torsdag 3 juli 2014

Kött och kaffe

Jag äter kött ibland. Jag äter riktigt fett och lite kolhydrater och det har fungerat jättebra. Men plötsligt vill inte kroppen ha kött. Eller väldigt lite. Och jag får förhålla mig till det. Har som jag berättat tidigare ätit vegetariskt i långa perioder och inte alls mått bra på det. Mer än mentalt... Min man är fiskallergiker så därför lagar jag sällan fisk hemma, två personer och två maträtter känns tokigt och krångligt. Och jag gillar långt ifrån all fisk. Ibland kan det klia i munnen när jag äter fisk och då känns det inte som optimal föda för mig. Skaldjur äter jag inte. Kanske räkor någon gång, men det är samma sak där, mår inte helt optimalt på det. Har en överkänslighet sedan jag var barn. Bönor samma sak, magen kraschar ihop och det är inget jag gillar. Förstås. Så nu återstår det grönsaker och fett. Och lite kött ibland. För kolhydraterna vill jag inte tillbaka till. Lite krångligt känns det att få i sig protein men säger kroppen något måste man lyssna.
   Samma sak är det med kaffet. Jag dricker hett citronvatten när jag vaknar. Vill inte ha kaffet plötsligt. Och jag lyssnar. Dricker en kopp på förmiddagen och kanske en på eftermiddagen. Punkt.
   Känner mig lite förvånad, vad är det som händer nu? Men det är bara att följa med. Kanske något av ett lyxproblem, men hur gör ni? Vad mår ni bra på för typ av protein?

14 kommentarer:

 1. Åh jag har precis ätit lunch med kollegor och mår illa, så saltad gulaschsoppa att den nog inte var tjänlig som föda egentligen & en flottig pannkaka på det.. det är svårt att välja rätt med maten. Jag vill inte äta mycket kött men det är inte lätt att hitta bra balans i en barnfamilj, det blir mycket kyckling och nu är frysen full av torsk så det ska ätas men krångligt att få till riktigt goda fiskrätter tycker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt med balansen, det är ett som är säkert! Kram

   Radera
 2. jag är vegetarian sen jag var 14 år och har varit vegan däremellan några år. tror att jag skulle må bra av lite kött ibland, får för mig det i alla fall. känner nämligen ofta ett sug efter protein. och fett. särskilt när jag dansar. dom senaste månaderna försöker jag dra ner på gluten, så då äter jag mycket grönsaker och proteiner, gärna ägg och ost, bönor...mår bra när jag äter så. men det är svårt att hålla mig ifrån kolhydrater. älskar att baka bröd ju och är svag för deg i alla dess former!

  åh snart ses vi! kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fett är livsnödvändigt liksom protein. Bönor är inget jag gillar eller tål... Jaaaa snart ses vi! Ofattbart! Kramar!

   Radera
 3. Vi slutade äta kött på 90-talet efter att det bara blivit äckligare och äckligare. Vi äter fisk och skaldjur men också mycket ägg och ost. Dessutom använder vi sojaprodukter, Qorn etc. Liksom du kvaddar min mage om jag äter böner, linser etc...
  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker som du tycker om kött, fast om fisk, att det någonstans blir äckligare och äckligare faktiskt. Speciellt när man vet att många fiskar idag är antingen fulla av kemikalier och gifter eller att de håller på att fiskas ut. Men det är något med själva konsistensen jag ogillar. Starkt. Qorn åt vi mycket när barnen bodde hemma, ville hitta något alternativ, men till slut kunde jag inte äta det heller längre. Torrt och smaklöst och bara som någon utfyllnad. Soja vägrar jag äta. Det är ingen bra produkt för människor plus att odlingarna skövlar mycket regnskog. Vet att många vegetarianer äter soja, men efter att ena dottern blev överkänslig det läste jag allt jag kom över om soja och ju mer jag läste, ju värre blev det... Ost är min akilleshäl, tror egentligen att ett liv utan mjölkprodukter skulle vara mycket hälsosammare för mig. Egentligen.

