
  Håller tummarna för ett positivt svar på din röntgen.
  Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Ett lotteri är vad det är! Ja komplementvård har varit min livlina och för hela vår familj där vi faktiskt också blivit botade från olika krämpor. Tycker att den västerländska vården mest håller symtom i schack. kram!

   Radera
 6. Meh! Vilken idiot till läkare! Så får man ju bara inte säga och göra. Stolpskott - kanske en hyrvariant? Kanske överväga att byta vårdcentral... Jag har faktiskt tyckt att de flesta jag har träffat på min vårdcentral har varit helt OK, men å andra sidan ska man nästan veta vad man har för diagnos när man kommer så att de bara kan fastställa om man har googlat rätt. Men när det gäller muskler och leder går jag mycket hellre till alternativa behandlare än till vårdcentralen - för min del en naprapat som är helt fantastisk.
  Kramis /Josefine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror han var inhyrd, han kändes som den gamla stammen, en skrockande vithårig läkare som har alla svar :) Annars tycker jag inte att de olika vårdcentralerna har utmärkt sig på något sätt, man får hålla tummarna och hoppas på en empatisk människa som kan lyssna. Och ja, när det gäller muskler och leder håller jag med dig, men nu har som sagt tre alternativa behandlare tyckt att jag borde röntga, så det var ju egentligen därför jag gick dit och jag fick ju min remiss! Kram kram

   Radera