fredag 22 augusti 2014

Lite gnäll

Jag vet två yogalärare i min stad som undervisat mer än 10 år och som slutat. De fick nog av allt trassel kring anmälningar, avanmälningar, trix och fix. Jag tänkte att det lät lite överdrivet. Men nu börjar mitt femte år i min egna studio och jag sköter allt själv. Och utan överdrift kan jag säga att administrationen gör mig matt. Och att jag förstår de här yogalärarna. Folk frågar. Bokar platser. Betalar utan att ha plats. Får en plats men ångrar sig. Och så där håller det på. Först tog jag det personligt men sedan påminde jag mig om de här andra mer vana yogalärarna som faktiskt slutat undervisa på grund av krånglet. Jag vet inte vad det står för. Egentligen. Kanske borde jag inte skriva det här, kanske uppfattas det som negativt. Men jag lägger ner otroligt mycket tid på att svara på mail, försöka tillmötesgå alla krav och önskemål på vem man vill yoga tillsammans med osv. Jag behöver påminna om betalning och saker som borde vara självklara. Varför är det så? Är det vår tid där vi kan välja och vraka hur som helst? Är det för att olika gym och Friskis och Svettis skapat oändliga antal av träningstillfällen och du köper bara ett medlemskort? Är vi ovana vid kunskap som förmedlas i mindre grupper med dedikerade lärare? Jag vet inte. Men just idag är jag låg och lite less på att vara min egen administratör. Hur gör du som också undervisar?

Och just som jag skrivit det här får jag ett rart mail från en ung tjej som väger upp en hel del. Jaja, jag är visserligen yogalärare men också människa :) Ha en fin helg!

20 kommentarer:

 1. Jag tycker att du har all rätt att gnälla. Har förstått på mina yogalärare att det är just allt det där administrativa som är svårt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja faktiskt. Jag har hört alla lärare som själva sköter sin administration säga samma sak. Börjar förstå de som går via studieförbund, då slipper de allt! Kram

   Radera
 2. Jag hör dej och vet precis vad du menar! Det är ett ständigt fixande, som ibland tar musten ur en rejält. Komma och gå-mentaliteten är utbredd och svår. Jag har nog testat alla varianter, tror jag, och har landat i nånsorts mellanting nu, som för stunden fungerar någotsånär. Tror det
  är svårare för oss kontrollmänniskor (mer eller mindre), som behöver ha lite koll för att stå stadigt och andas lugnt. Nu har jag ju det något lättare eftersom jag inte (ännu) är momsregistrerad, vi har en lagom hög inkomstgräns här hos oss som gör min yogiska (bi)syssla administrativt hanterbar. Har förstått att hos er finns ingen frizon, är man registrerad företagare så är man automatiskt momspliktig eller hur?! Hoppas hursomhelst du får ordning och ro allteftersom! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja faktiskt, det dränerar mig på energi ibland.Ja du har nog rätt, jag vill ha koll på läget, vill inte överinskriva så det inte blir trångt och fel. Ja man är momspliktig som företagare, men man får tjäna ett viss belopp innan man behöver starta företag men det är inte mycket. Tyvärr vet jag många som jobbat svart, dvs inte redovisat vare sig inkomster eller betalat skatt på det. Trist för oss som arbetar helvitt!
   Ja jag tänker att de som krånglar så in i Norden mycket kanske är lika bra att de inte kommer. De kanske inom sig har tvivel på om de verkligen vill det här. Jag blir glad över att höra din upplevelse, att det är fler även hos dig som gör på samma sätt. Men inte glad åt själva beteendet förstås! En kille jag känner som hade en stor studio i Kalifornien tröttnade totalt och stängde ner alltihopa! Kram

   Radera
 3. Vad respektlöst det låter. Jag tror tyvärr att det är så samhället är idag. Vi är så vana vid att aldrig behöva committa oss på något, mobilen har gjort att vi kan bestämma, ändra oss och avboka allting på en minut. Det har också blivit accepterat att man bara kan avboka om något roligare dyker upp. (Jag hatar den här kulturen.)

  Som kund tycker jag att man ska låta bli att krångla, särskilt med småföretagare som förmodligen sliter med att få tiden och ekonomin att gå ihop redan. Behandla dem varsamt och var en lättvindig kund. Jag tycker att det skulle vara mycket tråkigt om det bara blir stora anläggningar, kedjor och butiker kvar. Jag gillar det småskaliga.

  Hoppas att kursen går bra och att du slipper mer krångel. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bea, tack för dina ord, man behöver höra sådana ibland! Ja det blir säkert bra när alla turer lagt sig men just nu har det varit turbulent :)
   Tack!

   Radera
 4. Det är därför jag håller timmar på andras Studios. Jag har inte tid med det administrativa och livet blev så mycket skönare när jag insåg det. Nu har det också nästan blivit så att jag inte ens har tid att hålla timmar för andra. Men det är en annan femma. Allt har sin tid. Även att undervisa andra drar energi och för min del skulle det vara viktigare just nu att få yoga FÖR andra. Att hela tiden balansera det 100 % jobb man har med yoga som bisyssla det tär på krafterna. Jag tycker inte att du gnäller du lyfter bara fram en Yogalärares verklighet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marica för dina ord! Jag tänker lite i de banorna ibland samtidigt älskar jag mitt egna ställe. Men just nu har det varit en turbulens utan dess like. Men jag behöver absolut yoga för andra och det gör jag varje år på några kurser. Vi får se hur det blir i framtiden. Skönt att du inte ser det som gnäll, kram och tack!

