tisdag 28 juni 2016

Svar nog

Så påminner jag mig om den ayurvediska kunskapen. Om vilken tid vi befinner oss i. Vi har just lämnat en delvis varm och torr kaphaperiod och är nu inne i pittadelen av sommaren. Den egentliga riktigt varma säsongen. Pitta som handlar om eld, fire, det element som bränner bort det oväsentliga, renar och skapar klarhet. Tiden fram till september ungefär är dominerande av pitta och når sin kulmen med rötmånaden, den tid när fukt OCH värme är som mest påtagligt.

Får vi för mycket av det goda kan pitta leda till irritation i olika former. Det kan irritera  tarmen, skapa halsbränna eller magkatarr. Jag har faktiskt haft halsbränna nu, något jag nästan aldrig har haft förutom när jag varit gravid. Allergier kan ju yttra sig också form av irritation, klåda eller rinnande slemhinnor. Det senare är egentligen inte ett pitta-symptom, utan kroppens försvar att med vätska dämpa det som blivit överhettat. Som att släcka en brand ungefär. Där har det varit mycket bättre för min egen del. Nästan ingenting alls.  Överskott på Pitta kan naturligtvis också leda till irritation i humöret, man tänder på kortare stubin. Där får jag nog erkänna mig skyldig. Har irriterat mig på mig själv för att jag känt mig så "het". Jag som nästan aldrig är arg nuförtiden har inte riktigt känt igen mig.
   Och ja, det sammanfattar väl det hela ganska bra? Vad säger ni mina vänner. Kanske har vi lite överskott av pitta i oss och så tänder det till när säsongen också domineras av det elementet? Lägger man sedan till att man kanske jobbat mycket, så blir det enklare att förstå utbrotten, om man har några, eller om det är annat som stör i ens liv. Allt plussar ju på liksom.
   Jag begrundar det hela och känner att för mig är det här svar nog. Inte så mycket rymdkänsla, lite mer av aha och det är inte så konstigt att jag vill vara i skuggan och bada i en sval sjö.

Jag ska påminna mig om den kunskap jag faktiskt har och lyssna på den!

2 kommentarer:

 1. Kan ju lugnt säga att Pittan drog mej med precis innan ledigheten, just för att så mycket plussades på varandra. För mej är det en ständig balansgång mellan min starka Vata och Pittan som bubblar och lurar bakom hörnet :) Så glad att det finns verktyg och lösningar att ta till sig - att inget är hopplöst eller omöjligt att rå på.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma för mig, är vata-pitta dominant och den där orosvinden i mig eldar på elden så att säga :) Ja inget är omöjligt, måste bara påminna mig själv ibland. Ja just ja, så här är jag. Kram!

   Radera