lördag 31 december 2016

Gott Slut. Gott Nytt.

En av de magiska kvällarna på stranden i Melbourne, St Kilda. Vilken resa. Vilken kurs. Allt är möjligt. Trots allt.
Vilket år. Ett av de mer genomvälvande i mitt liv. Ja det är så. Jag hittade en lista hos Nina och det gör det hela lite enklare att summera. För summera, det vill jag. Jag gillar att titta bakåt ibland, det ger mig sporren framåt och att se hur mycket som faktiskt händer på ett år. Varsågod!

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?
Jag skrev på ett avtal med min arbetsgivare, ett avtal som faktiskt gav mig alla fördelar. Och så slutade jag jobba.
Jag reste till Finland och höll en yogalektion och ett föredrag om min bok.
Jag gick en målarkurs i Vedic Art och blev helt frälst.
Genomdrev du någon stor förändring?
Eftersom jag slutade jobba skapade jag nya rutiner. Jag började styrketräna, något jag aldrig hade trott om mig själv. Dansade Bollywood. Vågade dra ner på undervisandet i min yoga.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja. En av mina yogaelever fick en dotter. Det är mäktigt när man följer sina elever, det är ett gäng som blivit gravida, kommit tillbaka till mig och de har alla haft hjälp av yogan under sina förlossningar. Det är coolt.
Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?
Februari kommer att vara mitt nyår, för då skrev jag på avtalet. Det är också då det kinesiska nyåret börjar, något som ofta känts mer relevant för mig än vårt eget nyår.
Dog någon som stod dig nära?
Nej. Men flera är riktigt sjuka. Jag håller alla tummar och tår jag har för tillfrisknanden.
Vilka länder besökte du?
Kuba. Finland. Australien.
Bästa köpet?
Om man kan räkna att vi satsade på att glasa in vår veranda, så är det ett av de mer lyckade satsningarna vi gjort. Och så espressomaskinen förstås. Som man kan skumma mjölk i. Vardagslyx!
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Det här turbulenta året har jag satsat på att hitta något som gör mig glad. Varje dag. Så ja, jag har varit glad åt allt från att det snöar till att jag var på en fantastisk yogakurs i november.
Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017?
Vi kom aldrig iväg och paddlade, det hoppas jag blir av nästa år. Kanske vågar jag mig på ta en nybörjarkurs i forspaddling.
Vad önskar du att du gjort mer?
Tränat lite mer styrka under hösten. Energin tog lite slut där.
Vad önskar du att du gjort mindre?
Önskar över lag att jag slutade bry mig så mycket om vad andra tycker. Att jag vågar vara jag lite mer. Fortsätta våga vara frågvis. Det är så jag lär mig.
Favoritprogram på TV?
Ser sällan på tv. Däremot serier och filmer. Netflix och HBO är mina nya platser. Den serie som påverkat mig mest var The OA som vi precis tittat på under mellandagarna. Tänker på den till och från.
Bästa boken du läste i år?
Läser väldigt mycket, både skönlitteratur och mycket kring yoga. Svårt att peka ut något egentligen. Men hittat några riktigt gamla yogatexter och de fyller med mig med häpnad och förundran. Och det är ett riktigt detektivarbete att fundera kring alla metaforer och annat mystiskt. Tyckte att Simon Krohn fångat mycket av frågor och svar i Närmare något.  En läsupplevelse utöver det vanliga tycker jag att Elena Ferrantes böcker varit, väntar med spänning på del tre i trilogin om flickorna från Neapel. Har aldrig läst något liknande om flickors uppväxt och tankar. Älskar dem helt enkelt.
Största musikaliska upptäckten?
Adele. Alla dagar i veckan. Har varit på många konserter men inget som träffat mig i hjärtat som en knytnäve som hennes konsert jag var på med mina döttrar i slutet på april i Stockholm. Ryser bara jag tänker på det.
Var också på en konsert med Bruce Springsteen, har aldrig varit något fan, men att se honom live, kan göra vem som helst till det. Vilken rockartist!
Vad var din största framgång på jobbet 2016?
Att jag slutade! Att jag stod på mig i den skitstorm som ven runt mig. Att jag visste i mitt hjärta att lögner är lögner, de säger mer om den som uttalar dem än om mig. Och jag fick rätt. Jag vann. Jag fick ett stort avgångsvederlag. Och allt jag önskat mig i fråga om att få sluta slog in. Men det kostade. Kan säga att det var värt det, tror aldrig jag växt så mycket på en svårighet som den här. 
Största framgång på det privata planet?
Framgång är ett lite svårt ord i det här sammanhanget. Kanske att jag behöll min sinnesfrid på alla konstiga möten med min arbetsgivare. Att hela havet stormade runt mig och jag var lugn. I kölvattnet av min chefs trakasserier av mig så slutade flera andra också. Alla mådde skit helt enkelt. Men jag valde att inte stanna i det, varken bildligt eller bokstavligt. Träningen på att släppa taget fortsätter. Alltid. I mitt fall.
Största misstaget?
Att jag oroat mig för mycket. För barnen. För världen. För mig själv. Det är verkligen waste of time.
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Båda delarna. Helt knäckt periodvis under januari och många gråtnätter utifrån allt som hände. Men sedan tvärtom. Gladare än någonsin.
Vad spenderade du mest pengar på?
Huset. Yogakursen och resan till Australien. Resan till Kuba.
Något du önskade dig och fick?
Konsertbiljetterna till Springsteen, helt oväntad gåva från vår äldsta dotter.
Något du önskade dig och inte fick?
Kan inte säga något personligt. Men världsläget. Gråtit många gånger till alla rapporter om flyktingarnas situation. Den barnsliga önskan om fred måste leva vidare. Fick nytt hopp under Musikhjälpen som var i min stad. Barnsligt glad över den och vad den skapade.
Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
Firade med min man, kaffe på sängen och middag. Vi slog ihop firandet av mig, min svärson och mitt minsta barnbarn, vi fyller inom loppet av en vecka. Det var fint.
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Om jag hade slutat oroa mig hade jag varit lugnare. Den sadhana jag gör nu, grundar mig helt. Kanske var jag inte redo tidigare. Den är otroligt krävande och omstörtande.
Vad fick dig att må bra?
Naturen. Skogen. Sjön. Min familj. Min yoga. Mina vänner. Skrivandet.
Vem saknade du?
Mina Shadowyogavänner i andra länder. Saknar dem jämt. Men vi ses ju ibland. Det är vackert så.
De bästa nya människorna du träffade?
När jag träffade mina yogavänner i Finland och några nya bekantskaper i Australien. Och inte att förglömma min yogavän i den lilla staden nära min. De fyllde mig med helium. Lätt flygande inombords efter de mötena.
Mest stolt över?
Att jag vågade stå på mig i skitstormen och att allt sedan föll på plats.
Högsta önskan just nu?
För egen del handlar det om att stanna i min sadhana till september då jag träffar mina lärare igen. Styrketräningen måste komma igång. 
Att jag kan vara ett stöd för min son och hans flickvän som blir föräldrar i sommar.
Att alla hittar sin plats. I stort som i smått. 
Att jag skriver klart min bok. Kalla fötter och dåligt självförtroende för inget projekt framåt.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Fortsätta att utforska. Skriva ännu mer. Jag har berättelserna inom mig. Bara släppa fram dem.