   Radera
 5. Jag förstår dig fullt och fast och känner lika ibland i mitt sociala liv så hur det känns för dig är ju ännu värre. Är mycket för att "lagt kort ligger" och har man bestämt så har man bestämt och det här med att jiddra fram och tillbaka är så tröttsamt...

  SvaraRadera
 6. Ja precis! Tack för dina uppiggande rader!

  SvaraRadera
 7. Usch, vad det låter jobbigt! Det är nog en av de större nackdelarna med att ha eget företag - all administration och bokföring:-/. Det är väl inte för intet som gymmen alltmer går över till Internetbokning; för att slippa handskas med mail och telefonsamtal... Vet att det är många som bokar in sig på pass och sedan bokar av i sista minuten, vilket är jättedumt för dem som verkligen VILL planera sin träning och har bestämt sig redan från början. Kan du inte ta ut en avgift redan vid anmälningen? Det är ju många som gör så; att innan man betalar har man inte någon garanterad plats. Kanske trist, men ett sätt att "slippa" velande personer som inte vet om de verkligen vill... Sedan är det klart att man ändå kan få förhinder, t.ex. vid sjukdom/skada, men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 8. Ja kanske får jag göra så men just nu är jag mest less på att när en har bokat plats så har ju andra fått nej, något som människor har svårt att förstå faktiskt. Jag kanske ska överboka och kallt räkna med att alla inte kommer! Tack för dina rader

  SvaraRadera
 9. Oj, det där verkar ju jättejobbigt! Förstår att du blir less, verkligen. Jag blev så förvånad i höstas när vi var på dotterns dans, där får man prova på gratis tre gånger om man vill och sedan betala. Några gick 6-7 gånger utan att betala och då när läraren påminde igen om betalningen så slutade de. Så fräckt! Och stackars barn om de nu tyckte det var roligt! Mycket märkligt det där...
  Hoppas du kommer fram till något bra system som kan underlätta för dig.
  Ha en skön söndag min vän. Kram.

  SvaraRadera
 10. Jamen det är precis det beteendet sim gör mig (och många andra) så matt. I USA , i Tyskland och England där jag har yogalärarvännwr och här hemma. Nu ska jagblicka framåt och släppa det här men är tacksam för alla kommentarer. Kram

  SvaraRadera
 11. Läser ikapp blev glad över ditt förra svar på min kommentar:-). Nu har jag inte eget, fast det är mycket krångel ändå, tiokort som ska skrivas och kvitton som ska letas på osv som tar mycket tid. Ändå skönt att slippa bokföring och deklaration och allt annat ansvar. Fast är lite sugen på eget igen, önskar att det skulle vara som i Finland där man fick ha det som bisyssla.. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Ulrika! Man får ha det som bisyssla och måste inte bara vara sin egen, jag är ju både anställd och min egen. Och bokföring, skattemyndigheter och deklarationer är en fjärt i rymden jämfört med alla människors olika önskemål, tankar, orealistiska förväntningar på hur mycket man kan klämma ur sin egen anmälan för att sedan dra tillbaka den! Skattemyndigheten är för övrigt helt fantastiska på att hjälpa till och underlätta tycker jag. Kram!

   Radera
 12. Jag förstår dig fullt ut! Sånt här tar så mycket onödig energi. Energi som kunde gått till annat.
  Vi är inte många som börjat undervisa från min grupp som diplomerades i somras, men av dem som gör det är det enbart en som startat eget. Vår lärare gick t o m ut och varnade oss för att starta eget. Inte enbart för det administrativa förstås, men för att det i slutändan kostar mer än det smakar. Just därför har jag bestämt mig för att hålla det på hobbynivå den dagen jag startar upp. Och det såg vi ju hur det gick i våras - de som skulle kommit struntade i att höra av sig. Och då tänker jag på dig. Hur mycket krångligare en sådan situation blir för dig med all administration kring det hela.
  Jag hoppas att du inte ger upp. Äkta yogalärare som du behövs!
  Stor peppingkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carina för dina värmande ord! Och jag gillar ju att ha ett eget ställe där jag får ordna och styra som jag vill. Och i fortsättningsgrupperna funkar det hyfsat, även om det ibland blir mycket mailande. Men det kan jag ta. Det är de nya som är helt märkliga i sitt agerande. Nå ja, hoppas det inte avhåller dig från att bli din egen om du önskar det en dag! Stor kram och tack!

   Radera
  2. Ibland undrar man om en del inte tänker längre än näsan sträcker sig. Kanske skulle alla behöva prova på att vara sina egna för en dag och se allt slit bakom.
   Och nej, du har inte avskräckt mig. Om jag en dag bestämmer mig för att läget är det rätta så ska jag se till att ha förberett mig väl innan och att jag har både tiden och tålamodet som krävs för det. ;-)

   Radera
  3. Det finns en tid för allt :) Härligt där Carina!

   Radera