onsdag 25 september 2013

Visst gör det ont när minnen släpper?

Omvälvande. Kan inte använda något annat ord för det som händer just nu i min yoga. Ni vet att jag under tre månader haft egna asanas sedan den långa kursen jag var på i somras. En av dem har verkligen varit tuff, både mentalt och fysiskt. Sjäsligt. När tårna nästan går av i min SuchiKarana. Men när man arbetar med den typen av utmaningar vet säkert ni som yogar att det förändras. Att allt förändras. Till slut. En del dagar har jag gråtit och rullat runt av sorg, utan att förstå vad det hela egentligen har handlat om. Har inte fäst vikt vid vad det kan vara, bara på att få släppa taget om något som gör ont i själen. Och smärtan har stundtals bytt plats med något. När jag kan flytta mitt fokus från onda tår så kan jag sitta längre. Helt enkelt sjunka ner ännu mer. Och annat kommer upp från djupet av mig i samma stund jag kommer längre. Igår hände något. Jag kom i kontakt med ett minne. Ett minne som flöt upp som en kork i vattnet. Och jag delar det med er för jag vill släppa det helt och fullt. Jag vill också skriva om det för er som ibland i kommentarerna undrar över varför det "måste vara så smärtsamt". Ibland. Här kommer min berättelse som jag väljer att dela för jag tror vi har mer gemensamt än vi tror:
   För fem år sedan kom jag in till sjukhuset med svåra magsmärtor och kräkningar. Det visade sig att jag hade gallblåsan fullproppad med gallstenar (knölig och mogen, som min kirurg uttryckte det) och lades in för operation. Eftersom jag var en akut patient så kom min operation utanför ordinarie planerade operationer. Kom in en söndageftermiddag och opererades efter klockan 20 måndag kväll. Kirurgen var helt underbar, berättade och förklarade och kom även efter operationen och såg till mig. Sa att jag var tapper. Han ingav stort förtroende och värme. Narkospersonalen var föredömliga i hur de hanterade allt kring sövningen innan operationen. Men sen.
   Vaknar upp i ett mörker men med många andra patienter runtomkring. Jag har så ont att jag inte kan säga något. Två nattsköterskor försöker få mig att kissa på ett bäcken, jag kan inte prata, kan inte röra mig. Får nästan panik för att det gör så helvetiskt ont. De konfererar sinsemellan, som om jag inte hörde, säger till varandra - men så himla ont kan det väl inte göra? Tänk om hon bara samarbetade. Till slut får jag fram att jag har för ont. De krånglar med mig och försöker få mig på ett bäcken, till slut är jag uppe på bäckenet, kvider av smärta och svimmar stundtals av. Inget händer så de tar bort det och börjar nu bli oroliga. De ringer efter en bakjour, en läkare som säger till dem -ibland kan man få outhärdlig smärta av limmet vi använder när vi limmar bukhinnan vid den här typen av operationer. Den här patienten har det. Då. Men inte förrän då blir jag trodd. Men det blir inte bättre för de tankar i mig smärtstillande gång på gång. Så när morgonskiftet kommer hör jag som i en dimma hur en äldre sjuksköterska säger - men herregud hur mycket har ni tankat i henne? Det resulterar i att den här äldre sköterskan och jag hamnar på ett litet eget rum där hon sitter med mig hela dagen. Jag ligger inne på ett barnrum och jag blir rädd och frågar henne upprepade gånger vad det är som hänt och om hon kan berätta det för mig. Det i sin tur resulterar i att det kommer in en narkossköterska. Han frågar mig om jag vill anmäla dem! Nej säger jag, jag vill bara veta vad som händer, vad ni har gjort med mig. Han fortsätter då och säger att det enda de kan erbjuda i form av smärtlindring är injektioner mellan revbenen. Men jag vill inte ha mer smärtlindring, är så överdrivet påverkad att det känns sjukt. Det är vad de erbjuder mig i form av samtal. En fråga om jag vill anmäla och vilken smärtlindring som återstår. Vilken fattig sjukvård! Vilket fattigt sätt att möta människor. Jag får inte träffa min man, som vid det här laget är jätteorolig, utan han får prata i telefon med sjuksköterskan som sitter hos mig. Framåt kvällningen körs jag äntligen ner till en vårdavdelning men ingen vill prata med mig om vad som hänt. Jag känner mig bara jobbig. Ledsen. Smärtsam. Ligger inne några dagar för att jag får vatten i lungsäcken och syresätter mig dåligt. Till slut kommer jag hem och fem veckor senare är jag på benen. Gömmer det smärtsamma de utsatte mig för. Djupt inne i mig.
   Det här var naturligtvis ett jättejobbigt minne och något jag hållit ifrån mig. Jag inser det nu. Men det är ju över! Men nej, kroppen har inte glömt. Minnet av den fruktansvärda natten har funnits i mig. I huvudet någonstans långt bak. Men framför allt i hjärtat och kroppen. I min träning så släpper jag det nu. Jag är klar med det. Och det gjorde så ont innan det kom till ytan, men nu är det ute. Och att jag för första gången ser vad det är som hållit mig tillbaka i olika saker. Apropå diskussionen om kroppen i tidigare inlägg. Yogan gör mig fri. På ett omvälvande plan. Och jag vill aldrig välja bort den. Kommer aldrig att göra det. Men vägen går ibland via det smärtsamma för att vi ska kunna få bli fria. Visst gör det ont när minnen släpper?