Önskar dig ett riktigt gott slut och en riktigt fin början på 2017. Låt oss göra det till ett gott år!

8 kommentarer:

 1. Annika, tusen tack för ALLT som du delat med dig av under året!! Alla klokskaper, i både med- och motgång. Det stärker mig att läsa om hur du tänker och hanterar livet. Tacksam över att ha din blogg som en rekreationsplats, en tankevältare i rätt riktning, din ärlighet och fasta ståndpunkt om yogans väsen som inte kan påskyndas. Om man kan uttrycka det så.. Allt gott, varm kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så fint du skriver. Tack från mitt hjärta till ditt ❤ Blir lite extra glad över det du skriver om min fasta ståndpunkt om yogans väsen. Varm kram!

   Radera
 2. Härlig lista. Önskar dig lycka och framgång nästa år! Kram

  SvaraRadera
 3. Spännande med listor och hur åtminstone jag får sitta och säga jamenjaaa, precis, exakt sådär hade jag också kunnat skriva :) Hur lika vi alla är i grund och botten, och att olikheterna bara är små nyanser. Glad att du finns i mitt liv och jag tänker ofta på att vi fick ses igen ❤
  Kram och nyårsglitter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen likheterna blir bara fler, helt otroligt egentligen! Glitter och kram tillbaka ❤ Hoppas på att vi ses snart igen!

   Radera
 4. Ett stort år, på många sätt och vis. Du är en av de starkaste och modigaste kvinnor jag känner - en ära att ha fått lära känna dig här i internetvärlden. Även om det känns som vi känner varandra lite irl också <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh Pernilla, tack!! Ja jag känner också så, vi har många beröringspunkter. Kram ❤

   Radera