   Radera
 4. Jag äter helt annorlunda; HCLF är nog en bättre beskrivning. Växtbaserat sedan 15 år, barnen med. Mycket grönsaker, lite frukt, en hel del baljväxter men ingen soja (min 1.5-åring är allergisk och jag ammar, hampaprotein och risprotein i pulverform. Du kan kanske testa mandelmjöl, sojafärs (finns i Stadsträdgårdens butik i Örebro, 50% protein, lite kolhydrater), nötter, frön, som alla är proteinrika och kolhydratlåga (jämförelsevis). Gröna bladgrönsaker, broccoli, fänkål, brysselkål och gröna ärter (sockerärter och liknande också) är förhållandevis rika på protein för att vara grönsaker. Näringsjäst. Spirulina. Avfettat kokosmjöl... Jag mår bra av att äta baljväxter, lite fett och tillagade grönsaker, lite frukt, men dåligt av spannmål (i synnerhet havre), "mycket" frukt, gula ärter... Magen trivs bäst med att alltid få mat på samma tider och gärna även samma saker, men det har tagit låååång tid att klura ut. Omställningstiden för nya rutiner är ca 2 v, sedan är magen med på noterna igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, HCLF skulle jag aldrig mäkta med. Jag älskar egentligen LCHF, det gäller bara att hitta ett bra protein. Eller helst vill jag äta Paleo, inget gluten, inget socker, inga mjölkprodukter. Mandelmjöl bakar jag på sedan 1,5 år. Älskar nötter och frön och gröna grönsaker. Jag mår dåligt av baljväxer men mår bäst på ordentligt med fett, minimalt med kolhydrater och så lite protein. Du kanske inte läst mig så länge men i februari förra året la jag om kosten. Men nu är det det här med proteinet jag tycker är svårt att få till. Jag vill absolut inte äta kolhydrater mer än de jag får med gröna grönsaker, kolhydrater främjar inflammationstilstånd i kroppen och får cancerceller att växa. Det räcker för min del för att utesluta dem. sedan förstår jag att det kan vara krångligt om man är en familj. Jag och min man har inga barn kvar hemma och då kan man äta mer flexibelt. Det här med att äta regelbundet som du säger, det mår jag också bäst på och ja 2 veckor är nog tiden det tar för mig också att ställa in mig ordentligt. Tack för dina tankar!

   Radera
  2. Jo, jag läste ikapp lite och förstod att det var LCHF som gäller för dig - och det är helt fantastiskt att du har hittat något som fungerar! Att jag sedan inte alls håller med om det mesta LCHF bygger på är en annan sak:-). Tycker bara synd om alla som kör LCHF hardcore och missar en massa nyttigheter (antioxidanter som bl.a. skyddar mot cancer mm) och smaker som finns i bl.a. bär och frukt och rotfrukter och som saknas i animaliska produkter... Protein behöver du 1-2 g per kg kroppsvikt och dag. Det brukar sällan vara problem att få i sig det så länge man äter animalier eller baljväxter. Antar att du inte äter quinoa (OK enl paleo tror jag), annars är det en bra proteinkälla. Om du ändå är orolig kan du testa att blanda hampaprotein i maten eller smoothies, saknar du "köttdelen" på tallriken kan du göra "biffar" av nötter och frön som du mixar eller mal med smaksättning av valfritt slag samt någon vätska (ägg kanske) och steker. Men som sagt, proteinbrist är ovanligt i vår del av världen... Jag äter heller inte vanligt socker, utan sötar med dadlar, stevia, olika superfooods (t.ex. mesquitepulver) i den mån jag vill ha något sött. Och det mår jag bra av. Kram på dig!

   Radera
  3. Jag tror tvärtom att de som kör LCHF inte missar nyttigheter, de äter dem. Allt som finns i frukt finns också i grönsaker minus sockret du får med frukten. Jag är en som ätit mycket frukt tidigare, idag känns det mest sött om jag tar en frukt. Bär och nötter äter man inom LCHF. Rotfrukter om du inte är så hardcore, men det är samma där, olika vad man mår bra på. Jag tror inte att jag kommer att lida av proteinbrist :) Jag bara funderar högt över vad jag kan äta nu när kroppen säger något den inte sagt förut. Jag använder också dadlar men gillar inte stevia. Tack för din långa kommentar! Kram på dig!

   Radera
 5. Det är lustigt det där, att kroppen signalerar så starkt hur den vill ha det. Hormoner, årstider, brister... allt möjligt kan nog vara orsaken. Men som du skriver, bara att följa med! Jag äter som du ungefär fast kan äta lite mer kolhydrater och älskar fisk. Byter gärna ut köttet mot grönsaker, veg. alternativ, och massor av ägg (tröttnar aldrig) och ost!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tröttnar heller aldrig på ägg! Ekologiska förstås.Och ja, kroppen talar om. Fast inte alltid korrekt :) Har man problem med socker så är det det kroppen vill ha, inte optimalt! När man är gravid är det som ett undantagstillstånd :) Man får foga sig. Hormonerna bestämmer. Älskar också ost! Men skulle må bättre utan... Tack för dina ord!

   Radera
 6. Spännande, spännande. Följer dej andäktigt nu nästan :) Jag känner samma, med kött, till och från. Tänker att det landar med tiden.
  Ja du, tänk vad mycket våra inte resor ställer till med!!
  Kram, en innerlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh skönt att höra Nina! Ja det landar väl så småningom. En varm kram tillbaka!

   Radera