lördag 11 oktober 2014

Min lilla topplista

Apropå mat och vad vi stoppar i oss i inspiration och glädje. Här kommer mitt bidrag. Jag har kommit fram till vad jag absolut mår bäst på och vad som är viktigast i min matlagning och vad jag faktiskt äter. Detta är min lilla topplista och som hänger ihop med vad just jag mår bra på men även vad man lär ut inom ayurveda ochTCM (Traditional Chinese Medicine).

1. Ekologiska råvaror
2. Energikällan du tillagar din mat på. Allra bäst är öppen eld, gasspis kommer som nummer två och det är vad vi använder. Sedan kommer elektrisk energi. Mikrad mat äter jag inte, jag tror den saknar näring.
3. Lagad mat. Jag äter inte rå mat. Eller raw food som vi älskar att säga på svenska :)

Ekologiska råvaror, ingen är väl emot det? Alla är väl för en bra produktion utan gifter. Och det gäller också kött, att vara för djurens rätt till att beta ute och inte odla upp stora arealer som sedan ska bli djurfoder, det är en så skev idé att jag stannar där. Helst äter jag vilt, som älgkött, om jag ska äta kött.

Energikällan är enligt vår TCM-läkare det primära egentligen. Vilken energi du använder för att tillaga din mat. Och det är lite uppkäftigt kan man tycka, för det ställer ju allt i en annan dagar. Framför allt så ställer det hela den här rå-mat-idén helt åt sidan.

Lagad mat. Jag mår bäst på mat som är fuktig, som soppa eller långkok. Detta för att jag är "torr" inombords och alltid måste tänka på det. Mycket eld, pitta inom mig och den andra elden, livselden, agnin, utarmas om vi inte tillagar vår mat. Urgammal kunskap inom ayurveda och även inom den kinesiska medicinen. En del vill dra det så långt att man inte äter något rått. Äter man sallad måste man äta med olja för att den kemiska balansen skall ändras. Äter man frukt, ska den helst kokas, som äpplemos till exempel. Och jag märker att jag inte ens mår bra på att äta en chiapudding, chiafrön utblandade i någon slags mjölk-, kokos- eller mandel eller havremjölk. Om det är kallt. Magen sväller. Men om jag kokar upp det så blir det skillnad. Det har tagit ett tag för mig att faktiskt inse det. Och jag kan överföra det till många andra saker jag äter. Inget kallt. Inget okokt. Inga mjölkprodukter förutom smör. Skönt att hitta rätt även om det går helt mot strömmen av till exempel yogavärlden och "hälsovärlden" idag, där många pratar om rå mat. Men det gäller inte för mig.

8 kommentarer:

 1. Jag tycker det är jättespännande att läsa att du står så stadigt i det här! Det säger ju sig själv egentligen att vi mår bra av olika saker, och jag tror att många bara hoppar på trend efter trend, oavsett om det passar dem eller inte. Vi pratar jättemycket om det hemma, om t ex paleo, lchf och allt vad det kan vara. Skrattade i morse om att för några år sen skulle man äta massor av pasta när man tränade (vi åt massor med pasta då) och vips är det nya rön. Bättre då att hitta sitt eget sätt och inte följa med alla trender, precis som du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får ju testa och prova sig fram, en del nyheter är verkligen av godo för en själv. Och att man vågar låta bli det som många är frälsta på, för att man helt enkelt inte mår bra på det. Kram

   Radera
 2. Tror mycket på principen - känn efter vad just DIN kropp mår bra av. Strunta i trender, "regler" och nojjor, och låt kroppen styra istället - vad gäller mat. Sedan jag började applicera detta på mig själv mår jag mycket bättre. Och äter heller inte mycket rå mat längre (allt är relativt men jag äter numera mer tillagat än rått i alla fall). Genom att hetta upp maten blir man även av med många sjukdomsframkallande organismer (bakterier, virus), som annars växer och frodas som bäst mellan 37 och 42 grader C (som i vårt tarmsystem, och som rå mat inte ska upphettas över).

  Måste bara berätta - att jag hittade energin i yogan imorse. Sådär PANG! En asana jag gjort mååånga gånger, plötsligt bara kändes den annorlunda!
  Kram och ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja till viss del så tror jag också så, men ibland tar det lite tid att hitta rätt och det är viktigt att man ger saker ett ärligt försök.

   Härligt med yogan, kram kram

   Radera
 3. Det måste kännas skönt att ha kommit till insikt över vad just din kropp behöver. I en värld av hundra sätt att äta på ( eller ja ännu mer ) så blir man ofta förvirrad ... ena dagen ska man äta fett.. andra dagen inte... osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är både lustfyllt och utan krav eller skuld :)

   Radera
 4. Sååå intressant! Jag är själv väldigt inne på det där med vad som gör mig gott. Det varma får mig att må bra. Chiapuddingen kan jag bara inte med att ställa i kylen. Har provat. Det går men jag mår inte helt okej. Tror att var och en måste komma fram till vad som är bäst. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste vi nog. Och ibland behöver man få råd av någon som också kan det man inte känner till tror jag! Kram

   Radera