lördag 12 januari 2013

Klokskap och perspektiv

Sover djupt. I varmt mörker. Vaknar till sakta sakta. Någon spelar harpa. Min första tanke är att jag är i himlen. Så crazy. Men det är det första jag tänker. Vilka associationsbanor man kan ha. Harpaspelet fortsätter. Jag viker under myggnätet och tassar upp. Sitter på balkongen och lyssnar en lång stund till den underbart klingande musiken från ett av templen. Lägger mig igen. Flyter upp och ner i musiken. Flyter upp och ner i sömnen. Men vaknar tidigt när det ljusnar. Jag yogar. Jag känner mig lycklig att jag orkar yoga här.  Den behandling jag fått i två dagar nu har gjort mig pigg. Sådan skillnad mot förra gången jag var här. Återigen påmins jag om att allt tar tid. Man måste ha ett perspektiv på några år när man reser på den här typen av behandlingar. Det blir tydligare och tydligare för mig. Som i yogan. Det är det långa perspektivet som gäller. Och jag tänker på mitt löfte till mig själv, jag ska dö frisk. Föddes sjuk och blå. Ska lämna den här jorden väl förberedd för döden i en frisk kropp. Det är det slutgiltiga målet för mig i det här livet.
   I två dagar har jag nu fått Udvarthanam: The whole body is massaged with a medicinal powder (instead of oil). The treatment activates the circulation, loosens fat from the subcutaneous tissues and balances the cholesterol. The peeling effect softens the skin.
Hela kroppen masseras alltså med torrt puder. Det är den tuffaste massagen för personalen. De blir varma och svettas. Det är en besynnerlig känsla när fyra par händer masserar olika delar av kroppen. Jag vet inte riktigt var jag ska lägga fokus i kroppen, så det blir i andetaget. Och jag bara följer med. Det är så skönt. Det river skönt i skinnet. Det får igång mig på något vis. Minsta skrymsle är med. Jag flyter fram och tillbaka på det mörka träbordet. Min sköldkörtel får sig en lång massage igen. Det hela avslutas med en oljemassage av huvudet. Och ansiktet. Det är besynnerligt för dr Vijay gör samma rörelser i ansiktet som min yogalärare gjort på mig. Så många beröringspunter mellan ayurveda och yoga, så mycket klokskap. Väntar en timme innan jag får duscha. Huden som silke. Hela jag mjuk och följsam. Den här behandlingen tar mig ut på en resor jag aldrig skulle hittat annars. Kan inte annat än känna en stor glädje inom mig när jag nu sitter och väntar på nästa behandling som blir något helt annat.

6 kommentarer:

  1. Fina Annika,

    Tack för att du delar med dig av dina upplevelser!
    Läser varje inlägg långsamt och med fullt fokus..det känns nästan som jag är med där då ;-)
    Googlade på Dr V:s namn för att försöka lokalisera var du är någonstans, men lyckades inte :) Om du har lust att dela med dig av det skulle jag bli så glad...
    Tycker att det är så spännande och vill leta efter bilder på omgivningarna, för att känna mig ännu mer närvarande.
    Tittade på en film häromdagen. Marigold Hotell. En mysig engelsk film om några seniorer från England som reste till Indien och lärde känna varann och landet. Mysigt och gjorde min Indien-längtan större :))

    Kram och ha det så gott!
    Mia
    Ps tack för din fina hälsning ❤

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack rara du! Jag har många fina bilder härifrån men nätet är så långsamt för att ladda upp dem, jag lägger upp när jag är tillbaka hemma. Jag är på www.treatmenthouse.com Marigoldfilmen tyckte jag mycket om och jag kan känna igen det mesta från det här landet i den.
      Kram och tack för dina ord!

      Radera
  2. Vilket fint löfte du har gett till dig själv. Jag har avlagt ett liknande till mig själv; Jag vill kunna titta ner i mig själv och bara mötas av min egen spegelbild.
    Skönt att du blir så väl omhändertagen. Hur går det för din man? Kanske han upplever det jobbiga som du gjorde på din förra resa?
    Kram Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh va fint uttryckt! Ja min man går det bra för, han har också varit här själv en gång tidigare, så nu är vi här tillsammans och det är fantastiskt för att uttrycka det milt :) Det händer så mycket, svårt att sammanfatta egentligen. Kram och tack för dina ord!

      Radera
  3. PS: Vad fin din bloggsida har blivit! Snyggt med ramarna och mycket lättare att läsa:)
    Carina (igen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Lite förändring, jag gillar det ljusa rena, egentligen vill jag göra lite mer, det får bli när jag är hemma igen. Kram!

      Radera