onsdag 13 februari 2013

Fötter

Fötter. Så viktiga. Och att stå på sin fot, gå på sin fot. Hela foten. Eller att trycka ifrån med fötterna. Istället för med svanken. Jag märker det på mig själv. Jag märker det på mina elever. Hur viktiga fötterna är. Och att kunna stå på dem. Eller att bara stå på en fot. Tänk att många har så bråttom med att stå på huvudet när de har fullt upp med att bara stå på fötterna. Bara. Jag tror på att börja från början, för att det inte finns några genvägar inom yogan. Att vara stadig på fötterna. Att med rak rygg skjuta sig upp från sina fötter när man sitter i squat, på huk, eller från en position som vahni till exempel kräver en stabil fot och trampdyna. Då kommer också energin rakt upp via ryggen och uppåt. Annars "fastnar" energin. och man blir "trött" i ländryggen. Det handlar egentligen om linjerna i yogan, stabiliteten i fötterna, som börjar rörelsen och trycker uppåt Att stå stadigt på sina fötter. Allt börjar där. Ingen genväg. Fötter.

Bilden visar vahni, sacrificial flame, eldsflamman, tagen av Dan Lindberg

4 kommentarer:

  1. Du har så rätt tänker jag. Nog finns det en bra anledning till att jag inte kommer upp i huvudstående längre.Behöver ju jobba med stabiliteten på fötterna...eller i alla fall så tänker jag att det är så.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Fötterna = rötterna.
    Tack för ett tänkvärt inlägg. Kan bara relatera till mej själv och mina första huvudståenden - de är knappt jämförbara med mitt upp och ner idag. Fötterna först, huvudet sen. Så är det bara. Sat Nam.

    SvaraRadera
  3. Så säkert skrivet. Utan fötter inga rötter! Visst är det så att när man blir kär i yogan så vill man bara in i alla häftiga och omöjliga ställningar och man glömmer bort vad det hela handlar om, ifall man fått reda på det innan. Inte minst jag själv. Det kommer till mig gång på gång. Gå tillbaka till vad det handlar om, lägg grunden, andning och fötter, starka ben. 6 asanas räcker för min livstid den här gången känns det som. Jag har allt kvar att lära.
    Robert K

    SvaraRadera
  4. hej annika,
    sa passande just idag nar jag ska ga och fa akupunktur for en ond fot...
    har tankt mycket pa den och 'varit i den' *foten dvs! hela dagen idag...

    kramar

    SvaraRadera