18 kommentarer:

  1. Jag blir så gråtig när jag läser dethär att jag först tänker jag inte kan läsa klart, eftersom min lunchpaus precis är slut och jag ju inte kan sätta mej i kundservice med rödgråtna ögon hursomhelst. Det är inte bara ditt minne som väcker min gråt, utan också det faktum hur mycket vi g(l)ömmer i vår kropp och vilket jobb det är att rensa ut. Min gråt bubblar också upp för jag vet att jag har en del obearbetat ännu, sådant jag skjuter framför mej. Tänker i all försiktighet att det nog börjar bli dags att låta det flyta upp till ytan, ska öppna upp för det i min yoga nu. Tack Annika, tack ♥♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och tack Nina tack för dina berörande rader! Stor kram!

      Radera
  2. Far ocksa upp en massa minnes bilder när jag läser detta. Om en sommar da jag jobbade med hemtjänsten och hörde pa hur tva medarbetare pratade skit bakom min rygg, om hur otroligt opraktisk jag är (sant!) och sa fick man bara inte vara. "Kan man inte koka kaffe, da har man ingenting pa hemtjänsten att göra!" (Ja var kanske 20, mitt eget kaffeberoende kom langt där efter men det var inte värre än at de visade mig en gang och sa kunde jag det) Sedan gick vi med alla tre hem till den man som lag för döden. Jag kände mig sa inatvänd och ledsen över vad jag hört sa jag lite sket i de andra tva som jag jobbade med och lade istället all min uppmärksamhet pa den döende mannen. De slet och drog i honom för att allt skulle blir riktigt gjort, med blöjbyte och lakan. Han var livrädd. Det sag man i hans ögon. Men de behandlade honom nästan som ett ting. Jag tog hans hand undertiden och höll ögonkontakt för att lugna honom. Veckan därpa var han död men jag var ett tag hos hans fru. Hon sa att han hade verkligen gillat mig. Vilken tjej! hade han sagt. Det fick mig att fa självförtroende att ta hand om de gamla pa mitt sätt resten av sommaren. Att vara där mentalt och känslomässigt för dem i första hand och prioriera att de madde bra framför att allt praktiskt blev gjort. Se min egen mormor och farmor i dem. Jag kände att det bland manga av mina kollegor fanns ett sätt at bara se förbi människor för at hinna ut med soppasen eller torka diskbänken en extra gang och sammla präktighetspoäng. Det gör mig sorgsen för bristen pa känslighet när man hanterar det personliga och intima med andra människor förvandlar det lätt till ett övergrepp, ett trauma. Det är sadant som kapsla in sig i kroppen. Det gör ont när det släpper, men inte lika ont som att släpa runt det ett helt liv! Modigt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att du vågade trots att du var så ung. Och ja, det blir lätt ett övergrepp faktiskt när inte omtanken finns med. När man mest känner att man är till besvär. Tack för ditt härliga långa inlägg! Kram

      Radera
  3. Ja det blir ju som att bearbeta ett övergrepp när man är med om det du var med om. Beundrar att du delar och att du är du :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marica! Och du har helt rätt, jag har inte sett det som ett övergrepp förrän du och Anna skrev ut det ordet. Tack för det för det hjälpte mig också. Kram

      Radera
  4. Kroppen är magisk i hur den lagrar minnen och sen släpper ut de. Tack för att du delade med dig. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis! Och det gör den för alla, oavsett om man är medveten om det eller inte. Så jag tar tjuren vid hornen och fortsätter. Tack för dina rader. Kram!

