måndag 23 november 2009

Vackra kurvor


Alla kroppar är vackra. I alla kroppar bor en människa, som är värd att ses som den person den är. Jag känner mig religiös. Nä, inte riktigt så kanske som det låter, men jag är helhjärtat nöjd. Har varit med mina döttrar på Yasuragi i 2 dagar. Ett japanskt spa mitt i Sverige. I Stockholm. Bland klippor och tallar. Så vackert. Så rent för sinnet. Så enormt rogivande. Vi tvättar oss enligt den japanska badritualen. Vi sitter tysta på träpallar och använder oss av tvättlappar i tyg. Det är tyst. Varmt. Häller vatten på oss själva - om och om igen. Meditativt. Vackert. Alla dessa kvinnor. Alla kurvor. Alla kroppar som ser ut som just det de är - kvinnokroppar. Inte tyglade. Inte tuktade. Helt enkelt som vi ser ut. När vi är nakna och inte retuscherade. Det är vackert och det är sant. Vi behöver gå till badhuset oftare :) Se varandra. Inse att naket inte är något annat än just det. Vi talar med låga röster när vi ligger i det 40-gradiga vattnet utomhus. Tallarna gröna bredvid, rönnbären overkligt röda i diset från vattnet. Att gå runt i sin Yukata, alla ser likadana ut. Vi badar oss nöjda. Äter gott och sover tungt. Badar på morgonen. Provar på Chi gong och ser likheter med min yoga. Allt kring hur energierna väcks. En del är faktiskt samma rörerelser som jag brukar göra. Märkligt. Men också spännande. Tiden är ingenting som Hans Alfredsson skrev. Och det är extra sant just nu. När vi åker hem känner vi alla tre att vi varit på en långresa. En resa som var 2 dagar i tid mätt men mycket längre på andra sätt. Jag bär med mig lugna naturliga kroppar i mina tankar.

Bilden är på Lizzie Miller, en modell som var "djärv" nog att visa sina kurvor i tidningen Glamour, USA; i slutet på sommaren. Javisst, den sålde slut, för vi är så svältfödda på att se bilder på hur de flesta av oss faktiskt ser ut. Själv har jag helt ändrat ideal, ju mer jag utövar min yoga, ju mindre viktig känns utsidan. Och när jag ser alla kvinnor som i ett badhus, hur de FAKTISKT ser ut, ja då känns det skönt.

6 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig! Less är man på hur kvinnorna i reklamen och på omslagen ser ut, och dessutom är de nästan alltid retuscherade - men vi går ÄNDÅ på lurendrejeriet! Jag läste nyligen att bara 5% av jordens befolkning kan se ut som modell-idealen, vi övriga 95% då, när ska vi få synas på omslagen?

  Helt klart är ju att yogan ger en kroppskännedom och en kroppskärlek som sträcker sig bortom det yttre - en av yogans många fördelar :)

  SvaraRadera
 2. Skriver under på det du sa. Precis det jag gick och tänkte. Sedan jag yogar kan jag till och med tycka om min stora rumpa och inte skämmas och hela tiden dölja den med långskjortor och jätte tröjor.
  Blir verkligen sugen på att börja gå på bad hus!

  SvaraRadera
 3. Det strålar fridfullhet från dig!
  En veckoslutstrip gör underverk.
  Vår egen födelsedräkt är vacker, precis som den är.

  Jag har hittat en engelsk version av den finska versen du frågade om:
  Thousands of candles can be lighted from a single candle,
  and the life will not be shortened.
  Happiness never decreases by being shared.
  -lord Buddha

  SvaraRadera
 4. Ja, vi är nog många som egentligen känner igen oss. Låt oss komma ihåg det :)
  Sue, vilken vacker vers! Tack.

  SvaraRadera
 5. Tack för att du visade den bilden, den rör upp vackra känslor i mig. Det vackra är inte bilden i sig, kompositionen, ljuset, annat man brukar tala om när det gäller bilder, det vackra är magen som stilla talar om att här har legat ett barn. Underbart.

  SvaraRadera
 6. Ja precis så känner jag också!

  SvaraRadera