fredag 29 augusti 2014

Tuggar du?

Varit på resande fot, konferens i Linköping torsdag-fredag och det har varit en fullsmetad vecka. Av bra saker. Yogaundervisning och nu som sagt nätverkande med kollegor på andra universitet. Gott umgänge. Solsken. Men det jag mest har tänkt på är Sanna Ehdin från i onsdags kväll. Vi åkte ett gäng till Västerås, cirka 100 km från oss, och lyssnade på henne i en fullsatt sal. Vi var trötta men det var det värt. Faktiskt. Ibland får man tillfällen man inte vill missa helt enkelt.
   För mig var föreläsningen en stor bekräftelse inifrån och ut. Hur jag lever, äter och rör mig. Hon pratade om hälsa. Hon pratade om självläkning och en del om sin kommande bok. Hon var så bra. Jag blev så glad åt att hon var som jag hade tänkt mig. Underfundig. Ständigt nyfiken, som en äkta forskare. Men hon verkade lite trött och det kan jag verkligen förstå med det tempot och föreläsningar över hela landet. Hoppas hon blir klar med sin bok snart så hon också får vila.
    Hon skickade med några  saker som vi kan förändra mycket med;
1. Andas med stängd mun via näsan så ofta du kan. Hon tejpade också sin mun på natten och ja, hon har förstås varit i kontakt med Anders Olsson, som jag gått kurs för i Medveten Andning.
2. Rör på kroppen. Den är gjord för det. Men det behöver inte alls vara tuffa pass eller långa. Det räcker med att röra sig lite då och då, om man har ett stillasittande arbete, korta pass ersätter långpass. Precis som det är för mig i min yoga. Jag yogar 15-20 minuter, aldrig mer, om jag inte går på kurs då annat tas upp. Promenader förordade hon, precis som jag gillar.
3. När det gäller kosten pratade hon om att det är svårt att tillgodose kroppen med bra näring om man ska äta strikt vegetariskt och ännu svårare med vegankost. Hon tycker att LCHF är jättebra, GI är jättebra och även 5:2 för vi behöver partiell fasta. Det lever vi längre av. Bönor är inflammationsskapande. (som jag alltid känt i min kropp). Hennes bästa tips var gröna grönsaker som också har tätt näringsvärde. Men även färgglada grönsaker. Hon äter kött ibland. Naturbeteskött och så mycket ekologiska ägg. Inga mjölkprodukter utom smör. RIktigt fett som kokosolja, olivolja, nötter och avocado. När det gäller fisk är det svårt att få tag i fisk som inte är förgiftad av olika utsläpp  eller håller på att utfiskas. Som hon sa och som vi är många som upptäckt, det är svårt att hitta riktigt bra mat och då främst protein, ibland. Hon tyckte även att frukt ska man äta begränsat av, ät helst  frukt som växt där man bor, som våra äpplen och plommon just nu. Bär i Skandinavien har högt näringsvärde enligt henne som också är immunolog och som forskat i 30 år på hälsa och hur vi kan läka oss själva. Känner mig så enormt bekräftad i min kosthållning. Jag som funderat, testat, provat och känt nästintill skuld ibland för vad jag äter känner att jag hittat hem. Till mig Och när hon sedan fyller på med alla vetenskapliga argument kring hur kroppen faktiskt fungerar rent kemiskt, då vill en liten del av mig jubla rakt ut. För det har inte varit lätt. Jag har blivit ifrågasatt på jobbet, lite här i bloggen när det gäller köttet och nu känner jag att jag inte behöver huka mig på något sätt.
4. Men det allra viktigaste tipset för mig var att tugga maten. Tugga maten jättelänge. Speciellt grönsaker behöver bli tuggade för det frigörs en mängd ämnen när vi tuggar och vi blir mätta längre och behöver mindre mat. Att hålla på och "juica" och dricka litervis med gröna grönsaker förstod hon inte. Hon sa inte att det på något sätt var dåligt att dricka en grön drink då och då, men faktum är att vi för de olika kemiska processerna och hur vi är designade rent biologiskt behöver tugga maten långsamt. Jag har alltid ätit snabbt. För snabbt. Jag vet det. Men det här var en sådan ögonöppnare för mig. Och när hon sedan fyller på med fakta från hela biomekaniken och vilka ämnen vi behöver för vad (som jag absolut inte kommer ihåg här men som säkert kommer i hennes omarbetade bok Den Nya Självläkande Människan) då känns det logiskt och självklart.
Jag är på väg, har hittat min kost och min rörelse med promenader och min andliga disciplin yogan.
Hon pratade också om andra hälsosaker men det får bli ett annat inlägg. Men jag ska verkligen tänka på att tugga maten. Länge. Noga. Se om det blir någon förändring för mig. Tuggar du din mat länge?

6 kommentarer:

  1. Så himla skönt att läsa hos dej nu!! Tack för att du delade Sanna Ehdins råd till oss. Kram
    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för att du lämnar spår! Kram

      Radera
  2. Visst var det populärt tidigare också att tugga maten länge och väl? Jag tycker att det är jobbigt, det växer i munnen, men man kanske vänjer sig? Tack för ett väldigt intressant inlägg!
    Kram
    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis! Och jag tyckte det var jobbigt då också :) Men klart är att jag måste äta långsammare så kroppen hinner med. Sluta kasta i mig maten. Men själva maten jag äter känns rätt och framför allt hälsosam, antiinflammatorisk. Nu ska jag äta på rätt sätt också!
      Kram

      Radera
  3. Sanna var hit för nåt år sedan (häftigt många drivande människor i min trakt, halleluja, som fixar hit bra föreläsare) och jag upplevde detsamma som du beskriver. Hon står för det jordnära och kloka, liksom självklara bara vi tillåter oss att lita på maglänslan (även väldigt konkret). Och ja, jag ska tugga mer och äta långsammare (utmaning deluxe!) :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ni har det välordnat där du bor :) Hon är både jordnära och en visionär plus att hon har all kunskap och forskning i ryggen. Hon har varit en pionjär inom självläkning och jag gillar henne. Och ja, det är en riktig utmaning för mig att tugga länge och långsamt! Men vi jobbar på det! Kram

      Radera