onsdag 10 augusti 2011

Enkelheten i livet

Det var med olika funderingar som jag åkte till en ayurvedisk klinik. Lätt orolig för alla klassificeringar som skulle äga rum. Krångliga saker att ta till mig. Kanske har ni också stött på människor som är så fast i sitt tankespår av vad de "får eller inte får" göra enligt ayurvedan? Hursomhelst. Tänkte mig kanske ett slags schemalagt liv. Tänkte att jag kanske behövde det. MEN. Det jag nu känner inuti är tacksamhet. Att få uppleva den här platsen. Den här enkelheten. Det okomplicerade. De här människorna. Som arbetar här. Med tusen olika sysslor. Men även de andra som är här med mig. Några har hudproblem, med psoriasis och liknande. Andra helt andra saker. Men det spelar ingen roll vad. Vi delar något här. Och vi kommer att åka härifrån med den här enkelheten till livet i hjärtat. Med den här basala kunskapen om ayurveda. Den här livskunskapen som vi i väst som bäst håller på och plockar isär till beståndsdelar som inte får något sammanhang. Vi behöver inte rita något rutmönster över något eller någon egentligen. Vi är alla individer med olika behov. Men inte olika. Mat och sömn. Grundläggande behov. Vi äter alla ungefär samma mat här, någon får ta bort något men annars är det ingen speciell diet. Förutom att vi bara äter vegetariskt :) Befriande är nog ordet jag letar efter. Enligt dr V är siffran två väldigt viktig inom livskunskapen/ayurvedan. Om man följer hans råd här nedan, då blir livet hälsosammare.

Gå på toaletten två gånger om dagen och då menar jag inte kissa :)

Två gånger i veckan ska man smörja in kroppen med olja, vänta 30 minuter och sedan duscha av den.

Ha sex två gånger i månaden. Max. Kanske höjer någon på ögonbrynet här, men sexuell aktivitet är också energi som vi bör hushålla med.

Två gånger om året gör man en inre oljerening.

Vill med glädje gärna skicka hans kloka ord vidare för det är inte så krångligt. Vi behöver inte så mycket. Egentligen. Grundläggande behov som gör oss fria i kroppen när vi följer dem. Så pay it forward :)

9 kommentarer:

 1. 2.
  ett bra nummer.
  skulle gärna få en ayuruvedisk oljemassage.
  och den där frukosten efteråt, låter fantastiskt god!
  kramar

  SvaraRadera
 2. Ja det är den där enkelheten som jag bara är så förälskad i när jag har varit i Indien, här är det så komplicerat att leva enkelt..
  Och Kerela är speciellt om man jämför med Goa, Jag var på ett yoga/ayurveda hotell mitt ute i ingenstans. Närmsta ställe var kovalam.Men tyvärr har solresor tagit bort sina resor dit.

  Är det krångligt att ta sig på egen hand till Kerela?

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Sara - ja det är nog det :) och frukostarna är fantastiska. Äter olika varje dag! Kramar

  Lotta - Ja det är slående faktiskt när man tittar på det enkla hur avskalat det kan bli.
  Jag tycker om både Goa och Kerala. Men jag har inte varit i norra Goa som verkar skilja sig en hel del från södra. Har du varit i Palolem? Ett underbart ställe!
  Det är inte svårt att åka till Kerala själv. Enklast är att flyga till Trivandrum och sedan ta sig vidare dit man vill. Kruxet är att de flesta flighter är så långa, man får vänta många timmar ibland. Jag hade tur när jag åkte hit med Qatar Airways, 6 timmar till Doha i Qatar och så direkt byte och så 4 timmar till Trivandrum. Är man ute i god tid brukar det inte vara något problem. Min bästa sajt för resor är supersavertravel.com
  Kovalam ligger nära mig också nu :)
  kram

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Det var skönt att läsa om enkelheten för jag tycker att det verkat så krångligt med ayurveda. Alla frågar vad man är för något och sedan står allt klart på något vis över hur man ska leva. Tack!
  kramar
  M

  SvaraRadera
 5. M - precis det jag menar! Kramar

  SvaraRadera
 6. HEj hej!
  Att du vågade... jag undrar om jag skulle våga något sådant här, men det låter så himla bra. Den där enkelheten lockar mer och mer. Verkligen jätte spännande saker som du har fått uppleva med Ayurvedan.

  Ljus*
  /V

  SvaraRadera
 7. Halkade in på din resa och har njutit av dina träffande beskrivningar, lett igenkännande åt dur och moll, smärta och välbehag. Tänker också att det är tur att det inte finns ett facit! För mig är sex med den jag älskar något av det mest energi givande som finns, kroppar i fullständig harmoni som ger kraft åt varandra... Kram Gemma

  SvaraRadera
 8. Tack för dina tankar! Kram

  SvaraRadera