torsdag 5 november 2015

Maten

När jag ändå är inne på det här med föda. Min lärare pratar mycket om mat och kost vid sista lektionen. Att vi inte måste äta så mycket mat, mat är ju som sagt mycket mer än det vi tuggar i oss. Han uppehåller sig länge vid trenden raw food, det han säger bekräftar det jag känner i min kropp om jag äter olagad mat. Jag mår inte bra på det. Inget som är kallt eller okokt egentligen, allt ifrån frukt till sallad. Äter jag sallad måste jag ha något som balanserar det kalla, olagade som en ordentlig olja. Som både  han och som man säger inom ayurvedan så måste maten "kokas" någonstans. Om inte utanför kroppen, så i kroppen. Äter man raw food måste kroppen koka sin egen mat, det sker via agnin, vår inre eld (inte att förväxlas med pittan) och då blir kroppen sur vilket påverkar våra skelett mest av allt i slutänden. Den råa maten försvagar också den feminina energin i kroppen.
Kroppen försuras också när man äter fläskkött. Då blir kroppen också torr och alla ben i kroppen tar stryk. Kött överhuvud taget är försurande och det är därför man ur ett yogiskt perspektiv inte äter det. Han sa att det har kommit många moraldiskussioner på senare tid, det är synd om djuren osv men från början handlade det om hur köttet påverkade kroppen. Sedan självklart i vår tid med hemska djurtransporter och villkor för djuren så påverkar det också vår syn. Jag vill vara tydlig med det. Men det är spännande att höra det här ur lite andra synvinklar. Att se på födan och vad som påverkar vad. Han sa också att insekter - det äter man inte. Det kommer att påverka ditt minne. Till insekter räknas också allt som är seafood. Och tänk, det är så jag tänker och känner inför räkor, kräftor osv att det är insekter eller som kräftor som tillhör spindelfamiljer. Men ägg är bra föda. När det gäller min egen köttkonsumtion så äter jag det otroligt sällan. Men jag äter det. Då alltid eko, krav eller vilt kött. Jag behöver det ibland för att stabilisera min vata. Det är skönt att hitta rätt för sin egen del, men även att få yogisk teori hopknutet kring födan.

4 kommentarer:

 1. Så intressant! Jag klarar inte heller av att äta kall mat. Jag blir inte mätt och det känns som att det saknas något, jag har inte riktigt fattat vad, men det kanske har med kokningen i kroppen att göra då? Hm. Intressant som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, det saknas något. Ja det är ju frågan om hur vi vill använda kroppens egen eld och energi. Det är jätteintressant!

   Radera
 2. Vet du, jag börjar nästan gråta när jag läser detta. För att det bekräftar så mycket av det jag tänker och känner kring mat. Tänk så mycket man vet, utan att veta det - om du förstår hur jag menar?! Behövde få läsa just detta idag ♥
  Kram min vän!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vännen, vad glad jag blir! Ja vi vet ju. Egentligen ♥
   Kramar!

   Radera