måndag 26 augusti 2013

Surdeg och ändå nöjd

Det var som luften gick ur mig - men på ett bra sätt, efter att jag äntligen berättat om min bok. Jag har behövt den här tystnaden runt den tror jag, för att den skulle bli klar. Helt enkelt. Helt klar är den inte, vi håller på med bilderna nu. Men det är som jag ändå alltid hittar tid till den, det här vill jag verkligen.
   Sitter i solstolen. Solen värmer precis lagom mycket. Två guldskimrande trollsländor sitter på mitt ben. De ser nästan ut som de vore ur Star Wars, deras små huvuden tippar hit och dit. Som om vi hade en slags kommunikation. Eller är jag bara begåvad med magiskt tänkande? Att allt hör ihop och när vi lyssnar så hör vi nya saker. När annat vill få uppmärksamhet. Skönt med små pauser då och då, vi har nämligen tagit os an en gammal surdeg i helgen. Något vi varit på väg i två år att få till. Det var tvunget att vara fint väder så vi kunde använda gräsmattan att lägga allt på och vi var tvugna att vara två. Och vi gjorde det. Vi har rensat ut i vår gamla snickarbod. Ni vet när sakerna ställer sig på högkant och man bara trycker in grejer. Där startade vi.
    På lördagen tog vi ut allt. ALLT.Lade i tre högar - spara, slänga, skänka. Och hälften vara bara att slänga. Men att skänka blev det två stora lådor med sänglampor! Jag fattar inte, det verkar vara min stora passion. Utan att jag vetat om det. Röda Korset får en del lampor i alla fall. Och den där friden, när det är rent och ordnat. I förrådet. När allt får plats. Jag tror att det yttre speglar det inre. Inte så att man inte kan ha det lite stökigt. Men när det är för mycket saker på samma ställe tror jag att energin stannar där. Trötta men nöjda var allt klart igår kväll. Surdegen borta och tillfredsställelsen stor. Skön vardag.

7 kommentarer:

 1. Har en del surdeg liggande, som drar åt sig av min energi - så du har helt rätt där! Konstigt ändå att det ska vara så svårt att få tummen ur och komma igång med rensningen, för när man väl är där så går det ju av bara farten (nästan).
  Kramisen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Det är lång startsträcka och sedan går det hur bra som helst:) Kram kram

   Radera
 2. Japp, håller också på med surdegar.
  För övrigt är jag såååå nyfiken på din bok.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Marika! Jag hoppas den är klar snart! Men du kan vara säker på att jag skriver om det då! Kram!

   Radera
 3. Jag håller med dig. Vill inte ha för mycket saker, blir stressad av det. Nästa år är mitt projekt att ta tag i källaren, åttio kvadrat med prylar ( inte mina, jag är inflyttad i huset) och jag tror på det du skriver med att ta ut allt och ta ett beslut om varje pryl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det kan kännas så stort men det går så fort, speciellt på slutet :)

   Radera
 4. Men det är ju precis så det är. Feng shui, rensa i det yttre så rensar man i det inre. Proppfullt och blockerat i det yttre...osv. Vi vet, vi har ju tömt hela vår gård nu. Bränt och slängt, skänkt och sålt. En sådan laxering det har varit och så oändligt mycket lättare det blev att andas. Och att leva.
  Carina

  SvaraRadera