onsdag 20 augusti 2014

Himlen gråter

Vaknar av ett dundrande ösregn och en svidande hals. Jag är helt täppt och hostar. Vet faktiskt inte när jag var förkyld senast men nu kommer den här krocken mellan en varm och följsam kropp i Indien till en lite kantigare och stelare variant här hemma. Det har varit kallt sedan vi kom hem. Regnigt. Värmeböljan finns i människors minne men den känns avlägsen. Det brukar alltid bli någon typ av reaktion i kroppen efter mina ayurvedavistelser. Och jag lyssnar. Dricker hett citronvatten med ingefära. Tar en sked honung. Snyter min näsa röd och rosslar.
   Läser att BKS Iyengar har gått vidare till nästa dimension. Min lärares lärare är död och jag tror att himlen gråter idag. Han blev nästan 100 år och har yogat hela sitt liv efter att som ett mycket sjukligt barn börjat med yoga i tonåren. En oersättlig källa till kunskap och en skatt för alla miljontals människor som han har undervisat och berört. Han som skrev Light on Yoga, som brukar kallas för yogans bibel. Och alla andra böcker. Min favorit är Light on Life där han väver in yogan i hela livet. i sitt liv. Har du inte läst någon av hans böcker så rekommenderar jag dem varmt. Light on Yoga är som en uppslagsbok, där varje asana är tydligt beskriven, dels hur den ska se ut, hur man tar sig i och ur den och vad den är bra för. Den är helt enkelt unik i yogaböckernas värld och kom ut på femtitalet första gången tror jag.
   Jag blir faktiskt ledsen. Tänker på mina lärare och framför allt Zhander som var elev hos Guruji Iyengar i många år. Himlen och jag gråter idag. Jag ska lyssna till kaminens sprakande och dricka några liter te och stanna i stunden. Skickar mina varma böner för att hans övergång blivit mjuk och är samtidigt oerhört tacksam för allt han gjort för yogan i världen.

10 kommentarer:

 1. Åh... jag gråter jag med! Vilken människa han var Iyengar.
  Och krya på dig, säger jag som också sitter med en söndersnuten näsa.
  Stor varm kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han var one of a kind <3 Vilket liv!
   Tack och krya på dig också. Kramar!

   Radera
 2. Så rörande du virvlar ihop dina rader idag, mjukt och varmt. Ett ljus är tänt för Iyengar.
  Kram och ta hand om dej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad fint, ett ljus är tänkt här också. Kram

   Radera
 3. Sådan medkänsla i dina ord. Tröstekram!

  SvaraRadera
 4. Ett tips
  En förkortad version av boken Light on Yoga finns utlagd som pdf fil på Internet - på engelska.
  http://yogabog.com/sites/default/files/files/Iyengar_B_K_S__The_Illustrated_Light_On_Yoga.pdf
  C Nord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem har lagt ut den filen? Gratis? Menar du att man inte ska köpa hans bok?

   Radera
  2. Vet ej vem som lagt ut filen, googlade efter boken och just den filen kom upp.
   Jag ville läsa lite mer om boken, innan köp, ett vanligt förfarande.
   C N

   Radera
  3. Absolut om det är ett läsprov men 179 sidor...Tveksamt! Men köp boken, du kommer inte att bli besviken om du är intresserad av grunderna till varje asana.

   Radera