lördag 17 december 2016

Liten lördagspredikan

Har någon slags irritation i mig. Den bara växer när jag som idag hänger i soffan av lite förkylning och snurrar runt på olika kanaler. Tänk att det finns så många som lever helt eller delvis på yoga, som inte har koll. Ja jag säger det. Rakt ut. Inte har koll. Jag tror att den stora förvirringen handlar om att;

1. Yoga är ingen träning i regelrätt betydelse även om vissa delar sker fysiskt.

2. Om du blir mer flexibel och starkare i din kropp av din yoga så är det en bi-effekt, av vad som ska ske. Inte målet. Jag säger det igen. Det är INTE målet.

3. Yoga är en inre process. Det just därför den är så utmanande. Att människor kors och tvärs i alla möjliga och omöjliga forum ber om tips för att "de har så svårt att få till sin yoga" så handlar det helt enkelt om utmaningen att möta sig själv. Ja jag säger det utan att darra på läppen. Fram tills du klarar av att hantera din egen yoga på ditt eget golv, så är min starkaste rekommendation att gå och träffa en lärare IRL. Alltså inte yoga framför din dator. Det är inte yoga. Inspiration absolut. Men inte yoga. Yep, så ser jag det. bli arg om du vill, men tänk ett varv till - vem ser vad du gör? VEM? Om du inte har en lärare som handleder dig? Hur vet du att du gör det du ska?

4. Yoga är en långsam process. Just det. L Å N G S A M.  Du kan göra några få asanas i flera år innan något händer, som du känner i dig. Det betyder också att du kan skada dig långsamt. Själv stod jag på skuldrorna i flera år och sedan kom ett diskbråck i nacken. Var det en slump? Ja det går inte att svara på egentligen, men för mig är det logiskt när jag tänker på det. Tyvärr. Människor kan få alla möjliga symtom och problem som de aldrig kopplar till yogan. Just saying. Varsamhet är numera min mission. Och med det sagt betyder inte det att alla som står på skuldrorna kommer att få problem med  nacken, men det är just det, hur vet du vad du behöver?

5. Yogans anatomi är väsensskild från den vi lärt oss här i väst. Vi dealar självklart med muskler, leder och senor, men det är bara själva "verktygen" när vi rör oss. Det vi vill åt är att få energin att flyta obehindrat i våra energikanaler, nadis, och det gör den via olika vindar i kroppen. Det får låta hur flummigt som helst i dina öron, men den urgamla kunskapen håller. Även om det inte är många som egentligen kan den. När vi arbetar med våra hinder och problem så kommer det allra oftast att handla om att göra det som inte är bekvämt, det är det vi växer på. Jag får utslag av att folk skriver om asanas de "älskar" och "vilar i". Vad är det?? Inte yoga i alla fall om du frågar mig.

6. Allt handlar om att stilla sitt sinne, att "cool it down" och därför är det inte svårt att förstå att allt som hettar upp kroppen för att bli "mjukare" för att utöva yoga, alltså egentligen går tvärt emot det som det handlar om. Också ett sätt att skada sig.

7. Hur kan en sådan enorm urgammal kunskap vattnas ur så att den mest liknar gymnastik och akrobatik? Att det jag gjorde i skolgymnastiken på 70-talet nu plötsligt skulle vara yoga? Varför? Det är egentligen inte många asanas (som för övrigt betyder sittande positioner) som vi behöver. Det mesta av det andra är show. Sorry.

8. Sinnets trolleri och dimridåer är det vi måste förhålla oss till. Skaffa dig en fackla som lyser  i mörkret, när du tvekar, när du är lite vilse och det stavas lärare. Skaffa dig någon med kunskap OCH erfarenhet. Skaffa dig någon du litar på, när du ska hoppa utan skyddsnät. (Obs, bildligt talat)

9. Ingen börjar med avancerade övningar, det vill säga handgester, mudras och olika andningstekniker. Vi behöver gå från det stora till det lilla. Men när det är passerat behöver vi inte det längre. Fiffigt va? Vi rör kroppen stort i början, hittar vårt centrum (navelregionen) och vårt andetag, som i sig är ett helt universum. Har du inte tid? Låt bli. Då är det inte dags.

10. Är du rädd för yogan? Låt bli. Det är mitt enkla svar. Det finns inget självändamål att varenda människa på jorden ska utöva yoga. Det finns olika tekniker och sätt att ta oss vidare ändå. Tvinga inte dig själv. Börja inte med "yoga" till din dator eller prenumerera på någon stor kommersiell yogakanal. Ge dig själv tid. T I D. Till att välja. Vem har bråttom? Och varför? Ingen deadline. Inget som ska hinnas. Det är dags när det är dags. Kanske aldrig.

Säger som min yogalärare; om din granne går på puben och mår på samma vis som dig som utövar yoga - vad har du då vunnit? Varför gör du din yoga? Något måste förändras inuti. Att stanna och ha tålamod är det som det hela handlar om. Vad du än utövar för yoga och vilken asana, sadhana eller kriya du arbetar med. Simple as that!

8 kommentarer:

 1. Word ��������/Ingrid

  SvaraRadera
 2. Word från mej också. Från hjärtat. Och med ett ödmjukt konstaterande att hade jag läst detta för några år sedan hade jag gått i taket, men nu är det bara stilla inuti. Bara stilla.
  Sat Nam & Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet Nina 🙏🏻 Och det är säkert andra som går i taket nu 😅 Varm kram och tack!

   Radera
  2. Hihi, jamen, det gör gott att hänga i taket mellan varven - det vet jag av egen erfarenhet, SÅ skönt när man sen landar mjukt på bägge fötterna, på golvet ♥♥

   Radera
 3. Hej hej, ärligt talat gick jag i taket. Vet inte riktigt varför för nu har jag läst om allt det du skrivit i detta inlägg och egentligen finns det inget som jag inte håller med om. Kanske behövde jag hänga lite och dingla. Har inte kommit ner helt så kanske var det inte bara dit inlägg...kanske ska jag gå på puben...;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja du, puben behövs nog ibland :) kram!

   Radera