söndag 20 januari 2013

Min tidlösa ålder

Vi lever i en åldersfixerad tid. Det gör att vi alla på något vis måste förhålla oss till det. Med åldersfixerad menar jag en slags märkligt vriden ungdomskultur. Där det unga, släta idealet hyllas medan vi som uppnår "mogen" ålder ska göra allt för att bromsa ålderstecknen. Det gör också att vi som blir äldre någonstans kan lägga på oss krav på att ständigt vara ungdomliga (vad nu det är egentligen) och hänga med. Det behöver inte vara dåligt. Det som känns besynnerligt är dock att livserfarenhet inte väger mycket, att ha levt och klarat av saker som läggs i knät av livet, det värderas sällan. Jag påverkas självklart också av det här. Precis som du. Något vi behöver förhålla oss till. Helt enkelt.
   Innan jag fyllde 50 hade jag aldrig haft någon form av ålderskris. På riktigt. Tyckte det var härligt att fylla jämt  20, 30, 40. Kände att jag ägde mitt liv. Dagen innan jag fyllde 50 vet ni som följt mig ett tag, fick jag två diskbråck i ländryggen. Mitt i natten. Jag gick från att vara vältränad och nöjd till att bli sjuk, konstant smärtpåverkad och ha svårigheter att gå och röra mig. Det fick mig plötsligt att bli gammal. På riktigt. Kände att något liksom sprang ifrån mig. Hur gärna jag än ville låta bli att känna det så kröp det in i mig. I mitt system. I mina tankar. På något vis. Jag har inte sett det klart förrän nu. Men efter 50 började också tankarna på döden och livets förgänglighet komma närmare. Till en början obehagligt, men sedan vartefter jag läst, begrundat, diskuterat och tänkt har jag börjat foga mig i att jag också ska dö. JAG också. Att det verkligen gäller mig precis som alla andra. Jag arbetar fortfarande med den tanken och vill vara helt förberedd när det är dags. Till min stora hjälp  har jag Den Tibetanska Livs- och Dödsboken. Ålderstänkandet har även smugit sig in i mig ibland när jag inser att jag har vänner som är mycket yngre än mig. Det är inget fel någonstans men det har känts konstigt på något vis ibland när jag tänkt på det.  Som när jag kritiskt granskat det känt att det kanske står för att jag vill vara yngre än vad jag är. Fast jag liksom inte är medveten om det. Förstår du hur jag menar?
   Jag vaknar tidigt.  Det är fortfarande mörkt. Jag är är stark. Med en tillfredsställelse inuti. Om att jag är 57 år och att jag är i min ålder.  I MIN ålder. Och jag är nöjd. Allt är möjligt. Hela tiden. För mig. För dig. Jag kan inte säga annat än att den här resan på snart åtta år sedan diskbråcken har tagit mig fram och tillbaka, hit och dit. I tanken. I handlingen. Jag vet också att jag gör mycket för mitt välbefinnande. Mycket för att må bättre. Även om det inte alltid känns så i stunden. Jag yogar. Det är mitt nummer ett. Jag andas. Det går ju inte utan :)  Jag prioriterar annorlunda. Jag är i nuet helt enkelt. Och efter den här senaste resan i ayurvedaland har något annat smugit sig in. Acceptansen. Av mig. Där jag är. Hur gammal jag är och att allt är gott. Tillfredsställelsen av att känna att varje ålder har sin egen kris och utveckling. Faktiskt. Och det är inget att skämmas för. Tvärtom, det är viktigt att erkänna för sig själv vad varje tid för med sig. Utifrån kulturen vi lever i men även var vi själva står. Och att inte någon trettioåring kan säga hur det är att vara fyrtio. Eller någon annan ålder heller. Just för att erfarenheten av att ha levt längre påverkar oss. Men att vi har olika åldrar i oss. Det är något att bejaka. För att kunna vara i sig helt och fullt.
   Och livet är precis så långt som det är. Eller kort. Det som betyder något är närvaron. Av att vara i sig.  Att jag alltid prioriterar min familj först. Alltid. Jobbet kommer sen. Att det är rätt för mig. Att jag vet att jag inte kommer att dö ledsen för att jag jobbat för lite. Tvärtom. Att jag startar nya projekt som jag verkligen vill göra. Oavsett hur gammal jag är. Att jag vet att allt finns. Att jag är i min ålder. Den biologiska är egentligen bara en siffra. Det andra, det som handlar om sinnestillståndet, det är tidlöst. Men det gäller att hitta dit. Även om utsidan förändras. Och det är också mänskligt att sörja att allt inte är lika elastiskt i kroppen som tidigare. Att rynkorna finns där av en anledning. Jag har levt dem. Och jag ser med spänning fram emot hur jag kommer att se ut vid 100 år. Går det att se flickan i mig som var jag? Som det finns delar av kvar längs vägen. Jag omfamnar min ålder idag. Jag vill varken vara äldre eller yngre. Jag är jag. I min egen tidlösa ålder. Det är gott.