      Radera
  5. Waw! Det är så magiskt det där, hur yogan är terapi utan att vi egentligen behöver sätta ord på det som händer. Men när det både blir ord och yoga, ja, då sker magi. Heja dig!
    Och jag har också en stor sorg i mig som behöver bearbetas, men kroppen är inte redo än, men jag vet att det kommer när det är dags

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det magiskt. Och tack, jag tar tacksamt emot alla hejarop ;) Ja, jag tror vi alla har större eller mindre förluster eller annat vi behöver släppa. Kram och tack för dina ord!

      Radera
  6. tack vännen för din berättelse. den högg till i mig när jag vet att jag bär sådant själv. sådant som har att göra med när det kom fram att Vida inte skulle få födas fram levande. hur sårbar man är i sådana situationer, och jag begriper verkligen inte heller hur vissa människor kan kalla sig sjuksköterskor eller doktorer. det viktigaste av allt är ju att bemöta och lyssna. så fantastiskt fint att du går igenom och kan släppa. för mig pyr det ut lite eftersom. som nu när jag fick dela med dig..

    många kramar Lycke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Lycke. Att gå igenom det du har gjort, det gör mig stum. Men att få ha varma människor runt sig som ser att man också är en människa är så fundamentalt. Jag hoppas verkligen att du hade det min vän! Många kramar och tack för att du också delade.

      Radera
  7. Hej igen! Kunde på något sätt inte släppa det jag läst inne hos dig...Den där gråten du beskriver..Jag har också upplevt det du beskriver om när minnen släpper, minnen från olika orättvisor mot kroppen och mig. Saker som jag inte ens velat vetat om att kroppen uppfattat på det sättet. Minnen som jag knappt vetat om att jag hade, konstiga minnesbilder av bagateller som sedan när jag nystat i dem lett mig fram till olika händelser.Det konstiga är att jag sällan gråter, bara betraktar och så känner jag en sorg men efter varje gång känner jag alltid mig lite starkare och mera accepterande mot mig själv. Kan bara inte (lite barnsligt) låta bli att undra var tårarna är...Jag som annars gråter för allt känslosamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Marica, det där med tårar är så individuellt och även om man gråter för det ena så gör man inte det för det andra. Det finns inget rätt och fel, bara olika. Jag arbetar ju med sorgbearbetning och ser hela skalan där. Och ibland gråter man för något men är helt torrlagd vid andra tillfällen. Stor kram!

      Radera
  8. Jag blir alldeles gråtfärdig när jag läser det du skriver, så fruktansvärt!! Och visst är det så att kroppen vet mer, och som flera berättar om - när man är redo, då kan det få värka ut, värka klart. En del smärtsamma upplevelser av sorg t.ex. kanske aldrig går över, man lär sig leva med det. Att yogan hjälper skriver jag under på, vissa gånger har jag känt ett stort lugn, tillförsikt, kan känna ett leende genom hela kroppen, fniss, men också det otroligt jobbiga, gråt, tårar i mängder, ilska...Men jag har lärt mig att det inte är det minsta farligt att gråta, men är jag med andra, okända är det såklart jobbigt. Kan kännas som ett regn som sköljer rent. Tack för att du berättar, du är modig och varm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för att du kommenterar! Och ja, kroppen vet och vi försöker glömma. Men det finns ju sätt att hitta rätt. Yogan är mitt främsta verktyg men det finns ju andra sätt förstås. Stor kram!

      Radera
  9. Vilken gräslig upplevelse och vilken okänslig personal. Det är fascinerande hur kroppen sen bär runt på minnet av upplevelsen och av smärtan. Som ett djur som inte kan tala om hur och var det gör ont. Så fantastiskt att du kan arbeta dig igenom det och släppa taget. Nu funderar jag på en underlivsoperation jag gjorde med ett svin till läkare som inte brydde sig om att bedövningen släppte fast sköterskan försökte få honom att ge mera...Undrar vilka konsekvenser det har fört med sig för mig. Hmmmm.... Du är klok och modig, Annika och du delar med dig så att vi andra kan inspreras av dig. Tack.
    Carina

    SvaraRadera
  10. Men tack själv! Och vi har nog alla mer eller mindre dolda saker i kroppen. Kram!

    SvaraRadera