onsdag 11 april 2012

Precis tvärtom del II

För att förtydliga mig lite. Jag är för hälsa. Punkt. Om det visar sig att gamla idéeer och tankar om vad man bör äta och vad man bör undvika visar sig vara förlegade, då blir jag intresserad. För att svara på några frågor:)- Jag och min man äter samma mat. Förutom att jag äter fisk och skaldjur, det tål inte han, så jag äter det på lunchen ibland istället för hemma, för att slippa laga två rätter till två personer. Det som jag skrev som förbättringar i mitt mående, det gäller även honom i allra högsta grad. Han har även tappat i vikt sedan vi började, jag har mest tappat i centimeter :). Vi började med den här kosten i tysthet, ville se om vi fick några hälsoförbättringar. Vi blev överväldigade över hur vi själva mår nu. Men de första två veckorna hade jag konstant huvudvärk, morgon, middag och kväll. Vaknade och somnade med huvudvärk. Sedan försvann den. Sockersuget har för min del varit lite jobbigt först men jag har inte ätit godis på två månader och jag saknar det bara när jag ätit för lite fett någon dag. Det är också riktig intressant tycker jag.

Frukost består av ägg i någon form, kaffe eller te och fet god rysk yoghurt med lite bär och nötter på.

Lunch och middag består av grönsaker som växt ovan jord, de har lägst kolhydrathalt. Protein stort som din hand och cirka 1 dl fett i fetaste formen. Avokado, riktigt kokosfett (inte det där lilla fyrkantiga paketet) smör, grädde, creme fraiche. Alla feta varianter.

Man bör få i sig 500 gr grönsaker varje dag.

Festar på mörk choklad, bär och grädde.

Bakar bröd på frön, ägg och riven ost till exempel. Eller med mandelmjöl. De blir fantastiskt goda och man äter med riktigt ekologiskt smör på. Jättegott!

Det vi inte äter är socker, kolhydrater som pasta, ris och potatis eller bröd. Men man behöver inte köra så hårt på att utesluta kolhydraterna om man kan tolerera dem. Men då äter man mer GI-inspirerat med långsamma kolhydrater.

Det hela har resulterat i att vi äter mer "ren" mat. Lagar mat mycket oftare och köper aldrig något halvfabrikat eller charkuteriprodukter (som det heter i debatten). Inga E-nummer så lång det går att undvikas och inga tillsatser. Har ni sett hur ofta det är socker tillsatt till olika matprodukter? Det är lite otäckt nästan när man börjar läsa innnehållsförteckningen på allvar. Vi köper ekologiskt så långt det går. Feta ostar går bra. Inte så dumt snacks att äta brieost och oliver. Eller Groks, parmesanostknappar. Och när man börjar leta finns det hur många goda recept som helst. På nätet och i böcker.

För egen del har jag också börjat fundera på varför jag fick operera bort min gallblåsa för snart 3 år sedan. Då sa läkarna att man inte visste vad det berodde på att så många kom in med gallstensanfall. På min arbetsplats är vi ett helt gäng som opererat bort gallblåsan! Hos kostdoktorn har jag sedan läst det här Jag har aldrig varit överviktig men däremot har jag undvikit fett. Förmodligen var det inte alls bra för mig...

Ja, det är lätt att bli lite frälst när maten ger så goda effekter. OCH när alla de senaste stora studierna visar hur bra människor mår på den här kosten och hur friska de blir. När fler och fler läkare ser hälsovinsterna och propagerar för en koständring.

Det jag däremot inte förstår, det är hätskheten i debatten. Alla märkliga slutsatser som sedan visar sig inte ha belägg. Det är sorgligt.

Lägg in bilden på min egen LCHF-tårta igen som en god avslutning :)

10 kommentarer:

  1. Nu blev jag förvånad. Jag trodde att du var vegetarian. Men det är skönt att läsa det du äter även om jag blev förvånad.
    Kram
    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. M - jag har försökt vara vegetarian under några gånger i mitt liv. Och då menar jag seriösa försök under ett halvårs tid utan kött eller fisk. Det har inte alls fungerat bra och min mage har under den tiden sett ut som på ett mumintroll :) Nu har jag hittat ett sätt att äta som är väldigt gott och enkelt. Och framför allt nyttigt, känner mig lite nyfrälst sådär! Kram och tack för dina ord!

      Radera
  2. Blev så inspirerad! nu har jag gjort frukostmysli på valnötter, pumpakärnor, mandlar, linfrön, solroskärnor, kokos, hasselnötter och köpt 10% yoghurt. Och Lasse fixar stooora köttfärsbiffar just nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) så glad jag blir att kunna inspirera! Kram

      Radera
  3. Nickar instämmande i vad du skriver om socker. För ja, det är verkligen socker i (nästan) allt.
    Jag älskar chips, som förvisso inte är speciellt lchf-vänliga, men jag kan ändå inte låta bli att undra varför något som redan är så kolhydratrikt måste sockras på också? Det finns naturligtvis bättre exempel men jag tog det som låg närmast till hands. Vad har företagen för deal med sockertillverkarna egentligen?
    Har själv inga problem med vikten men jag tycker att det är otäckt att man snart inte kan köpa några produkter utan det vita giftet. Kan faktiskt inte låta bli att inspireras lite av lchf-dieten, av det du skriver och att du blivit av med ditt sockerberoende. Någon lchf:are blir jag aldrig men det finns så många smarriga recept med ingredienser som kan ersätta socker och vetemjöl. Beställde faktiskt hem mandelmjöl, stevia och kokosolja (som jag redan använder mycket) idag för att kunna baka en god kokoskaka.

    Önskar dig en trevlig afton! :)
    *kram*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va härligt Carina! Kramar och det låter som en härlig kaka :)

      Radera
  4. Tittade på Klaras recept men det finns saker jag inte fattar. Vad är "fiberhusk" till exempel? Har aldrig hört talas om det och undrar hur man kan översätta en sån sak på italienska...hahaha!
    Läser med stor nyfikenhet om din diet i alla fall.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Fiberhusk är malda psylliumfrön. Kolla här http://www.lindroos.net/produkter/glutenfritt/fiberhusk

    Det mesta man bakar med är olika frön eller nötter som är malda. med ägg och smör eller grädde som degvätska och så ost. Funkar finfint :)

    SvaraRadera
  6. Jag håller med varenda ord du skriver: det är riktig mat. :)

    SvaraRadera