söndag 14 september 2014

Såpabad

Solen steker efter att dimman har lättat. Vi har storstädat. Nej det är inte det roligaste som finns men ibland behöver man sköta om sitt hus också. Vi har varit mycket utomhus och fixat, vi är faktiskt alltid mycket utomhus, speciellt när vädret varit så varmt. Men när fönstren är strimmiga och dammet dansar överallt då blir jag obekväm. Vi tvättade alla fönster, skurade hela huset, rensade kaminerna och skötte om krukävxterna. Det är så skönt att ha det rent och fint. Lika viktigt att sköta om sitt hus som sin kropp. För mig. Framåt kvälningen var vi båda helt slut. Faktiskt. Så vi tog oss varsitt såpabad. Ni vet, det som Sanna Ehdin rekommenderar, 2 dl av hennes såpa Sannas Såpa eller Hälsingesåpan i ett bad. Helst en timme eller fler timmar. Jag har gjort det några gånger nu, sedan vi lyssnade på henne för någon månad sedan. Och hon rekommenderar det som en detox. Och för mig har det varit det. Första gången höll jag på att baxna. Vattnet blev grumligt och grått. Hela badkaret blev smutsigt. På riktigt. Jag var inte smutsig när jag klev ner i badkaret. Men det är annat som rensas ut. Sedan har det smutsiga minskat lite, men effekten är samma varje gång. Och jag blir trött. Sjunker. Och sov sedan i 10 timmar. Djupt. Jag är så inspirerad av Sanna. "Såpan motverkar skadliga bakterier, svamp och mögel och stimulerar cirkulationen. Att ta långbad har en rad hälsofrämjande effekter eftersom huden är vårt största organ och mycket viktigt för utrensningar." Jag skriver under på det. Har du testat?

Bilden har jag lånat från Sanna Ehdins Facebooksida där hon skriver att det är bra att bli ifrågasatt och det blir man alltid när man kommer med nya tankar. I artikeln svarar hon.

11 kommentarer:

 1. Hej Annika, tack för ett intressant inlägg! Jag försöker finna vägar för återhämtning, påfyllning av kraft, och helst inte kasta mig ut på allt för mycket utan vill hålla mig till några få, men väl valda kloka råd från kloka människor! ;) Här hos dig och några av de andra fina yogiska människorna hämtar jag mina dagliga påfyllningar jämte de egna övningarna och den omsorg jag får av mina vänner.
  Jag har valt bort badkaret till förmån för tvättmaskin och torktumlare för att öka min tid och spara kraft. Det var flera år sedan och jag är så lättad av den minskade arbetsbördan. Fast, visst hade det varit underbart att kunna bada. Jag ska "hyra" in mig hos lämplig kamrat och ta såpabad för det du skriver är så intressant och troligen något jag behöver nu. Stor kram! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att du gör så just nu. Jag är glad att du hittar påfyllning här, det inspirerar mig och gör mig ödmjuk hoppas jag. Jag valde också bort badkar tidigare av flera anledningar trots att jag hela mitt liv har gillat att bada i badkar. Hyr in dig hos någon men se till att du får vila efteråt. Vi har varit helt knokade här hemma efter såpabaden! Varm kram

   Radera
 2. Dendär såpan gör du mej nyfiken på! Nu har vi inget badkar, men kanske den går att använda på andra sätt också (eller som sagt knacka på hos vänner som har badkar). Får läsa hos Sanna helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska villigt erkänna att jag kände mig lite skeptisk först men hon har varit så tidigt med allt hon gjort så jag var tvungen att testa :) Och ja, det kan användas på hudproblem om jag förstått det rätt, en del blir av med eksem eller acne, det har en antibakteriell inverkan och smörjer huden. Men försök hitta ett badkar!

   Radera
 3. Oj nu blev jag jättesugen att prova! Vi har badkar som jag inte använder så ofta bara ibland när minstingen vill att vi badar ihop. Jag håller med om att det är jätteskönt när det är städat hemma. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, inget att förlora tänker jag :) Och ja, det är såå skönt när det är städat, även om det inte är så kul just när det pågår! kram

   Radera
 4. Jag önskar att jag var mera av den städande sorten...det är faktiskt helt underbart när allt luktar rent. Tappar bara lusten efter halvtid sådär och sen går det i rasande fart. Otroligt intressant med såpabad...fast jag inte vet vad som är italienska motsvarigheten...Måste kollas! Kram

  SvaraRadera
 5. Tappar också lusten efter ett tag men avskyr att inte slutföra :) Kolla upp och återkom :) kram

  SvaraRadera
 6. Jag har också läst hos Sanna Ehdin om såpabaden, tycker hon är riktigt grym och har belägg för allt hon skriver. Jag brukar bada Epsombad, senaste månaderna varje dag men annars kanske 4 gånger i veckan. Vi har ett minimalt badrum (snackar 3 m2 med snedtak) men ett badkar skulle prioriteras! Har aldrig fått tummen ur för såpabad förrän nu! Det blev ett bad igår kväll och jag ska nog börja variera epsom och såpa, de ger ju liknande effekt. Jag blev lite besviken över att vattnet inte blev svart, men jag tänker att epsomsaltet kanske har rensat ut det mesta under senaste åren? Tack för att du skrev om det så jag fick tummen ur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, epsomsalt har jag gjort leverrensningar med flera gånger, tack vare Sanna! Ja vattnet blev mera grått i helgen, du har kanske rensat en hel del. Lycka till!

   Radera