torsdag 19 november 2015

Som ett leende från himlen

Jag har haft många illusioner i mitt liv kring människor och "institutioner". Som att alla i kyrkan var snälla, alla på banken gjorde bara sitt jobb. Och så vidare. I den föreställningen växte jag upp. Det föresvävade mig inte ens att individer likaväl som organisationer har haft ett driv kring att tjäna pengar men också tjäna sig själva. Jag har varit så naiv. Jag är det fortfarande. Tänker på att jag haft samma tankar kring yogans sfär här hemma. Men det är ju inte riktigt så. Allt finns överallt. Det goda och inkännande och det snåla, jag är mig själv nog. Nej, jag är inte bitter. Jag är bara så himla förvånad. Men varför skulle människor liksom leva som de lär? Det är nog det svåraste som finns. Fina ord är lätta men handling är svårare. Jag är samtidigt så skönt överraskad över människor som stöttar och finns där hela tiden. Även om de själva inte mår bra. Kanske är det just det som är skillnaden? När man väl varit nere i ett slukhål så vet man hur det känns. Som om allt drar neråt och man försöker hålla sig kvar och drar tag i allt som kommer i ens väg. Alla får sin beskärda del av det vi behöver ta oss igenom, vill man stötta så gör man det. När det händer. Inte när det passar mig.  Tänker också att glädje gör allt större och vackrare. Som kärlek. Därför försöker jag hitta glädje i det mesta just nu. Det som är glatt vill jag ägna mig åt. Från nytuslagna hyacinter till inkännande samtal. Och jag vaknar till en vit värld. Bara det. Vilken gåva. Den rena vita snön som förmodligen inte kommer att stanna. Det gör inget. För i stunden singlar den, faller den som en enda stor present. Som ett leende från himlen. Och jag fortsätter att vara naiv. Jag fortsätter att tro gott om människor och får stå ut med att bli besviken ibland. För vet ni. Jag blir ju också så överraskad av all värme och kärlek som är oväntad. Idag kokar jag extra starkt kaffe och äter pannkakor till lunch. Med blåbär. Och snön faller.

14 kommentarer:

 1. Många tänkvärda ord! Visst är det lätt att säga fina ord - men svårare att visa saker genom handling. Uttrycket "det är tanken som räknas" känns också väldigt förlegat - även om såklart tankar är superviktiga! Inser mer och mer att det är handling som räknas. Skickar många kramar till dig i detta svåra som du nu går igenom! Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena, det värmer! Kramar

   Radera
 2. "Hitta glädjen i det mesta" så himla sant! Vacker bild också! Kram

  SvaraRadera
 3. Jag blir också glad över snön, så mycket lättare med vitt än det kompakta mörkret. Tänker på för något år sedan när jag var uppsagd från jobbet. Jag skrev Tillit i varje inlägg tror jag men det var inte helt lätt. Tillslut blev jag kvar men allt blev förändrat till det bättre. Hoppas du kan få lite lugn och ro snart vad som än händer. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag att jag får, tror min värsta svacka är över. Kram och tack!

   Radera
 4. Det du gör, det är stort. Att välja det vackra, det som ger glädje. Så svårt i många lägen. Jag hoppas det ger dig styrka och att du kommer att gå hel ur det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pernilla, det värmer. Ja jag är övertygad om att det är rätt väg att gå. Jag menar vem vill bli bitter och förgrämd?! Jag kommer att gå hel ur det här för det har jag bestämt!

   Radera
 5. Vi har sagt det förr, men vi är så lika varandra i många saker. Även jag är naiv och vill tro gott, går på pumpen ibland, får en smocka som heter duga men blir också glatt överraskad då och då.
  Det blir bra i slutänden, vet du, och vi har en prick i himlen för att vi är de vi är.
  Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis Carina, tack!! Kramar

   Radera
 6. Jag behåller gärna den där naiviteten.
  För det ligger mycket tro i det. På hoppet, när det gäller medmänsklighet och människokärlek.

  Var på ett möte igår som var motsatsen. Fullt av bitterhet och "jag är mig själv närmast".
  När jag åkte hem så tänkte jag på att det skrämmer mig när jag möter sånt.
  Det blir så hårt, så utan dom där nyanserna. Att alla kan göra fel eller brista.
  Och att då finnas där istället för att vända ryggen till med hårdhet.

  Nu svamlar jag lite men det satte sig i mig.
  Tror det slog mig just det där om illusionerna. Att jag var övertygad om att det skulle gå att fixa och igår så slogs jag av att det kanske inte gör det.
  För att människorna som ska lära i det här fallet lever tvärtemot...

  Så en mjuk fredag med kanske mera snö och ljus. Och starkt kaffe!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannis, du skriver alltid så klokt, tack! För jag får fortsätta vara naiv helt enkelt. Mycket kaffe blir det och snön är fin och himlen magisk. Kramar!

   Radera
 7. Jag tycker det är viktigt att tro gott om folk till dess att de bevisar motsatsen. Jag måste dock öva på att ge folk fler chanser. Där är jag väldigt hård. Jag blir helt enkelt för sårad/arg när när jag tror folk om gott och att de sedan motbevisar mig både en och två gånger..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svår balans det där. Är de inte viktiga så aktar jag mig istället. Det finns gränser helt enkelt för mig.

   Radera