onsdag 27 november 2013

Få mer plats inombords

Läkande samtal. Stilla samtal. Sorgbearbetning som förlöser och läker. Det är en fantastisk metod. Den är känslomässig, ingen terapi. Och ändå. När jag tar del av människors historia, när jag delar min så blir summan större än innan vi började. Det är som små mirakel i vardagen. Min verksamhet som handlar om förluster och läkning, den växer stadigt. Nästan så jag kan höra det. Varje gång någon har avslutat sin kurs hos mig så har jag en ny. Män. Kvinnor. Unga. Gamla. Alla med sin speciella förlust och relation som behöver läkning. Och ändå. Ändå finns det så otroligt mycket gemensamt. Det jag kan se är att vi grundlägger så oerhört mycket i barndomen. Vad det än handlar om. Och att hitta de delar som inte är klara, det är inte svårt. Det svåra kan ibland vara att släppa taget om det man vant sig vid att tänka. Framför allt det man tänker om sig själv. Mitt hjärta svämmar över. Jag blir en lyssnare som deltar aktivt. Utan att säga något. Ett hjärta med öron. Det är en sådan skillnad på ett sådant samtal jämfört med vilket samtal som helst. När någon får din odelade uppmärksamhet. Lyssnar på svårigheter, övergrepp och trassel. Eller bara de "vanliga" sorgerna som vi alla genomgår. Livet. Det kan låta så svårt. Men effekten är tvärtom. Man blir lättare. Hittar sin glädje tydligare. Inser att de där ouppklarade delarna, relationerna, de mår bäst av att läkas. Där man använder olika verktyg som ursäkter och förlåtelser och andra viktiga känslomässiga yttranden. Allt elegant sammanfogat i slutet. Jag skulle kunna skriva hela dagen lång om de hjältar jag träffar. De som vill få mer plats inuti. Läkande samtal.

11 kommentarer:

 1. Det verkar så spännande och så givande det här med sorgebearbetning. Vet att en vän (och coach) till mig talade väldigt varmt om kursen när han gick den. Jag har läst en del och tittat på videos. Kanske att jag själv en dag är redo att ge mig i kast med det. :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det. Jag rekommenderar den varmt. När du är redo är du redo. Kram!

   Radera
 2. Jag har läst dina ord flera gånger. Vilken ynnest att få vara med och dela detta, människors tankar. Det låter så fint och befriande, vilket jobb du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det. Ja jag har ju skapat mitt eget jobb, rättså fantastiskt faktiskt! Kram

   Radera
 3. Fint! Vet att jag har rabatt på den utbildningen då jag har utbildat mig på coachcompanion, lyssnandet har en stor del i coachningen också. Ynnest att få jobba med det! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh Ulrika, jag rekommenderra den hela dagen lång, gå den om du har möjlighet! Kram

   Radera
 4. Underbart! känner precis igen det där med när man ger sin odelade uppmärksamhet och lyssnar, att ingen avbryter när man sedan berättar, det ger liksom lika mycket och läker och ger kärlek - håller alldeles med och är glad att jag har en grupp att gå till jag med. annars hade jag nog satt mig på tåget till dig!
  tänker på dig..

  kramar Lycke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att du har en grupp Lycke. Och tänk om du ändå kom nersusandes med tåget! Kramar

   Radera
 5. vackert och viktigt med närvaro, att någon verkligen hör en.. tänker att du ger så mycket men säkert också får tillbaka en hel massa i det här sammanhanget.
  stora kramar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så. Stora kramar tilllbaka!

   Radera
 6. Jag har en kollega som arbetar med traumabearbetning. Jag frågade henne hur hon klarar av att hantera allt hemskt hon får höra i form av övergrepp och annat. Hon sa: "Det är inte svårt för jag blir en del av den positiva processen, den som gör allting bättre för klienten." Jag förstod vad hon menade. Det svåraste är ju att känna att man inget kan göra.
  Kram Carina

  SvaraRadera