söndag 3 april 2011

Omslutande gråhet

Är en person som skrattar ofta. Högt. Länge. Men också. Också en som har ett stort vemod i mig. Vi är väl alla så, kombinationer av olika delar som kanske är lite motsägelsefulla. Mitt vemod bottnar säkert i en mängd delar som jag tar med er en annan dag. När det är disigt och duggregn ute som det är hos mig idag. Då mår jag fint. Och allt känns lugnt och får plats. På något vis så omfamnar det något i mig. Omslutande. Vet att det kan kännas deppigt för en del, men vi är som sagt olika. Tycker mycket om svartvita bilder, men de bilder jag tycker mest om är nog när gråskalan också finns. När det inte blir så hårt, så polariserat. Och jag har hela dagen ledig. Inget uppbokat. När man jobbar mycket, som jag gör, så känns en hel dag som en gåva. En blank dag. Där jag slipper stressa ut, för solen lyser inte. Och ibland är det så skönt med det grå. Jag är förmodligen född i alldeles rätt klimat :) När jag varit en längre tid i ett soligt land, då blir jag rastlös. Kanske är det så att vemodsvädret balanserar upp det andra i mig? Det snabba, det högljudda, otåliga... Det som förmodligen är mer svartvitt. Men vi behöver alla nyanser. Alla i gråskalan. Och när det grå mjuka finns då får det andra plats. Då blir det plötsligt skönt att dammsuga, småplocka och fixa. Spela musik som bara jag vill höra. Alla andra i familjen jobbar och jag rår mig shälv. Dricker flera stora koppar kaffe och bestämmer mig för att ta min yoga i eftermiddag. Så fritt. Så grått. Så vackert. Som mjuk mjuk sammet runt de svarta trädens fuktiga silverdroppar. Allt finns samtidigt. Det svartvita i mig balanseras upp av det mjuka grå.

8 kommentarer:

 1. Så fint skrivet och beskrivet. Känner igen mig, och känner en befrielse i att läsa dina ord. :)

  SvaraRadera
 2. Jag känner också igen mig, verkligen. En hel dag är en gåva och att få stå vid sin egen diskbänk och röja upp medan kaffet puttrar är lyx. Att dessutom ha en tillgiven valp vid mina fötter har fått mig att uppskatta det viktiga i livet och planera annorlunda. Jobbar du med ditt gamla jobb samtidigt som du driver Stilla Stund?

  SvaraRadera
 3. Hej hej!
  Vi är alla olika och det är fint att du uppskattar en grå dag, själv blir jag tokig *Skrattar* måste ha mina färger runt omkring mig, då mår jag så himla bra.

  Kramar*
  /V

  SvaraRadera
 4. Jag tycker också om kravlöst väder! och kravlösa tillstånd överlag. Så fast jag älskar solen, älskar jag också dedär sena eftermiddagstimmarna då jag går in och stänger ytterdörren. Liksom jag tycker om, på ett sätt, när det första mörkret kommer om höstarna. Skönt. Eller som denhär helgen, regn och gråa moln, efter långa dagar av så mycket sol att man nästan blivit blind. Bara vara. Plocka och pyssla med sånt man mår bra av. Och sörpla hur länge som helst på detdär halvljumma kaffet ;)
  Kram!!

  SvaraRadera
 5. jag känner igen det där. precis som jag verkar du vara en regnbåge utav gråskalor. ibland...
  någon berättade för mig att precis som det finns vinterdepressioner och pga för lite solljus etc så finns motsatsen. för lite vinter och mörker kan skapa depression. din text fick mig att tänka på det. måste läsa på när jag hittar info! vi behöver kontraster.
  kramar till dig fina.

  SvaraRadera
 6. Så vackert beskrivet och skrivet..

  Jag kan också hålla med dig om att de "grå" dagarna kan vara sköna, det är då jag blir mest aktiv i hemmet..städar, fixar och grejar och jag får inte dåligt samvete för att jag är "inne" en dag och gör det..
  En skön känsla...

  Sköt om dig
  Kraam

  SvaraRadera
 7. Härligt att du också skriver om balans:-)

  SvaraRadera
 8. Så fint skrivet!! Och så härligt att läsa att de grå dagarna också kan vara så vackra!:)

  KRAM

  SvaraRadera