8 kommentarer:

  1. Så mycket klokt och tänkvärt! Det har verkligen blivit en sanning detta ideal som råder, därför är det sååå bra att du skriver om det, och påverkar till en förändring för en mer naturlig syn och att åldern är vacker, om än inte lika slät;)

    Jobbigt när kroppen förändras pga sjukdom och sådär snabbt... Det är nu några år sedan min kropp förändrades också, och det var ju ingen lätt resa, men jag inser mer och mer hur mycket jag har fått möta livets och dödens frågor under resan. Och hur mycket detta har hjälpt mig att leva mer nu, eftersom döden finns mer närvarande jämfört med innan. Det kan nog låta mörkt, men för mig är det ljust, och för varje rynka blir jag visserligen förvånad men också tacksam för att jag får vara med så länge så att de hinner komma:)

    Varmaste kramen till dig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du och jag har väldigt lika syn på det här. Tack Milla för dina värdefulla rader. Stora kramar till dig!

      Radera
  2. Jag har inga visa ord att komma med. Vill bara tacka för en fin och tänkvärd text. Det är lite så jag tänker också. Ålderskris har jag inte haft någon än men visst finns det en del saker jag påverkas av när jag ser hur kroppen förändras (speciellt stunder jag mår dåligt). Men fortfarande ser jag fram emot att bli äldre och anser att livserfarenhet, den personliga, väger tyngre än ett ungdomligt yttre. Vi lever längre idag och att stämpla någon som "för gammal" för att man fått rynkor och några gråa hårstrån är helt sjukt. Att utesluta folk från arbetsmarkanden p g a att man överstigit 50 är lika sjukt det. Tänk vad mycket kunskap som går förlorad i denna ålderfixering.

    Hoppas att resan hem gick bra och att du nu på hemmaplan kan landa i dina upplevelser från Indien. :)
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dian rader och min resa gick fint. Just nu är det över 50 graders temperaturskillnad, så lite svårt är det för kroppen. När det gäller ålderskriser så tror jag att det kommer med åren :) Ju äldre du blir ju tydligare blir det hur du blir borträknad i vissa sammanhang, men det kan vi alla hjälpas åt med att inte acceptera. Bara leva på! Kram

      Radera
  3. Jag har inte haft någon ålderskris än och jag har på något konstigt sätt alltid sett i fram emot 50.Min känsla har varit att det är då jag mer har landat i mig själv och barnen är stora, även om det kommer vindar av oro emellanåt för min kropp, har inte varit i det bästa skicket under det senaste året.Men jag vårdar mer om mig själv nu och tar inget för givet längre.

    Kram finaste Annika jag älskar ditt magiska skrivande.

    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Lotta, jag blir så glad över dina ord! Tack ♥ Och ja, kanske är det så att när man blir tvungen att bli varsam då ser man andra saker. Skönt att du vårdar dig! kramar

      Radera
  4. Jag fyller 40 i år. Om bara några veckor. Det är en stor kris för mig. Inte för att jag blir äldre. Grått hår och rynkor tycker jag är vackert. Rynkor visar på visdom. Min kris sitter snarare i att jag KÄNNER mig gammal. Gammal i kroppen som värker och gör ont. Kropp och sinne som är så TRÖTT och saknar ENERGI. Känner att dagarna bara går. Jag vill göra saker men ORKAR inte. Jag måste ta bättre hand om mig själv. Prioritera mig själv, men jag glömmer lätt bort det i livets alla "måsten". Är så glad att jag hittat till yogan och klassen igår var underbar. UTMANANDE och lite smärtsam, men UNDERBAR!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Linn! Visst var det en härlig klass! Du ska se att det vänder, du kommer att hitta energi och då kommer du inte att känna dig gammal på det sättet tror jag. Och jag hoppas att du ändå kommer att fira din dag rejält. Så det känns :) Kramar!

      Radera